Jednoduché domácí briošky

Už jsme si zvykli na dostupnost čerstvého pečiva v obchodech. Výběr je opravdu široký. Málokdo si však uvědomuje, že každý druh představuje jinou směs různých chemikálií. Dokonce ani ten nejobyčejnější rohlík či bageta se neobejde bez kypřidel, umělých sladidel nebo jiných zlepšovátek. Přitom upéct chutné domácí pečivo zvládne každá hospodyňka. A nepotřebuje k tomu žádné zvláštní suroviny.

Recept je zcela jednoduchý. Až překvapivě. Ale univerzální. Na plech se vejde cca deset kousků briošek a hotové jsou za maximálně jeden a půl hodiny. Mouku můžete použít jakoukoliv. Pozor si však dejte na množství vody. Některá mouka saje více, jiná méně. Proto se vyplatí přidávat vodu po částech. Pokud dáte více cukru, budou více sladké a pokud dáte o něco víc soli, můžete je podávat na slano. Základní recept je víceméně neutrální.

Co potřebujeme

500 g celozrnné mouky

300 ml studené vody

½ deci olivového oleje

1 ČL soli

1 lžičku třtinového cukru

½ kostky droždí nebo ½ sáčku sušeného droždí

 moje briošky

hotové domácí briošky

Všechny suroviny dáme do mísy a zpracujeme vláčné těsto. Dobré je použít mixér s háky, je to rychlejší. Ale ani hnětení rukou není žádný problém. Vymísené těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. Potom těsto rozdělíme na deset dílů a každý zapleteme. Nebo z něj uděláme uzel. Poklademe na plech vyložený papírem na pečení a znovu necháme pod utěrkou kynout. Tentokrát takových 15 minut. Po této době briošky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky nebo mákem či kmínem. Pečeme při 220 ° C cca 15 minut.

brioška s máslem a džemem

Já jsem briošky pekla v neděli odpoledne. A hned jsme z nich ochutnali. Natřené máslem z nedaleké farmy a třešňovým džemem byly fantastické.

Podobné články:

Pohyb v zahradě mě uzdravuje
Znáte ten pocit. Něco na vás leze, necítíte se ve...
Číst dále
Vypěstovali jsme medvědí česnek
Tuto oblíbenou jarní bylinku můžete jíst pouze brzy na jaře....
Číst dále
Permanentka nebo vlastní vířivka?
Nedávno jsme byli na návštěvě u staršího manželského páru. A...
Číst dále
Která velikonoční šunka je nejlepší?
Chcete vědět, která velikonoční šunka je ta nejlepší? Pokud vám...
Číst dále
Jak jsem si udělala místo v ledničce
Velmi ráda experimentuji s různými druhy sladidel. Čím přírodnější, tím...
Číst dále
Vánoční speciál: dobrý a zdravý Cheesecake
V posledním článku jsem se přiznala k tomu, že vánoční...
Číst dále

Jeden komentář u “Jednoduché domácí briošky

  1. Firefox 24.0 Firefox 24.0 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0

    Tak tyto briošky mě opravdu zaujaly. Když to stihnu, tak ještě dnes je vyzkouším! Děkuji za hezky napsaný recept. Snad se mi povedou 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..