Výborná zapečená pohanka

O pohance jste už určitě slyšeli nebo četli. Nesporně patří mezi hity posledního období ve zdravém stravování. Má však svou specifickou vůni i chuť, která nemusí každému vyhovovat. Výhodou je, že ji nemusíte jíst samotnou, ale můžete ji přidat do vašeho oblíbeného jídla.

Trochu málo o pohance

Je to dávno známá plodina, která pochází z oblasti střední Asie. V Evropě ji pěstovali již v 12. století a v 16. století byla prý nejoblíbenější potravinou. Postupně však zájem o její pěstování upadal a až v posledních letech se situace změnila. Možná je to i tím, že vzrostl zájem o bioprodukty a pohanka se dá pěstovat v režimu bio, to znamená bez použití chemie.

Z botanického hlediska to není ani tráva ani obilovina, ale v kuchyni se používá jako obilovina.

obsahuje:

  • bílkoviny, které nadlouho zasytí
  • zdravé tuky, snižující cholesterol
  • minerály zinek, měď, selén a horčík, takže podporuje imunitu, srdcově-cévní systém
  • rutín, ten zlepšuje působení vitamínu C v tele a zvyšuje pružnost cévních stěn
  • vitamíny B1, B2, niacín a ve svrchní obalové vrstvě semen vitamín E
  • vlákninu, důležitou v prevenci vysokého tlaku a cholesterolu, ale i na dobré trávení

Tím, že je výživná, dietní a zároveň přirozeně bezlepková, hodí se na běžnou spotřebu téměř pro všechny. Já doma používám pohankovou mouku, je výborná na zahušťování. Jelikož dobře lepí, hodí se do palačinek a různých zeleninových placek. Uvařené semínka pohanky přidávám do karbanátků, do rizota nebo občas do polévky jako zavářku.

Tady je můj recept na zapečenou pohanku na způsob bramboráku:

  • 1 šálek pohanky (kroupy nebo lámanka, světlezelená nebo světlehnědá, ne tmavohnědá, ta je na klíčení)
  • 2 šálky vody, špetka mořské sol.

Vodu dáme sevřít, vsypeme pohanku, vaříme na nejslabším plameni cca 10 minut, pokud pohanka vodu nevsákne. Necháme pod pokličkou vychladnout.

Na troše oleje osmahneme 1 cibuli s trochou kmínu do světlehněda. Také necháme vychladnout.

pohánková haruľa

Suroviny před zamícháním

Do mísy nastrouháme:

  • 5 velkých brambor, může být nahrubo, jde to rychleji,
  • 2 mrkve, taky nahrubo

Ke bramborám a mrkvi přidáme uvařenou pohanku, opraženou cibuli a 3 vejce.

Dochutíme podle sebe, solí, pepřem, majoránkou. Dobře promícháme. Můžeme přidat trochu mléka, aby vzniklo takové tekuté jakoby těstíčko.

Plech vymažeme olejem, já vyložíme papírem na pečení, a těstíčko vylijeme. Dáme péct do trouby při teplotě 170 ° C na 45 minut. Před koncem můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a spolu zapéct, ale nemusí to být.

pohánka pečená

Po upečení

Věřím, že tento recept bude pro vás inspirací, jak jednoduše, chutně a zdravě uvařit a ještě k tomu i ušetřit.

Související:  Zelenina a zelenina

pohánka pečená1

I takto hezky můžete servírovat večeři

Podobné články:

Kdo k nám letos přiletěl či přišel...
Přestože zima ještě není v plném proudu, naše krmítka už se...
Číst dále
Lák na okurky bez éček, zato se...
Veselý koumák a lidový zabávač, Láďa Hruška (je to skutečné...
Číst dále
Bylinky ze zahrady i přírody
Když opustíme své příbytky a vyjdeme si ven, překvapí nás...
Číst dále
Vůně z parkoviště
Při včerejší pracovní návštěvě Zvolena jsme zaparkovali na parkovišti za...
Číst dále
Ostružiny jsou ovoce zdarma
Pro mnoho lidí je pojem "čerstvé ovoce" synonymem pro "supermarket"....
Číst dále
Kam za zdravými potravinami?
Častokrát se mě moji známí ptají, kde nakupuji suroviny, které...
Číst dále

Jeden komentář u “Výborná zapečená pohanka

  1. Google Chrome 39.0.2171.99 Google Chrome 39.0.2171.99 Windows 8 x64 Edition Windows 8 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/39.0.2171.99 Safari/537.36

    výborný recept .. akorát jsem do toho přidala ještě celer, pórek a cibuli jsem nesmažila, ale nastrouhala a moc jsem si pochutnala 🙂 děkuju za inspiraci 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..