Pokaždé se v létě těšíme, když dozrávají papriky a rajčata. Hodně jich sníme na snídani, hodně jich sníme k masu. Vždy syrové a čerstvé. No když je jich opravdu dost, připravíme si i lečo. Dobře padne jako oběd o víkendu nebo i večeře před odjezdem domů. A při dostatku úrody připravíme též velký hrnec na uložení do sedmdecových sklenic.
Na dvou vyvýšených záhonech o ploše po 14 m2 se po třiceti sazenicích vejde a to už je nějaká úroda 😉 Takže za kýbl paprik, za kýbl rajčat a pojďme s nima do kuchyně nového domu. Po očištění a nakrájení končí v devítilitrovém hrnci, kde musím poctivě míchat. 😉 Ale dělám to rád. Malou dvouploténku pohání naše elektrárna, co je můj příspěvek k soběstačnosti našeho hospodářství. A po uvaření cibule, rajčat a paprik vše skončí v sklenicích, které na závěr v elektrické troubě kombinovaného sporáku ještě deset minut sterilizujeme. Přesný postup jsem popsal v článku o pečených švestkových povidlech.
Když chceme později v zimě rychlé jídlo, otevřeme sklenici, dáme do hrnce, přivedeme k varu a přihodíme pár vajíček, jak jinak, z našeho vlastního chovu. A za chvíli máme hotové teplé jídlo, které hřeje na těle i na duši a prospívá našemu zdraví i peněžence. A na svůj kousek porce se těší i náš malý pejsek Rony.






Komentáře