Kvásek skončil na kompostu :(

Jako velcí propagátoři domácího kváskového chleba se musíme smutně přiznat, že toto léto jsme hodně chleba neupekli a pro neustálý pobyt v zahradě jsme nakonec museli vyhodit i samotný kvásek 🙁 Naštěstí to není pro nás žádná katastrofa. Zahrada nám to všechno bohatě vynahradila. A na podzim začneme kváskový chléb opět pravidelně péct.

Nemyslete si, že jsme se přestali zdravě stravovat a že jsme přibrali nejen v pase, ale na celém těle. Opak je pravdou. Pohyb na čerstvém vzduchu každý den po práci a o víkendech celý den až do večera nám dodává nejen psychických sil. Vyběhnout na vrch naší zahrady v kopci je jako vyjít osm pater, ale nedělá nám to žádný problém, ani se nezadýcháme. Zejména když nás tam čekají chutné ostružiny.

K tomu máme po celé zahradě k dispozici čerstvé okurky, papriky či rajčata i jejich malé divoké odrůdy a věru se nestydíme si občas odtrhnout a sníst. Je to skvělá součást našeho paleo stravování. No sem-tam si dáme i chléb. Olinkina kamarádka je taková dobrá, že ji zásobuje každý týden doma pečeným bochníkem a občas si z něj dám i já. Po důkladném průzkumu jedné z prodejen pečiva jsem objevil chléb, který v sobě kombinuje pšeničnou i žitnou mouku a kvásek i kvasnice, jinak jen sůl a vodu. V porovnání s ostatními kváziChleby hotový poklad.

raňajky

Semtam se postavím na váhu, abych se ujistil, že během celého roku mám svých stabilních 84 kilogramů. Ale i tak se v podstatě těším na podzim. Po změně času už nebude mít význam chodit do zahrady po práci, zůstanou už jen víkendy, případně dovolená a to bude opět čas pečení domácího chleba u nás doma. Založit nový kvásek nebude problém, stačí na to trochu žitné mouky a vody.

Péct kváskový chléb by nebyl problém ani teď, ale přišli bychom o jeden den minimálně jednou za dva týdny, kdy bychom nemohli jít oba do zahrady. A to by byla velká škoda. Už tam sice nemáme mnoho práce, ale dobře se tam cítíme a rádi trávíme v zahradě čas. A při tom si nějakou práci najdeme nebo si pozveme někoho na návštěvu.

Podobné články:

Překyselení organismu není dobrým jevem
Určitě jste se ve školních hodinách chemie učili, že pH...
Číst dále
sundavillasundavilla
Aby Sundavilla bohatě rozkvetla
I vy se právě rozhodujete, čím zkrášlíte svůj balkón tuto...
Číst dále
Knižní inspirace přírodní zahrady
Nyní v zimě je čas, kdy se v zahradě moc...
Číst dále
Pečená jablíčka jako horký zimní dezert
Ještě si pamatujete, jak jste se loni těšili z bohaté...
Číst dále
Obecní kořenové čistírny
V dnešní době je dobré věnovat zvýšenou pozornost ochraně životního...
Číst dále
Kváskový chléb pro bezlepkovou dietu
Když se řekne "kváskový chléb", většina lidí si představí klasický...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.