Ošatky na kynutí chleba

Při domácím pečení chleba je výhodné, pokud používáme speciální nádoby, ve kterých nic jiného neděláme. Jedna z nich je miska na kvásek, druhá miska na kynutí těsta a třetí je ošatka. Dělá se z proutí a slouží k tomu, aby během kynutí chlebíček dostal svůj tvar. Pro ošatku je důležité, aby byla plná, aby v ní nebyly díry, z nichž by těsto na chléb mohlo vytéct. Nejlepší jsou z pedigu, přírodního materiálu, ačkoliv jsou pekařky, které dávají přednost plastovým. Podle mě ale k domácímu kváskovému chlebu patří ošatka z pedigu. Kde ji sehnat?

Dnes to naštěstí už není takový problém. Když jsme začínali před lety s pečením kváskového chleba, tak to problém byl. Obešli jsme všechny obchody ve městě, prohledávali internet, zkoušeli to u pekáren, bez výsledku. Ošatka se koupit nikde nedala, pekaři ji prodat nechtěli. Museli jsme improvizovat, používali jsme proutěné košíky na pečivo a stlali je potravinářskou fólií.

chléb a ošatka

Pak se nám podařilo vygooglit prodejce ošatek v Čechách. A po letech se začaly ošatky běžně prodávat i u nás. Dnes si ji můžete koupit v lepších domácích potřebách nebo v cool shopech na okrajích měst. A ošatky prodávají i internetové shopy.

Když chcete péct domácí chléb a rádi byste ho nechali před pečením vykynout v pravé ošatce, nejprve potřebujete vědět, jak velký chléb chcete péct. Jak velký pecen chleba se vám vejde na plech do trouby, i to, kolik vám ten chléb vydrží, kolik chleba sníte a jak často ho chcete péct. Ošatky se totiž prodávají v různých velikostech a dokonce i tvarech.

Půlkilové, třičtvrtě kilové, kilové nebo kilo dvacet? Oválné, hranaté, kulaté nebo dokonce trojúhelníkové? Jakou jen chcete ošatku si dnes můžete bez problémů koupit u vás v obchodě nebo na internetu.

dvě ošatky sestřičky
dvě ošatky sestřičky

Nám se osvědčilo péct dva skoro kilové bochníky najednou. U vás to může být jinak. Naštěstí ošatky nejsou velmi drahé, levnější než v minulosti, takže pokud po čase zjistíte že byste potřebovali ošatky trochu jiné velikosti, jednoduše si je znovu objednáte ve správném rozměru.

V ošatce kváskový chléb dobře kyne a není mu chladno. Takže pokud jste si již vyrobili kvásek a chystáte se péct si svůj vlastní chléb, ošatky by neměly chybět ve vaší výbavě.

Další články na téma „kváskový chléb“:

Související:  Sníst nebo zavařit?

Podobné články:

Chcete si pořídit kočku, ale nechcete uklízet...
Kočka umí být hrdým a nezávislým, ale i milujícím a...
Číst dále
http://zdravy-portal.cz/http://zdravy-portal.cz/
Podobné stránky
Stránky lidí a společnosti, které se nám líbí, které píší...
Číst dále
Paprikám se po výsevu daří
Některé náznaky říkali, že může přijít časný nástup jara. Proto...
Číst dále
zemolezzemolez
První letošní ovoce
Květen se přehoupl do své druhé poloviny. V zahradě už...
Číst dále
Jak vznikala moje německá kopa alias pahorkový...
Pokud jsem vás předchozím článkem inspirovala a chtěli byste si...
Číst dále
Petúnie z vlastního výsevu I.
Před pár dny jsem psala o tom, jak a kdy...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.