Snídaně hospodáře

Co snídají lidé? Většinou to, co si připraví z toho, co nakoupili v obchodech. A co snídá hospodář? To, co si připravil z toho, co si pěstuje a dochová na svém dvoře. A proto se tato jídla mohou značně lišit. Nejen složením, kvalitou, ale i jejich cenou, či pokud chcete, hodnotou. A co snídám v létě já?

Na našem hospodářství, pokud bych takto směle mohl nazvat naši velkou zahradu, zatím nechováme žádné zvěře ani drůbež, jen pěstujeme ovoce a zeleninu. Nějaké plány sice jsou, ale všechno chce svůj čas. Ale můj snídaňový talíř vypadá v současnosti takto:

snídaně

Olinka napeče doma kváskový chléb, na něj si dávám tvarohovou pomazánku a kvalitní šunku. Očistím si naše vlastní papriky a rajčata, nakrájím a k tomu si uvařím čaj z bylinek z naší zahrady.

Čerstvá a zaručeně zdravá nestříkaná zelenina mi ne jen velmi chutná, ale dodává i množství vitamínů. Zelenina obsahuje kromě hodně vody i vlákninu, takže mě také dobře zasytí. Kváskový chléb obsahuje minimum lepku, je malý, ale hutný, takže na objem se „nechytá“ na chleby z pekárny, zato hmotnost dvou malých krajíců je jim vyrovnaná a jím skutečný chléb, ne vzduchové bubliny uzavřené v množství lepku, se kterým si žaludek mnoha lidí neporadí.

Sklizeň zeleniny je toho roku bohatá, nejvíce máme rajčat a nemálo i paprik. Když uvážíme, že to všechno vypěstujeme ve svém volném čase, tak je to příjemné zpestření jídelníčku a současně výrazná úspora rodinného rozpočtu. Jistě, nákup zahrady a její prvotní zařízení stálo nějaké peníze, ale zahrada se časem nevypaří ani nezrezaví jako auto. Ta zde zůstane stále.

Mnoho lidí namítá, že zelenina v supermarketech stojí pár korun. Mohu jen říct dvě věci. Že koruny na keřích nerostou, zato rajčata a papriky ano. A že srovnávat kvalitou (a chemickým složením) produkty prodávané pod názvem „zelenina“ v supermarketu s tou, která roste v zahradách může jen ten. co si neváží své zdraví, svůj život a je mu jedno, na co zemře a v jakém stavu. Je to jako srovnávat maringotku s domem. Dá se v tom bydlet, má to střechu, ale není to jedno a totéž.

Podobné články:

Proč by mi to nemělo vyrůst?
Je zajímavé diskutovat s někým, kdo o principech permakultury nikdy...
Číst dále
Kde dostanu poctivé potraviny
Často vám i my přinášíme recepty a návody na kvalitní...
Číst dále
Kváskový chléb pro bezlepkovou dietu
Když se řekne "kváskový chléb", většina lidí si představí klasický...
Číst dále
Jak ušetřit zdravou stravou
Pokud jste včera večer sledovali Primu jako já, viděli jste...
Číst dále
Tajemství čínské medicíny
Biorezonance: Může nám a našim dětem pomoci léčení vlněním? Máte vy...
Číst dále
Přírodní kosmetika
  Taky vás občas při pohledu na kosmetické regály napadne otázka,...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..