O pohance jste už určitě slyšeli nebo četli. Nesporně patří mezi hity posledního období ve zdravém stravování. Má však svou specifickou vůni i chuť, která nemusí každému vyhovovat. Výhodou je, že ji nemusíte jíst samotnou, ale můžete ji přidat do vašeho oblíbeného jídla.
Trochu málo o pohance
Je to dávno známá plodina, která pochází z oblasti střední Asie. V Evropě ji pěstovali již v 12. století a v 16. století byla prý nejoblíbenější potravinou. Postupně však zájem o její pěstování upadal a až v posledních letech se situace změnila. Možná je to i tím, že vzrostl zájem o bioprodukty a pohanka se dá pěstovat v režimu bio, to znamená bez použití chemie.
Z botanického hlediska to není ani tráva ani obilovina, ale v kuchyni se používá jako obilovina.
obsahuje:
- bílkoviny, které nadlouho zasytí
- zdravé tuky, snižující cholesterol
- minerály zinek, měď, selén a horčík, takže podporuje imunitu, srdcově-cévní systém
- rutín, ten zlepšuje působení vitamínu C v tele a zvyšuje pružnost cévních stěn
- vitamíny B1, B2, niacín a ve svrchní obalové vrstvě semen vitamín E
- vlákninu, důležitou v prevenci vysokého tlaku a cholesterolu, ale i na dobré trávení
Tím, že je výživná, dietní a zároveň přirozeně bezlepková, hodí se na běžnou spotřebu téměř pro všechny. Já doma používám pohankovou mouku, je výborná na zahušťování. Jelikož dobře lepí, hodí se do palačinek a různých zeleninových placek. Uvařené semínka pohanky přidávám do karbanátků, do rizota nebo občas do polévky jako zavářku.
Tady je můj recept na zapečenou pohanku na způsob bramboráku:
- 1 šálek pohanky (kroupy nebo lámanka, světlezelená nebo světlehnědá, ne tmavohnědá, ta je na klíčení)
- 2 šálky vody, špetka mořské sol.
Vodu dáme sevřít, vsypeme pohanku, vaříme na nejslabším plameni cca 10 minut, pokud pohanka vodu nevsákne. Necháme pod pokličkou vychladnout.
Na troše oleje osmahneme 1 cibuli s trochou kmínu do světlehněda. Také necháme vychladnout.
Suroviny před zamícháním
Do mísy nastrouháme:
- 5 velkých brambor, může být nahrubo, jde to rychleji,
- 2 mrkve, taky nahrubo
Ke bramborám a mrkvi přidáme uvařenou pohanku, opraženou cibuli a 3 vejce.
Dochutíme podle sebe, solí, pepřem, majoránkou. Dobře promícháme. Můžeme přidat trochu mléka, aby vzniklo takové tekuté jakoby těstíčko.
Plech vymažeme olejem, já vyložíme papírem na pečení, a těstíčko vylijeme. Dáme péct do trouby při teplotě 170 ° C na 45 minut. Před koncem můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a spolu zapéct, ale nemusí to být.
Po upečení
Věřím, že tento recept bude pro vás inspirací, jak jednoduše, chutně a zdravě uvařit a ještě k tomu i ušetřit.
I takto hezky můžete servírovat večeři
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/39.0.2171.99 Safari/537.36
výborný recept .. akorát jsem do toho přidala ještě celer, pórek a cibuli jsem nesmažila, ale nastrouhala a moc jsem si pochutnala 🙂 děkuju za inspiraci 🙂