Dnes si vám musím postěžovat. Mám těžké srdce na některé lidi, kteří nás žádají o radu i o kvásek na pečení domácího chleba. Rádi jim poskytneme jedno i druhé, za ta léta jsme nasbírali řadu zkušeností. Rádi jim vyjdeme vstříc a poradíme na jejich cestě za lepším stravováním a lepším zdravím. Jen, kdyby…
Vyrobit si vlastní kvásek z žitné mouky není tak těžké, chce to jen trochu trpělivosti a dodržení postupu na jeho přípravu. Ale ne každému se daří, proto vznikla iniciativa pro darování kvásku novým zájemcům. Kontakt zájemci o kvásek získají buď zde na tomto webu nebo si nás najdou na kváskové mapě. Na mail odpovíme každému a do každého mailu pro jistotu vkládáme odkaz na sérii článků o přípravě a pečení domácího kváskového chleba. Jaké je pak naše rozčarování, když v dalším mailu najdeme prosbu o vysvětlení přípravy těsta na chleba a jeho pečení, případně otázku, jakou pekárnu na kváskový chléb používáme.
Není problém jednou za čas napsat podrobný email s instrukcemi a postupem. Ale když je to všechno napsané na webu a když bychom to měli psát každý týden, tak je to dost zbytečně ztracený čas, náš čas. Pečení kváskového chleba ani psaní článků o něm nás neživí, není to naše práce, za kterou by nás někdo platil. Musíme se živit jinak. A když přijdeme domů z práce, máme i jiné domácí povinnosti, a také své zájmy. Chceme si přečíst dobrou knihu o zahradničení nebo jít do naší zahrady pod kopcem.
Když jsme si dali tu práci a sepsali naše zkušenosti s pečením kváskového chleba a věnovali tomu čas, buďte tak laskavi a věnujte trochu svého času tomu, abyste si to alespoň přečetli. Když i pak budete mít konkrétní otázky, rádi vám je zodpovíme. Přijde nám neuctivé poslat mail s žádostí o kvásek a pak se žádostí o podrobný popis postupu pečení chleba.
Komentáře