Podzim přeje pečení chleba

Neexistuje období, které by bylo nejvhodnější pro pečení kváskového chleba doma z hlediska technologického, tedy kynutí nebo pečení. No na jaře a celé léto i začátek podzimu nás „zaměstnává“ na plný úvazek hned vedle práce i zahrada. Proto je nejvhodnější čas na pečení chleba právě pokročilý podzim, když tam už nechodíme každý den. Opět to u nás voní jako v pekárně.

Na svůj domácí kváskový chléb jsme si zvykli už dávno. Nejen, že je zdravější, ale nám i velmi chutná. Jen jeho dvanáctihodinový cyklus krmení kvásku a potom hnětení těsta s kynutím se nám nevejde do harmonogramu dne, kdy musíme třetinu věnovat práci, pak chceme být v zahradě a ještě musí zvýšit čas i na spánek, abychom měli sil na ty hlavní dvě třetiny dne. Zejména když tento rok téměř nebylo deštivých dnů, během nichž bychom mohli, či spíše museli zůstat doma.

Velkou výhodou bylo, když místní pekárna začala nabízet stoprocentní kváskový chléb, stačilo jednou týdně zajít do obchodu a celé léto jsme neměli nouzi o kvalitní snídaně. Zejména když začala dozrávat naše vlastní zelenina. Ale vlastní je vlastní.

chlieb s chrumkavou kôrkou
chléb s křupavou kůrkou

A tak po změně letního času na zimní jsme opět měli možnost využít odpolední už soumračný čas na jiné aktivity. Včetně pečení kváskového chleba. Prvním krokem bylo samozřejmě založení nového kvásku, neboť kvásek nevydrží neomezenou dobu ani v ledničce. A po třech dnech se u nás na stole objevily první dva bochníky, jelikož vždy pečeme dva chlebíčky najednou na jednom plechu v troubě.

Pro pořádek musím napsat, že první chlebíčky nejsou nejpovedenější, tak i loni. Čerstvý kvásek je prostě mladý a nezkušený, potřebuje trochu dozrát. Ale při druhém pečení už jsou chlebíčky hezčí a po třetím je to úplná nádhera.

A ještě jednu výhodu má podzimní a zimní pečení chleba doma. Zatímco v letních vedrech nelze byt pořádně vyvětrat, tak v chladném počasí je u elektrické trouby večer příjemně teploučko 🙂

Další články na téma „kváskový chléb“:

Související:  Hlavně si to přečtěte

Podobné články:

V domácím oblečení je den úžasný
Ve spěchu všedních dní jednou přijde čas, kdy nemusíme řešit...
Číst dále
Proč by mi to nemělo vyrůst?
Je zajímavé diskutovat s někým, kdo o principech permakultury nikdy...
Číst dále
kočka s myší
Lepidlo na myši
Malou zahrádku za městem mám už několik let. Pár její...
Číst dále
O kvásek je stále větší zájem
O výhodách doma pečeného chleba se přesvědčilo stále více lidí....
Číst dále
Neberte léky zbytečně
Přichází podzim a s ním i ochlazení. Stačí trocha nepozornosti,...
Číst dále
Špalda - léčivá a posilující obilovina
Trápí vás alergie na pšenici? Cítíte se slabí a vyčerpaní?...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..