Na chutný čaj rostou bylinky ve vaší zahradě

Čaje patří k společenským nápojům. Nabízíme je návštěvám, dáváme si je v kavárnách, pokud nepijeme kávu. A s přicházejícím podzimem si čaj stále častěji vaříme i sami doma. Čaje z bylinek používáme i jako prevenci některých chorob nebo se jimi přímo léčíme. I když originál čaj je směs lístků z keřů, rostoucích v Číně nebo Indii, pojmem „čaj“ označujeme i odvar z rostlin, které rostou u nás. Přímo u nás v zahradě.

U nás doma jsme si zvykli pít vlažný čaj každé ráno k snídani. Ne ten sáčkováný, mletý. I když sem-tam Olinka nějaký chutný koupí. Nejčastěji ale pijeme čaj z bylin, které rostou u nás na zahradě. Mnoho lidí si pod tím představuje čaj z kopřivy, ten ale není náš oblíbený. Lidé znají i čaj mátový, té máme několik druhů, i meduňkový. Ani ten nemusí být u nás pravidlem.

čaj

Čaje se dají připravovat z květů nebo listů rostlin, které lidé často považují za plevel. Žebříček (řebříček), pampeliška, kopřiva, podběl, jitrocel, řepík, šalvěj, třezalka, mateřídouška, luční jahody, sedmikrásky. Stačí se jen projít po zahradě, natrhat. Na čaj se dají použít i čerstvé rostliny, ne jen sušené. Každá z rostlin působí na jiný orgán těla, každá může povzbudit organismus či odstranit disproporci. Napsat „léčí“ je problém, protože nám to Evropská unie, vedená farmafirmami a jejich lobbyisty, zakázala. Jejich ani ne dvě sta let mladé firmy mají patent na rozum, několik tisícileté zkušenosti lidstva jsou jim proti srsti a proti jejich ziskům. Přitom ještě před třiceti lety jsme povinně do školy sbírali rostliny, lipový květ nebo šipky a ty se používaly ve farmakologii na výrobu léčiv na přírodní bázi. Dokonce ve Velké Británii během druhé světové války děti povinně sbírali léčivé rostliny, aby z jejich výtažků vyráběly přípravky pro léčení válečných raněných.

Čert ber unii, my si čaje na osvěžení i podporu organismu děláme z bylin, které nám rostou na zahradě. Nelikvidujeme je v trávníku, dokonce ani veškerou trávu nesečeme najednou. Jednak proto, abychom nezlikvidovali pastvu pro včely a čmeláky, opylovače, jednak abychom měli zásoby léčivých rostlin po celý rok. A na té třetině, kterou jsem zkosil, zanedlouho vyraší čerstvé výhonky a květiny.

sedmikrasky

Vaření čaje z domácích zdrojů nám dává jednak široké spektrum chutí a vůní i důležitých látek pro náš organismus. A současně ušetříme za bylinné a čajové směsi, prodávané v obchodech. Nemluvě o tom, kolik čaje či rostlin je v jedné porci prodávané směsi a kolik ho máme v čaji my. Samozřejmě nepijeme dlouhodobě jednu a tutéž rostlinu, protože všeho moc škodí a i soustavné pití stejného čaje může způsobit nechtěnou nerovnováhu organismu.

Související:  Dopřejte svému tělu lázeňský pobyt

I vy se poohlédněte po vaší zahradě. Možná tam najdete rostliny, které vám mohou být užitečné. Ekonomicky i zdravotně.

Podobné články:

Kolikrát denně jíst a jak si rozdělit...
V souvislosti se zdravou výživou se často mluví o tom, kolikrát...
Číst dále
Z kolika vajec je dobrá smaženice?
Smaženice je jídlo, které připravíte rychle, lehce, i v "polních"...
Číst dále
Jak zabránit sazenicím ve vytahování se za...
Sluneční světlo chybí v zimním období nejen nám lidem, ale...
Číst dále
Už zas jím vajíčka
Z rozhovorů určitě znáte pocity diabetiků, jaké mívají chutě na...
Číst dále
Cukráři vykoupí máslo
Tak si postěžovala jedna známá na margo toho, že v...
Číst dále
Sypaný čaj pro zdraví i dobrou náladu
Čaj je považován za společenský nápoj, který nabízíme jako alternativu...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.