Okurky sklízíme i na podzim

Okurky jako sezónní zelenina mají většinou krátký život. Po vysetí nebo vysazení sazenic koncem dubna se rozvinou, dají svou úrodu a koncem léta končí vegetační období většinou po napadení plísní, která nejprve zlikviduje jejich listy, čímž rostlina ztrácí schopnost růst a vyživovat plody. Nám se tento rok podařilo život okurek výrazně prodloužit. A tak chutné salátové okurky můžeme jíst i koncem září a na začátku října.

Šíření plísní na rajčatech i okurkách napomáhají chladnější dny koncem léta, kdy se s večerem začíná srážet rosa. Pozorujeme to v zahradě na všech předmětech, včetně našich sedaček. Jednoduše sednout si kolem soumraku znamená sedět na vlhkém a studeném místě.

Abychom našim okurkám dopřáli co nejlepší místo, pro jejich růst používáme konstrukci z betonářských výztuží, natřených barvou pro delší životnost. Dva panely na vrchu opřu o sebe a spojím, čímž vytvořím jakýsi strmý stan.

Okurky pěstujeme na kovové konstrukci

To zajistí vzdušnost a stačí i mírný vánek, aby listy vždy osušil, ať už od rosy nebo deště. Na druhou stranu jsou celé okurky vystaveny slunci, což prospívá jejich růstu a z takovéto konstrukce se i zralé plody dobře obírají. Hlavní sezóna sběru salátových okurek u nás letos vrcholila koncem srpna. Mnohé části rostlin začali usychat.

Letošní úroda byla vskutku bohatá

Díky vlhké půdě, zamulčované dřevní štěpkou a senem a díky teplému a suchému letu, jsme si opravdu užili množství velkých a chutných plodů. Po tom, co jsme určili některé plody k plnému dozrání, abychom získali osivo pro následující roky, jsme nechali okurky nadále na konstrukci.

Mírné ochlazení a občasný deštík zřejmě okurkám svědčil, protože se objevily na nich nové květy, které se přeměnily na nové plody.

Sklizeň okurek koncem září

Je velmi příjemné i na přelomu září a října jíst své vlastní čerstvé a chutné okurky. Jen se obávám, co s nimi udělá případný přízemní mráz, který se v těchto končinách pravidelně každý rok objevuje a za jednu noc spálí rostliny, které by další měsíc ještě spokojeně vegetovali. Naštěstí se to netýká zeleniny na vyvýšených záhonech, takže i potom máme čerstvé plody na kořeni. Jak se ukazuje, klimatické změny, kterými jsme médii strašení, mohou mít i příznivý dopad na zahrádkáře. Jen je třeba umět se s nimi vyrovnat, například tím mulčováním 😉

Podobné články:

souprava-corfu-hnedasouprava-corfu-hneda
Nákup pro zahradu na internetu
Zahradní sezóna už v podstatě skončila. Ovoce i zelenina jsou...
Číst dále
Kuchyňky pro malé hospodyňky
Pokud vaříte nedělní oběd a motá se vám "pod nohama"...
Číst dále
Stévie - sladká novinka v naší kuchyni
Kvalitní zralé ovoce, ideálně vlastnoručně vypěstované, chutná úžasně. Je dostatečně...
Číst dále
Zeleninové těstoviny pro zdraví i krásu
Těstoviny se na naše stoly dostaly prý z Itálie. Jako...
Číst dále
Péče o révu ve správném čase
Ještě se leden ani nepěehupl do své druhé poloviny, už...
Číst dále
Nádobí pro zdravou přípravu jídla, které přežije...
Když si nově zařizujete kuchyň, jednou z podstatných otázek, je jaké...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.