Už jsme si zvykli na dostupnost čerstvého pečiva v obchodech. Výběr je opravdu široký. Málokdo si však uvědomuje, že každý druh představuje jinou směs různých chemikálií. Dokonce ani ten nejobyčejnější rohlík či bageta se neobejde bez kypřidel, umělých sladidel nebo jiných zlepšovátek. Přitom upéct chutné domácí pečivo zvládne každá hospodyňka. A nepotřebuje k tomu žádné zvláštní suroviny.
Recept je zcela jednoduchý. Až překvapivě. Ale univerzální. Na plech se vejde cca deset kousků briošek a hotové jsou za maximálně jeden a půl hodiny. Mouku můžete použít jakoukoliv. Pozor si však dejte na množství vody. Některá mouka saje více, jiná méně. Proto se vyplatí přidávat vodu po částech. Pokud dáte více cukru, budou více sladké a pokud dáte o něco víc soli, můžete je podávat na slano. Základní recept je víceméně neutrální.
Co potřebujeme
500 g celozrnné mouky
300 ml studené vody
½ deci olivového oleje
1 ČL soli
1 lžičku třtinového cukru
½ kostky droždí nebo ½ sáčku sušeného droždí
hotové domácí briošky
Všechny suroviny dáme do mísy a zpracujeme vláčné těsto. Dobré je použít mixér s háky, je to rychlejší. Ale ani hnětení rukou není žádný problém. Vymísené těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. Potom těsto rozdělíme na deset dílů a každý zapleteme. Nebo z něj uděláme uzel. Poklademe na plech vyložený papírem na pečení a znovu necháme pod utěrkou kynout. Tentokrát takových 15 minut. Po této době briošky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky nebo mákem či kmínem. Pečeme při 220 ° C cca 15 minut.
Já jsem briošky pekla v neděli odpoledne. A hned jsme z nich ochutnali. Natřené máslem z nedaleké farmy a třešňovým džemem byly fantastické.
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0
Tak tyto briošky mě opravdu zaujaly. Když to stihnu, tak ještě dnes je vyzkouším! Děkuji za hezky napsaný recept. Snad se mi povedou 🙂