Žitný kvásek není jako potraviny z obchodu, nevydrží tři měsíce

Čím dál tím více lidí se snaží konzumovat zdravé potraviny s co nejmenším počtem složek, bez chemikálií a dochucovadel. A proto si místo kupování chleba a pečiva raději pečou doma kváskový chléb. Je několik receptů, jak si doma připravovat svůj vlastní chléb, ale mají společný základ: žitný kvásek. Ten se dá připravit doma nebo získat od jiného pekaře chleba prakticky darem. Umíte se ke kvásku správně chovat?

Sami jsme rozdali kvásek množství lidí. A když to okolnosti umožní, vždy se zajímáme, jak se jim daří, jak se jim peče jejich chléb, kterou recepturu si nakonec vybrali a zda jim chlebíček chutná. A vždy máme radost z jejich úspěchu tak z toho, že další lidé jedí zdravější a svůj vlastní výrobek.

můj domácí kvásek
můj domácí kvásek

No občas se dozvíme i pro nás smutnou zprávu. Že na pečení chleba nebyl čas, tak šel kvásek do chladničky a po měsíci musel být vyhozen 🙁 Mrzí nás dvojnásob proto, že když pro někoho připravujeme kvásek, vždy se ptáme, zda si přečetl všechny články o pečení kváskového chleba a kdy plánuje první pečení. A podle toho také navrhujeme i předání kvásku, aby se rovnou dal doplnit moukou a podle postupu upekl chléb.

ošatka na chléb
ošatka na chléb

Samozřejmě že nakrmený kvásek vydrží pár dní. Máme odzkoušené, že bez problémů deset dní v chladničce, i dva týdny. Více se mu ale už nelíbí a můžete o něj přijít. Stejně tak nemůžete nechat kvásek na stole v kuchyni a divit se, že po dvou týdnech je po něm.

Žitný kvásek je totiž živý organismus. Kvasinky neustále zpracovávají žitnou mouku a štěpí lepek na kratší řetězce. Když ale už nemají co „jíst“, zahynou. Proto je třeba kvásek „nakrmit“, když ho nechcete včas použít na pečení. Nakrmení mu opět životnost o pár dní prodlouží. Kvásek opravdu neobsahuje žádné chemické konzervanty, stabilizátory či jiné éčka, díky nimž by vydržel několik měsíců. To nejsou sušené kvasnice, které stačí vybrat z chladničky, dát jim cukr a obživnou. Skutečně žitný kvásek není jako jiné průmyslové potraviny z prodejny a proto se k němu nemůžete tak chovat.

Podobné články:

Vylepšená brynzová pomazánka
Znáte šmirkas? Já od malička. Byla to jedna z mála...
Číst dále
Vyměňte cukr za zdravou rostlinu nebo med
Všude se na vás valí informace, jak je cukr nezdravý....
Číst dále
Reflexní pásky zachraňují životy, dejte jim šanci...
Reflexní páska stojí asi třicet korun, přesto dokáže zachránit lidský...
Číst dále
Za trápení s akné mohou mužské hormony
Tvoří se vám na obličeji nepříjemné pupínky, kterých se za...
Číst dále
Co je to epilepsie
Epilepsie je poměrně vzácné onemocnění mozku, které může postihnout kohokoliv....
Číst dále
Celý svět je nakřivo
Alespoň tak to vypadá při pohledu na balkony mých sousedek....
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..