Konečně čas na pečení kváskového chleba

Doma pečený kváskový chléb jíme už dlouhá léta. Olinka ho peče ve víceméně pravidelných intervalech. No toto léto nám řádně nabouralo náš harmonogram i narušilo pravidelnost v pečení kváskového chleba. To až tak, že jsme často museli chléb kupovat v obchodech. No s příchodem podzimu se opět vracíme do zaběhnutých kolejí a kváskový chléb se v elektrické troubě peče opět se svou pravidelností.

Příčinou toho, že se v létě u nás pekl chléb z žitného kvásku méně, než obvykle, byla naše nová zahrada. Měli jsme v ní tak mnoho práce, že jsme každý pracovní den, kdy nepršelo, odpoledne po práci ihned odjížděli do zahrady na vesnici a domů se vraceli až se setměním. A víkendy jsme tam trávili celé. Jelikož jsme v podstatě koupili jen louku, zakládání zahrady, sázení stromů, budování vyvýšených záhonů, to vše nám zabíralo všechen čas.

A pečení kváskového chleba má přece jen svůj rytmus. V našem případě večer příprava kvásku, nad ránem jeho dokrmení, odpoledne hnětení, kynutí těsta a pečení. A před Olinkou stála otázka. Zůstat každých deset dní doma a napéct chléb nebo jít do zahrady a pracovat na jejím zakládání?

můj kváskový chléb

Vyhrála to zahrada. Chléb se pekl u nás tehdy, když to počasí dovolilo, či spíše nedovolilo nám být v zahradě. Naštěstí jsme v jedné z pekáren objevily pšenično-žitný chléb, který se pekl z mouky pšeničné i žitné, kvásku i kvasnic a obsahoval kromě tohoto již jen sůl a pepř. Takže celkem OK a tak jsme ho kupovali vždy, když na pečení domácího chleba nebyl čas nebo jsme do zahrady pozvali známé nebo příbuzné na grilovačku a počítalo se s větší spotřebou chleba.

Teď už do zahrady každý den nechodíme. Ještě stále je tam co dělat, ačkoli je většinou již zahrada vybudovaná. Ale jednak už je sklizena úroda a zejména čas se změnil, o hodinu dříve se stmívá a tedy chodit tam po práci nemá význam. Zbývají už jen víkendy, i to jen ty, kdy přestává lít. A tedy opět se „objevil“ čas na pečení domácího chleba. Kupovaný pšenično-žitný chléb není špatný, ale domácí je přece jen domácí. Oběma nám velmi chutná.

Podobné články:

Kolikrát denně jíst a jak si rozdělit...
V souvislosti se zdravou výživou se často mluví o tom, kolikrát...
Číst dále
Máte už svou zahradní lavičku?
V zimě je více času přemýšlet, co nového v zahradě...
Číst dále
Citronová detoxikační kůra vám prospěje
Citron má specifickou vůni a kyselou chuť. Sotva si asi...
Číst dále
Tajemství čínské medicíny
Biorezonance: Může nám a našim dětem pomoci léčení vlněním? Máte vy...
Číst dále
Vhodná hokejová výbava přinese požitek ze hry...
Hokej je moc drahá zábava. Ráno se musí brzy vstávat...
Číst dále
Artróza - bolestivý společník
Bolí vás klouby či páteř? Nebo jste ráno takoví ztuhnutí,...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.