Ošatky na kynutí chleba

Při domácím pečení chleba je výhodné, pokud používáme speciální nádoby, ve kterých nic jiného neděláme. Jedna z nich je miska na kvásek, druhá miska na kynutí těsta a třetí je ošatka. Dělá se z proutí a slouží k tomu, aby během kynutí chlebíček dostal svůj tvar. Pro ošatku je důležité, aby byla plná, aby v ní nebyly díry, z nichž by těsto na chléb mohlo vytéct. Nejlepší jsou z pedigu, přírodního materiálu, ačkoliv jsou pekařky, které dávají přednost plastovým. Podle mě ale k domácímu kváskovému chlebu patří ošatka z pedigu. Kde ji sehnat?

Dnes to naštěstí už není takový problém. Když jsme začínali před lety s pečením kváskového chleba, tak to problém byl. Obešli jsme všechny obchody ve městě, prohledávali internet, zkoušeli to u pekáren, bez výsledku. Ošatka se koupit nikde nedala, pekaři ji prodat nechtěli. Museli jsme improvizovat, používali jsme proutěné košíky na pečivo a stlali je potravinářskou fólií.

chléb a ošatka

Pak se nám podařilo vygooglit prodejce ošatek v Čechách. A po letech se začaly ošatky běžně prodávat i u nás. Dnes si ji můžete koupit v lepších domácích potřebách nebo v cool shopech na okrajích měst. A ošatky prodávají i internetové shopy.

Když chcete péct domácí chléb a rádi byste ho nechali před pečením vykynout v pravé ošatce, nejprve potřebujete vědět, jak velký chléb chcete péct. Jak velký pecen chleba se vám vejde na plech do trouby, i to, kolik vám ten chléb vydrží, kolik chleba sníte a jak často ho chcete péct. Ošatky se totiž prodávají v různých velikostech a dokonce i tvarech.

Půlkilové, třičtvrtě kilové, kilové nebo kilo dvacet? Oválné, hranaté, kulaté nebo dokonce trojúhelníkové? Jakou jen chcete ošatku si dnes můžete bez problémů koupit u vás v obchodě nebo na internetu.

dvě ošatky sestřičky
dvě ošatky sestřičky

Nám se osvědčilo péct dva skoro kilové bochníky najednou. U vás to může být jinak. Naštěstí ošatky nejsou velmi drahé, levnější než v minulosti, takže pokud po čase zjistíte že byste potřebovali ošatky trochu jiné velikosti, jednoduše si je znovu objednáte ve správném rozměru.

V ošatce kváskový chléb dobře kyne a není mu chladno. Takže pokud jste si již vyrobili kvásek a chystáte se péct si svůj vlastní chléb, ošatky by neměly chybět ve vaší výbavě.

Další články na téma „kváskový chléb“:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..