Pokud jste si již někdy na obalu přečetli, co všechno obsahuje váš každodenní chléb, možná mnohým napadlo, že by snad bylo lepší upéct si pro sebe a svou rodinu podobný chléb doma. Byl by ale jen ze surovin, které do něj opravdu patří. Žádná éčka, žádná zbytečná chemie. A navíc čerstvě upečený, voňavý, s křupavou kůrkou. Pokud to chcete zkusit, prosím. Prozradím vám můj momentálně nejaktuálnější hit. Recept na můj zatím ze všech nejvydařenější kváskový chléb. Na jeho upečení nebudete potřebovat žádné extra pomůcky. Ani formu, ani domácí pekárnu. Vše zvládnete s úplně obyčejnou troubou a jedním plechem.
Receptů na kváskový chléb je nepočítaně. I já jsem jich vyzkoušela hned několik. Celý můj vývoj, od tuhého chleba ve tvaru hranolu pečeného ve formě, přes první pokus o bochník až po opravdový chléb hodný pekařského mistra najdete spolu s fotkami ve starších článcích právě na tomto webu. Bez mučení přiznávám, že mně sice chutnal ve všech tvarech a od samého začátku, ale s mými milými domácími to bylo trochu složitější. Až chlebíček upečený podle tohoto receptu chutná opravdu všem. Včetně mé dcery i mého přítele. Dokonce až tak, že jsme úplně přestali kupovat chléb v obchodě.
Recept na skvělý kváskový chléb
Inspirací na upečení tohoto chleba mi byl skvělý rozpis na autorkou nazvaný Vinohradnický chléb ze stránky maskrtnica.cz. Chléb podle tohoto receptu však byl bílý, což mně docela nevyhovovalo a tak jsem si ho upravila. Pracovního postupu se ale přidržuji a doporučuji to i vám. Věřte mi, vyplatí se.
Co potřebujeme:
Nejprve nakrmíme kvásek. Vezmeme 1 PL živého kvásku . Buď z chladničky toho, co zůstal od minulého pečení, nebo ti, komu jsem kvásek dala, mohou použít celé množství, které ode mě dostali (mám vyzkoušeno, toto množství je akorát). Vložíme do misky, přidáme 75 g jemné celozrnné mouky (může být žitná i pšeničná) a 95 g teplé vody . Dobře promícháme a necháme přikryté potravinovou fólií upevněnou gumičkou při pokojové teplotě 12 hodin odpočívat. Nejlépe z večera do rána.
Druhý den:
Vezmeme 170 g hotového kvásku , zbytek odložíme ve skleničce přikryté fólií do chladničky. (Celé použijeme příště). Přidáme 280 g hladké chlebové pšeničné mouky, 115 g celozrnné mouky a cca 220 g teplé vody . Buď pomocí robota/hnětače nebo ručně zamícháme. Stačí jen do té doby, dokud se ingredience nespojí. Necháme stát přikryté utěrkou asi půl hodiny. Pak přidáme 11 g soli a kmínu asi 1/ 2 lžičky . Zase krátce prohněteme a přendáme do misky kysky (stačí i obyčejná mísa přikrytá utěrkou), kterou jsme vymazali trochou oleje. Zde necháme těsto kynout při pokojové teplotě asi 40 minut.
Po této době těstíčko několikrát přeložíme. Znovu necháme 40 minut kynout.
Mezitím si připravíme ošatku na chléb, kterou vysypeme moukou. Můžete však použít i jakýkoliv jiný košík, jen ho vyložte látkovou utěrkou a vysypte moukou. Těsto znovu několikrát přeložíme a umístíme do košíku. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 2 hodiny. Stačí pokojová teplota.
Pečení
Troubu zapneme na 250 °C. Hned na začátku do ní vložíme i plech, na kterém budeme chléb péct, aby se dobře rozehřál. Zároveň do spodní části je dobré dát nějaký malý, nejlépe starý, plech nebo rendlík. Když je trouba dostatečně horká, vyjmeme z ní rozehřátý plech a na něj vyklopíme vykynutý chléb. Vložíme do trouby a zároveň do toho malého plechu či rendlíku nalijeme asi půl hrnku studené vody. Rychle troubu zavřeme. Studená voda vytvoří horkou páru, která zajistí, že chléb bude mít pěknou a křupavou kůrku.
Pečeme při teplotě 250 °C deset minut . Pak přepneme na 190-200 °C a pečeme ještě 30 minut.
Hned po upečení ještě horký chléb zabalíme do utěrky a necháme na mřížce vychladnout. Zcela vychladlý chléb necháme v nadále v utěrce, ale můžeme ho vložit do mikrotenového sáčku. Vydrží při pokojové teplotě i několik dní.
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0
Dobrý den,
rád bych si zkusil upéct chleba podle Vašeho receptu a chtěl bych se zeptat jestli máte zkušenosti s tím,kdybych dal místo těch
280 g hladké chlebové pšeničné mouky všechno množství té mouky celozrnné. Děkuji za odpověď. Jaroslav.
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0
Je to přesně jak píše autorka. Pokud je všechna mouka celozrnná, tak bochník nevykyne, nedrží tvar a je pak těžký, tuhý, rozlije se a měl by se péct ve formě. Tak jak je to v receptech u předcházejících článků.
Doporučuji přečíst před pečením VŠECHNY články o domácím chlebu.
Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_10_2) AppleWebKit/600.4.10 (KHTML, like Gecko) Version/8.0.4 Safari/600.4.10
Zdravím Vás všechny,
já už dlouho peču chlebíky i rohlíky pěkně doma po domácku. A pokud byste hledali, kde koupit dobrou mouku tak koukněte na Prodejnu ve mlýně. Maj tam všechny typy chlebové mouky – pšeničný, žitný, celozrnný atd. Musím říct, že chleba z jejich mouky je vždycky povedenej. Kdybyste někdo chtěl tady máte odkaz: http://prodejnamlyn.cz/kategorie-produktu/mouky/chlebove-mouky/
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0
Dobrý večer
Zkoušel jsem chleba upéct podle návodu a povedlo se. Jen není tak vysoký, někde to ještě musím poladit, ale chutově je výborný.
Děkuji za recept a přeji Vám hodně úspěchů nejen při pečení 🙂 S pozdravem Milan Navrátil
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/49.0.2623.112 Safari/537.36
Jsem rád, že řady pekařů domácího kváskového chleba se rozšiřují 🙂 Ať žijí dlouho, stejně jako jejich kvásek
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/59.0.3071.115 Safari/537.36
Zdravím. Ze začátku jsem pekla hodně chleba klasicky v troubě. Recepty jsem si hledala a zkoušela z netu, kuchařky ale pak jsem slyšela o domácí pekárně „spam odstraněn“ a jsem z ní nadšená.
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:54.0) Gecko/20100101 Firefox/54.0
Patrně nevíte, k čemu píšete. Kváskový chléb nepotřebuje programovatelnou pekárnu, nepotřebuje promíchávat těsto a pak odstraňovat háky. Je to úplně jiný chléb, než pro který nabízíte ty svoje pekárny. Kváskový chléb není doma pečená blivazjová náhrada prodávaných blivajzových „chlebů“ z velkopekáren ze stejných blivajzových směsí.
Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 12_3_2 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Version/12.1.1 Mobile/15E148 Safari/604.1
Jak děláte kvasek? Mne se nedaří ho vyrobit..