Žitný kvásek není jako potraviny z obchodu, nevydrží tři měsíce

Čím dál tím více lidí se snaží konzumovat zdravé potraviny s co nejmenším počtem složek, bez chemikálií a dochucovadel. A proto si místo kupování chleba a pečiva raději pečou doma kváskový chléb. Je několik receptů, jak si doma připravovat svůj vlastní chléb, ale mají společný základ: žitný kvásek. Ten se dá připravit doma nebo získat od jiného pekaře chleba prakticky darem. Umíte se ke kvásku správně chovat?

Sami jsme rozdali kvásek množství lidí. A když to okolnosti umožní, vždy se zajímáme, jak se jim daří, jak se jim peče jejich chléb, kterou recepturu si nakonec vybrali a zda jim chlebíček chutná. A vždy máme radost z jejich úspěchu tak z toho, že další lidé jedí zdravější a svůj vlastní výrobek.

můj domácí kvásek
můj domácí kvásek

No občas se dozvíme i pro nás smutnou zprávu. Že na pečení chleba nebyl čas, tak šel kvásek do chladničky a po měsíci musel být vyhozen 🙁 Mrzí nás dvojnásob proto, že když pro někoho připravujeme kvásek, vždy se ptáme, zda si přečetl všechny články o pečení kváskového chleba a kdy plánuje první pečení. A podle toho také navrhujeme i předání kvásku, aby se rovnou dal doplnit moukou a podle postupu upekl chléb.

ošatka na chléb
ošatka na chléb

Samozřejmě že nakrmený kvásek vydrží pár dní. Máme odzkoušené, že bez problémů deset dní v chladničce, i dva týdny. Více se mu ale už nelíbí a můžete o něj přijít. Stejně tak nemůžete nechat kvásek na stole v kuchyni a divit se, že po dvou týdnech je po něm.

Žitný kvásek je totiž živý organismus. Kvasinky neustále zpracovávají žitnou mouku a štěpí lepek na kratší řetězce. Když ale už nemají co „jíst“, zahynou. Proto je třeba kvásek „nakrmit“, když ho nechcete včas použít na pečení. Nakrmení mu opět životnost o pár dní prodlouží. Kvásek opravdu neobsahuje žádné chemické konzervanty, stabilizátory či jiné éčka, díky nimž by vydržel několik měsíců. To nejsou sušené kvasnice, které stačí vybrat z chladničky, dát jim cukr a obživnou. Skutečně žitný kvásek není jako jiné průmyslové potraviny z prodejny a proto se k němu nemůžete tak chovat.

Podobné články:

Letní řez ovocných dřevin
Někdo považuje řez ovocných stromků za zbytečnost. Vždyť stromky i...
Číst dále
Samozavlažovací květináče
Květiny v květináčích jsou neodmyslitelnou součástí snad každé domácnosti. Jedny...
Číst dále
Pronájem aut
Pokud taky patříte k lidem, kteří rádi řídí svůj osobní...
Číst dále
Když se zase rozbije lednice
Když se opět rozbije lednička, tak to už není novinka,...
Číst dále
Penzion Pavlov: Poznejte krásu vinařského regionu
Vypadá to, že v letošní sezoně budou značně omezené možnosti...
Číst dále
zeleninazelenina
Udělejte si jarní půst a očistěte své...
Už naše babičky nám radily, že bychom měli pravidelně dodržovat...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.