web analytics
Bře 142018
 

Domácí pečení chleba se stalo běžnou součástí života mnoha lidí. Nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení, využijete běžnou troubu, pouze žitný kvásek, který si připravíte a udržujete a samozřejmě dodržení následujícího postupu. Výsledkem bude pěkný nadýchaný a křupavý bochník vašeho vlastního chleba. Samozřejmě vždy čerstvý a bez dochucovadel a konzervantů.

Základem domácího kváskového chleba je samozřejmě žitný kvásek. Ten má za úkol nejen těsto provzdušnit, nadýchat, ale také přeměnit nestravitelný a problémový lepek v mouce na stravitelnější části. Kvásek si připravíte předem nebo jej získáte od jiného domácího pekaře. Je běžnou praxí darovat kvásek, jen si musíte najít někoho ve svém okolí, kdo už chléb peče. Postup prvního pečení chleba od založení kvásku je trošku jiný, než opakované pravidelné pečení z odloženého kvásku. V tomto článku se budeme zabývat právě tím pečením, když už máte kvásek odložený v chladničce.

Když se chystáte péct svůj další kváskový chléb, přípravu začněte asi dvanáct hodin předtím, než budete těsto finálně zpracovávat. Z chladničky vyjměte odložený kvásek, měli byste ho mít v malé skleničce pod potravinářskou fólií, ne starší než deset až čtrnáct dní, v množství dvě či tři polévkové lžíce. Více je zbytečné, toto množství na nastartování procesu kvašení těsta zcela stačí.

Příprava těsta na pečení kváskového chleba

Vyberte z chladničky odložený kvásek a vložte jej do misky, kde bude těsto kynout. Přidejte 75 gramů jemné celozrnné mouky, pšeničné nebo žitné, a k tomu asi 95 gramů vlažné vody. Rozmícháním získáte asi 200 gr těsta. Takto připravenou misku opět zakryjte potravinářskou fólií (aby do ní nenalétali drobné mušky ani nepadal prach) a nechte na teplejším místě kynout dvanáct hodin.

Po vykynutí těstíčka odeberte dvě či tři polévkové lžíce kvásku a vložte do pohárku, ze kterého jste předtím kvásek vybrali. Samozřejmě, že pohárek musí být umytý, absolutně čistý, aby kvásek nezačal plesnivět. Přikrytý potravinářskou fólií opět skončí v chladničce.

V misce by vám mělo stát cca 160-170 gramů těsta, se kterým budeme dále pracovat. Přidejte 280 gr hladké chlebové mouky, 110 gr celozrnné mouky a cca 220 gr vlažné vody. Vše zamíchejte buď ručně, nebo pomocí hnětače / mixéru s háky. Míchejte tak dlouho, dokud se všechny složky nespojí. Potom přikryté utěrkou nechte dvacet minut až půl hodiny odstát, odpočinout. Kvásek začíná pracovat s přidanou moukou.

Když si těsto „odpočine“, přidejte asi 10 gramů soli (nebo více, podle chuti – časem zjistíte, kolik vám vyhovuje) a můžete dochutit i kmínem, asi půl polévkové lžíce. Směs opět krátce prohněťte a přeložte do misky, ve které necháte těsto kynout. Misku předem vytřete troškou oleje, aby se těsto na ni nelepilo a nechte třičtvrtě hodiny odpočívat, opět přikryté utěrkou nebo víčkem.

Těsto kyne a v této chvíli je dobré ho v misce párkrát přeložit. Tedy chytit rukou za jeden konec, trochu natáhnout a přeložit shora na zbylé těsto. Pak kolmo na tento směr opět chytit a natáhnout jednu stranu a položit shora na zbytek těsta. Nyní mu opět dopřejte třičtvrtě hodinku klidného kynutí při pokojové teplotě.

Nyní přichází ke slovu ošatka. Čistou ošatku vysypte dobře moukou, aby se těsto k ní nelepilo a ještě v misce nebo na stole opět těsto párkrát přeložte a vložte do ošatky. Přikryjte utěrkou a těsto nechte kynout dvě hodiny. Pomalu by se měla utěrka začít zvedat a těsto vám vyplní celou ošatky.

Kynutí chleba v ošatce a v košíku

Pokud nemáte ošatku, můžete použít i řídce pletený košík na pečivo, ale je dobré ho vyložit pomoučenou utěrkou nebo potravinářskou fólií. Dnes už ale nebývá takový problém ošatku koupit, vyrábějí se v různých velikostech, obvykle označené hmotností chleba, pro které jsou určeny.

Domácí chlebíček jde do trouby

Postupné kynutí kváskového chleba v misce i ošatce skončilo, jde se péct. Elektrickou troubu rozehřejte spolu s nízkým plechem na 250 °C. Je možné, že vaše trouba peče trochu jinak, takže postupem času zjistíte tu správnou teplotu pro vaši troubu. V troubě pod plechem byste měli mít vložený starší hluboký plech nebo rendlík, kam přijde voda.

Když je trouba rozehřátá a bochník v ošatce vykynutý, vyberte plech z trouby a položte na nehořlavou podložku. Z ošatky vyklopte těsto na plech a spolu vložte do trouby, na spodní plech nalijte tak deci studené vody a rychle zavřete. Voda vytvoří páru pro lepší křupavou kůrku vašeho chleba.

Na 250 °C pečte asi tak deset minut a pak snižte teplotu na 200 °C na dobu asi 30 minut. Toto jsou údaje z naší elektrické trouby, odzkoušené dlouholetým pečením. Vám nezbývá, než si správnou teplotu i čas případně upravit, pokud vaše trouba peče jinak.


Péct můžete najednou i dva chleby

Po upečení zabalte bochník do utěrky a na mřížce, aby měl vzduch přístup i zespodu, nechte vychladnout. Zabalený kváskový chléb vydrží v utěrce na stole několik dní, aniž by začal plesnivět. A to i přesto, že jste do něj nepřidali žádnou chemikálii či konzervant. My jsme vícekrát neúmyslně odzkoušeli, že kváskový chléb se nepokazí dva týdny.

Pokud z nějakého důvodu nestihnete svůj chléb sníst za několik dní, pak ho v utěrce a sáčku vložte do chladničky, dva týdny vydrží i zde.

Podle tohoto receptu byste měli upéct chlebíček o hmotnosti něco nad třičtvrtě kila. Pokud se vám podaří chlebíček vyladit tak, že se doma rychle sní a máte i dostatečně velkou troubu, můžete zadělat vždy dvojnásobné množství surovin a péct najednou dva třičtvrtěkilové chleby. Lépe tak využije elektrickou energii v troubě, celkově vás vyjde domácí kváskový chléb levněji.

I když důvodem na domácí pečení chleba z kvásku není snaha ušetřit za nákup, průmyslově vyráběné chleby jsou vždy levnější i pro obsah náhražek, ale snaha jíst skutečný poctivý chléb a zajistit své rodině zdravější stravu. Tak vám přejeme, ať se vám pečení doma daří, ať rychle překonáte případné prvotní nástrahy a ať vám váš chlebíček chutná.

Další články na téma „kváskový chléb“:

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)