
Čaje patří k společenským nápojům. Nabízíme je návštěvám, dáváme si je v kavárnách, pokud nepijeme kávu. A s přicházejícím podzimem si čaj stále častěji vaříme i sami doma. Čaje z bylinek používáme i jako prevenci některých chorob nebo se jimi přímo léčíme. I když originál čaj je směs lístků z keřů, rostoucích v Číně nebo Indii, pojmem „čaj“ označujeme i odvar z rostlin, které rostou u nás. Přímo u nás v zahradě.
U nás doma jsme si zvykli pít vlažný čaj každé ráno k snídani. Ne ten sáčkováný, mletý. I když sem-tam Olinka nějaký chutný koupí. Nejčastěji ale pijeme čaj z bylin, které rostou u nás na zahradě. Mnoho lidí si pod tím představuje čaj z kopřivy, ten ale není náš oblíbený. Lidé znají i čaj mátový, té máme několik druhů, i meduňkový. Ani ten nemusí být u nás pravidlem.
Čaje se dají připravovat z květů nebo listů rostlin, které lidé často považují za plevel. Žebříček (řebříček), pampeliška, kopřiva, podběl, jitrocel, řepík, šalvěj, třezalka, mateřídouška, luční jahody, sedmikrásky. Stačí se jen projít po zahradě, natrhat. Na čaj se dají použít i čerstvé rostliny, ne jen sušené. Každá z rostlin působí na jiný orgán těla, každá může povzbudit organismus či odstranit disproporci. Napsat „léčí“ je problém, protože nám to Evropská unie, vedená farmafirmami a jejich lobbyisty, zakázala. Jejich ani ne dvě sta let mladé firmy mají patent na rozum, několik tisícileté zkušenosti lidstva jsou jim proti srsti a proti jejich ziskům. Přitom ještě před třiceti lety jsme povinně do školy sbírali rostliny, lipový květ nebo šipky a ty se používaly ve farmakologii na výrobu léčiv na přírodní bázi. Dokonce ve Velké Británii během druhé světové války děti povinně sbírali léčivé rostliny, aby z jejich výtažků vyráběly přípravky pro léčení válečných raněných.
Čert ber unii, my si čaje na osvěžení i podporu organismu děláme z bylin, které nám rostou na zahradě. Nelikvidujeme je v trávníku, dokonce ani veškerou trávu nesečeme najednou. Jednak proto, abychom nezlikvidovali pastvu pro včely a čmeláky, opylovače, jednak abychom měli zásoby léčivých rostlin po celý rok. A na té třetině, kterou jsem zkosil, zanedlouho vyraší čerstvé výhonky a květiny.
Vaření čaje z domácích zdrojů nám dává jednak široké spektrum chutí a vůní i důležitých látek pro náš organismus. A současně ušetříme za bylinné a čajové směsi, prodávané v obchodech. Nemluvě o tom, kolik čaje či rostlin je v jedné porci prodávané směsi a kolik ho máme v čaji my. Samozřejmě nepijeme dlouhodobě jednu a tutéž rostlinu, protože všeho moc škodí a i soustavné pití stejného čaje může způsobit nechtěnou nerovnováhu organismu.
I vy se poohlédněte po vaší zahradě. Možná tam najdete rostliny, které vám mohou být užitečné. Ekonomicky i zdravotně.
Komentáře