Zázvor-koření i lék současně

Co to ​​vlastně je zázvor? Čerstvý zázvor je oddenek, čili hlíza rostliny, pocházející z Asie. Používal se už ve starověku jako koření i univerzální lék. Dnes je dostupný jako sušený prášek i jako čerstvý kořen.

Hlavními obsahovými látkami jsou voňavé oleje, nejznámější je gingerol. Nezanedbatelný je i obsah minerálů, hlavně draslíku, vápníku a železa.

Sušený zázvor se používá vysloveně při vaření jako koření. Má výraznou nahořklou chuť a hodí se k ochucení jídel z masa i zeleniny.

Čerstvý zázvor má jemnou citrónovou vůni a mírně štiplavě-citrónovou chuť. A právě tento čerstvý, tepelně neupravený zázvor má vynikající léčivé účinky. ginger root

Působí proti nevolnosti při cestování . Plátky můžete žvýkat během cesty autem. Pomáhá i při těhotenské nevolnosti .

Čaj ze strouhaného čerstvého zázvoru snižuje bolestivost kloubů a zlepšuje jejich pohyblivost . Stačí denně kousek velikosti palce, nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky, zalít v šálku vařící vodou a nechat vyluhovat 5 minut. Pít po doušcích a kousky sníst.

Takový čaj má dobré prokrvující účinky, proto je vhodný při nachlazení, ale i při pocitu studených rukou či nohou . Čerstvá šťáva smíchaná s medem pomáhá při zahlenění.

Éterické oleje podporují trávení, snižují nadýmání a uvolňují křeče v trávicím systému .

Zároveň chrání sliznici žaludku před poškozením a tvorbou vředů.

Do jídla se čerstvý zázvor přidává na konci vaření nebo po uvaření, aby cenné látky nevyprchali. Při delší tepelné úpravě ztrácí své léčivé účinky i jemnou chuť.

Pokud se chcete opravdu osvěžit a přitom si neznehodnotil cennou surovinu, připravte si zázvorovou limonádu za studena . Stačí čerstvý zázvor nastrouhat, zalít čistou studenou vodou a nechat louhovat alespoň 20 minut. Čím déle, tím lépe. Můžete přidat šťávu z citronu nebo limetky, případně trochu medu.

Podobné články:

Když se zase rozbije lednice
Když se opět rozbije lednička, tak to už není novinka,...
Číst dále
Jídlo podle rytmu přírody
Super a hypermarkety nám nabízejí pestrou škálu potravin. Na regálech...
Číst dále
Jaro je tady, přivítejte ho uzenými pochoutkami!
Konečně je tady jarní období, kdy sluníčka a hezkých dnů...
Číst dále
Zdravá snídaně z jedlého balkonu
Léto je skvělé období. Chutná a čerstvá zelenina je dostupná...
Číst dále
Kurzy reiki
Jednadvacáté století je ve znamení moderní medicíny, která má přístroje...
Číst dále
Mechanizace do zahrady
Na jaře mě čeká nová povinnost. Postarat se o zahradu...
Číst dále

2 komentáře “Zázvor-koření i lék současně

  1. Google Chrome 22.0.1229.94 Google Chrome 22.0.1229.94 Mac OS X  10.7.5 Mac OS X 10.7.5
    Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_7_5) AppleWebKit/537.4 (KHTML, like Gecko) Chrome/22.0.1229.94 Safari/537.4

    Výborný článok, len tak ďalej.

  2. Google Chrome 29.0.1547.76 Google Chrome 29.0.1547.76 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/29.0.1547.76 Safari/537.36

    Zázvorový čaj s medem je moje oblíbená léčba při chřipce nebo nachlazení, zalévám ho vodou ve které se povařilo trochu skořice a hřebíčku, jako na svařák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.