Zázvor-koření i lék současně

Co to ​​vlastně je zázvor? Čerstvý zázvor je oddenek, čili hlíza rostliny, pocházející z Asie. Používal se už ve starověku jako koření i univerzální lék. Dnes je dostupný jako sušený prášek i jako čerstvý kořen.

Hlavními obsahovými látkami jsou voňavé oleje, nejznámější je gingerol. Nezanedbatelný je i obsah minerálů, hlavně draslíku, vápníku a železa.

Sušený zázvor se používá vysloveně při vaření jako koření. Má výraznou nahořklou chuť a hodí se k ochucení jídel z masa i zeleniny.

Čerstvý zázvor má jemnou citrónovou vůni a mírně štiplavě-citrónovou chuť. A právě tento čerstvý, tepelně neupravený zázvor má vynikající léčivé účinky. ginger root

Působí proti nevolnosti při cestování . Plátky můžete žvýkat během cesty autem. Pomáhá i při těhotenské nevolnosti .

Čaj ze strouhaného čerstvého zázvoru snižuje bolestivost kloubů a zlepšuje jejich pohyblivost . Stačí denně kousek velikosti palce, nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky, zalít v šálku vařící vodou a nechat vyluhovat 5 minut. Pít po doušcích a kousky sníst.

Takový čaj má dobré prokrvující účinky, proto je vhodný při nachlazení, ale i při pocitu studených rukou či nohou . Čerstvá šťáva smíchaná s medem pomáhá při zahlenění.

Éterické oleje podporují trávení, snižují nadýmání a uvolňují křeče v trávicím systému .

Zároveň chrání sliznici žaludku před poškozením a tvorbou vředů.

Do jídla se čerstvý zázvor přidává na konci vaření nebo po uvaření, aby cenné látky nevyprchali. Při delší tepelné úpravě ztrácí své léčivé účinky i jemnou chuť.

Pokud se chcete opravdu osvěžit a přitom si neznehodnotil cennou surovinu, připravte si zázvorovou limonádu za studena . Stačí čerstvý zázvor nastrouhat, zalít čistou studenou vodou a nechat louhovat alespoň 20 minut. Čím déle, tím lépe. Můžete přidat šťávu z citronu nebo limetky, případně trochu medu.

Podobné články:

Chcete si pořídit kočku, ale nechcete uklízet...
Kočka umí být hrdým a nezávislým, ale i milujícím a...
Číst dále
Jarní probuzení v zámeckém stylu. Aktivity pro...
Jaro patří na zámku Chateau Herálec mezi nejmagičtější období. Zámecký...
Číst dále
Substrát necháme zmrznout na balkoně
Zimu a mráz, které vládnou za oknem, využijeme pro svůj...
Číst dále
Mouka v klobáse. Vtip nebo běžná realita?
Uzeniny kupujeme domů jen výjimečně. Ale občas nějakou tou dobrou...
Číst dále
Proč kvalita špekáčků pokulhává?
Nejspíš každý z nás občas hodí za hlavu všechna doporučení...
Číst dále
Předvánoční nákupní šílenství ve stylu - hurá...
Ano, nerada to přiznávám, ale i na mě už přišlo...
Číst dále

2 komentáře “Zázvor-koření i lék současně

  1. Google Chrome 22.0.1229.94 Google Chrome 22.0.1229.94 Mac OS X  10.7.5 Mac OS X 10.7.5
    Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_7_5) AppleWebKit/537.4 (KHTML, like Gecko) Chrome/22.0.1229.94 Safari/537.4

    Výborný článok, len tak ďalej.

  2. Google Chrome 29.0.1547.76 Google Chrome 29.0.1547.76 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/29.0.1547.76 Safari/537.36

    Zázvorový čaj s medem je moje oblíbená léčba při chřipce nebo nachlazení, zalévám ho vodou ve které se povařilo trochu skořice a hřebíčku, jako na svařák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.