Pozor, posedlost zdravým jídlem je také nemoc

Jíst zdravě je hezké, ale jak se říká, nic se nemá přehánět. Pokud se v supermarketu zabýváte sáhodlouhým čtením etiket potravin, protože sledujete všechna éčka a obsah cukru a tuků a nic jiného neřešíte, možná je na čase zabrzdit a zamyslet. Jakmile totiž začnete řešit jenom zdravý životní styl, je na čase se nad sebou zamyslet.

Čtení etiket může být varovným signálem

Na začátku to vypadá jako dobrá věc. Snažíte se změnit skladbu svého stravování, není vám lhostejné, co jíte. Zařazujete do jídelníčku více ovoce a zeleniny, omezujete tuky a cukry. To je jenom dobře, děláte tím něco pro své zdraví. Dejte si ale pozor, aby se z toho nestala posedlost. Jestliže se přistihujete přitom, že se vám honí hlavou jenom otázky týkající se správné životosprávy a na nic jiného nemyslíte, je to varovný signál. Situace může dokonce dojít tak daleko, že jíte už jedině biostravu a nedůvěřujete už téměř žádným potravinářským výrobkům. Dostáváte se do situace, kdy dokonce už i podezíráte výrobce, že vám na etiketách lže. Když jdete na návštěvu, berete si s sebou své jídlo, protože to které dostanete, nepovažujete za dostatečně zdravé. Je to extrém, ale i takhle to může dopadnout.

diéta

Udělejte radost sama sobě

Orthorexie, jak se posedlost zdravým jídlem nazývá, je také druhem poruchy příjmu potravy, podobně jako anorexie nebo bulimie. Ohroženější skupinou jsou citliví lidé, kteří více vnímají své nedostatky, mají tendenci se podceňovat kvůli svým chybám. Učit se mít ráda sama sebe, taková jaká jsem, i s tím, že si v jídle občas zahřeším, to je základ. Stejně tak může být snaha o maximální zdravou životosprávu známkou určité citové vyprahlosti. Nevycházejí vám vztahy a hledáte za ně náhradu. Proto místo čtení etiket se raději věnujte něčemu, co vás vnitřně potěší a udělá vám radost. Jděte do kina na dobrý film, nebo na kafe s kamarádkou.

Podobné články:

Kdy je čas na nové záclony? Třeba...
Před Vánocemi obvykle luxujeme, myjeme okna i pereme záclony. Pokud...
Číst dále
Nová zahrada přinesla první úrodu
Čtvrtý měsíc se staráme o novou zahradu a už jsme...
Číst dále
Jednoduché domácí briošky
Už jsme si zvykli na dostupnost čerstvého pečiva v obchodech....
Číst dále
Podzim přeje pečení chleba
Neexistuje období, které by bylo nejvhodnější pro pečení kváskového chleba...
Číst dále
Loni nebylo co sušit
Sušené ovoce máme velmi rádi a sami si ho doma...
Číst dále
Grilování špekáčků
Podle naší rodinné tradice patří první květnový den společnému grilování...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.