O výhodách doma pečeného chleba se přesvědčilo stále více lidí. Přestože obchody nabízejí opravdu široký sortiment pekárenských výrobků, dobrý chléb je stále obtížnější najít. A nejde jen o vzhled nebo chuť na první zakousnutí. Chléb ze žitného kvásku má i zdravotní benefity a proto se vyplatí si ho péct. A my rádi každému poskytneme kvásek na zahájení pečení chleba doma. Zájemců je v posledním období stále více a více.
Nejčastěji se mě lidé ptají, jak je možné, že jsem v posledním období tak zhubl. A já jim odpovídám, že jsem změnil stravu. Většina lidí je překvapena, když se dozví, že z pekařských výrobků, jak to alibisticky dnes nazývají, jím jen doma pečený chléb. Na to následuje otázka, jakou jsem si koupil pekárnu. Musím reagovat, že žádnou, neboť nepečeme doma chléb z kupovaných chlebových směsí, to si rovnou můžu kupovat ty blafy hotové. Pak musím v krátkosti vysvětlit rozdíl mezi žitným kváskem a kvasnicemi a význam štěpení lepku kváskem pro zdraví člověka. No a kdo má čas i zájem, dozví se, jak doma péct zdravý kváskový chléb v elektrické troubě.
Někdo kyvné rukou, někdo si uvědomí vliv jídla na své zdraví. No a pak následuje odkaz na tento web na články o pečení domácího chleba žitného kvásku a často i prosba o kvásek . Nemáme s tím problém, každému zájemci rádi poskytneme kvásek v malém asi dvoudecové skleničce, aby si podle návodů na této stránce vybral některý druh kváskového chleba a sám si ho začal péct.
No v poslední době nás kontaktují i lidé, které jsme nikdy neviděli. Takoví, co bydlí v našem městě, ale i tací, kteří jím jen projíždějí. Mailem přijde prosba o kvásek a dohodnutí termínu. Našli nás totiž na Kváskové mapě, která spojuje všechny lidi, kteří se o svůj žitný kvásek pro založení domácího chleba rádi podělí.
Je skvělé, že něco takového jako Kváskový mapa Čech funguje. Založit si svůj vlastní kvásek totiž není žádná věda, ale vím pochopit začátečníka, který se toho obává. Když si však na kváskové mapě najdete nejblíže vám ochotného člověka, dostanete kromě kvásku určitě i cenné rady, jak s ním zacházet a jak si upéct svůj první domácí chléb.
Komentáře