Udržování hotového kvásku

Žitný kvásek jako základ na pečení domácího chleba je živý organismus. Neustále v něm probíhají kvasné procesy, spotřebovávání „krmiva“ i vznik doprovodných látek. Všechno se to zpomaluje uložením kvásku v chladničce, ale i tak je doba použitelnosti za těchto podmínek omezena. Co dělat, pokud během dvou týdnů od uložení kvásku v chladničce neupečetr nový chléb? Jak udržet žitný kvásek při životě delší dobu?

Současné průmyslově vyráběné potraviny obsahují různé konzervanty i syntetické přísady a ve výsledku je trvanlivost balených potravin z obchodu nezřídka i tři měsíce či tři roky. Člověk snadno podlehne představě, že vše, co vloží do chladničky, tam může zůstat dva měsíce a nic se nestane. Ani potravině ani člověku, který ji pak sní. To jen svědčí o tom, že vše živé je v potravinách současnosti zabito. Pamatuji si dobu, kdy se jogurty prodávaly ve skleněných skleničkách pouze v úterý a ve čtvrtek a vydržely tak tři dny, pak se pokazili. Obsahovaly totiž skutečné živé bakterie z mléka (ne ty přidávané jako prášek ze sudu – občas se tím chlubí v reklamách).

Podobně je to i s žitným kváskem. Ani kvásek nevydrží tři měsíce. Živé bakterie, které v něm jsou, mají jako výsledný produkt štěpení lepku a vznik CO2. A jako potravu žitnou mouku. Když veškerou spotřebují, veškerý lepek rozštěpí, když nemají co jíst, zahynou.

môj domáci kvások
můj domácí kvásek

Před pečením chleba vám doporučuji z misky s kváskem před přidáním mouky na pečení pár polévkových lžic kvásku odložit do chladničky. Ve sklenici pod potravinářskou fólií mají bakterie zásobu mouky tak na deset dní až dva týdny. Když pečete chléb každý týden, je to fajn, pokud máte intervaly delší, musíte vypozorovat, co na to váš kvásek, jak se mu daří, zda nehladoví.

Když zjistíte, že vaše pauza mezi dvěma pečeními je dlouhá nebo že v plánovaném čase nebudete moci chléb upéct, nesmíte nechat kvásek napospas jeho osudu. Je třeba ho udržet při životě. Je potřeba ho nakrmit.

Ale nestačí jen nasypat lžíci mouky do pohárku a zamíchat. Mimo jiné byste mohli okraj pohárku znečistit a kvásek by začal plesnivět. Nejlepší řešení je vylít kvásek do misky, nasypat 50 gramů žitné mouky a přilít trošku vlažné vody. Dobře zamíchat, nechat pár hodin odstát (samozřejmě zakryté potravinářskou fólií a na místě s teplotou cca 22 až 24 °C). Takto se kvásek zahřeje, nastartuje zpracování žitné mouky a potom opět vložíte kvásek do čistého pohárku, který zakrytý fólií opět může na několik dní jít do chladničky.

Související:  Kváskový chléb pro bezlepkovou dietu

Takové udržování kvásku můžete opakovat donekonečna. Jediný problém budete mít, že budete potřebovat stále větší misku i pohár 😉 Není ale nic jednoduššího než odebrat část nepotřebného kvásku a ekologicky zlikvidovat :o) nebo jej darovat sousedce, ať si také napeče svůj poctivý a zdravý domácí chléb.

Další články na téma „kváskový chléb“:

Podobné články:

Školní tašky a potřeby pro prvňáčky
Sháníte ještě poslední věci do školy pro vašeho caparta? Stará...
Číst dále
Sport utužuje zdraví
Souvislost mezi zdravím a jídlem je již mnohým lidem jasná....
Číst dále
kvásekkvásek
Kvásková mapa jako bludiště
Chtěli byste si upéct svůj vlastní kváskový chléb, ale příprava...
Číst dále
Jak nás vodí za pšenici/nos
Ještě ani neskončili žně a už nás straší zvýšením cen...
Číst dále
Proč se koupelna rosí
Znáte to. Po každém sprchování nebo koupání je vaše koupelna...
Číst dále
8 důvodů, proč jíst vejce častěji
Vejce jsou jednou z mála potravin, které si právem zaslouží...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.