Jak nás vodí za pšenici/nos

Ještě ani neskončili žně a už nás straší zvýšením cen pekárenských výrobků. Prý pro slabou úrodu pšenice. Jistě, letošní léto bylo horké a suché. Některé plodiny měli problém i jen přežít, natož bohatě zarodit. Z hlediska dlouhodobého průměru nejde však o žádnou tragédii. Ani o všechny plodiny. Jen pekařům tato situace hraje do karet. Už dávno pláčou, že své rohlíky a chléb prodávají pod cenou. A tak nyní mají alespoň „oprávněný“ důvod cenu zvýšit.

Na první pohled by se mohlo zdát, že lidé nemají na výběr. Vždyť přece chléb je základní potravina a život bez něj si většina z nás neumí ani představit. A zda bude levný nebo drahý, tak či tak si ho koupí. Je to rychlé, jednoduché a pohodlné. Jenže všeho moc škodí. I konzumace chleba a pečiva. Často i několikrát denně. Zejména pokud je z pšeničné mouky. Lepek, který ve velké míře obsahuje, našemu tělu neprospívá. A pokud je mouka ještě i bílá, chybí jí nejen živiny, ale i enzymy a vláknina nutná pro její strávení. Proto si stále více lidí, ve snaze mít na svém stole kvalitní, výživný a ne stále jen pšeničný chléb, koupí domů pekárnu. V lepším případě rovnou i s mlýnkem na obilí.

 mlýnek na obilí

můj mlýnek na obilí

Pokud jste tak učinili i vy, získali jste do určité míry nezávislost. Odteď vy sami rozhodnete o tom, kdy a hlavně z jakých surovin si ten svůj chléb upečete. Možností máte opravdu dost. Záleží jen na tom, zda vám lepek nedělá problém nebo se mu potřebujete vyhnout.

 pšenice a chléb Klasickou obilovinou s vysokým obsahem lepku je již zmiňovaná pšenice. Zvlášť dnešní, vyšlechtěná na vysoké výnosy. Málo živin, ale mnoho masy s lepkem. Mnohem lepší alternativou je špalda a kamut. Mají podstatně méně lepku, zato jsou plné vitamínů, minerálů i vlákniny. Kromě toho jsou lehce stravitelné. Hodí se na přípravu nejen chleba a pečiva, ale i na různé placky, kaše či uvařené, jako zavářka do polévky.

Při nesnášenlivosti lepku je výběr surovin o něco složitější. Není to však nic neřešitelné. Existují i ​​přirozeně bezlepkové obiloviny. Takovou pohanku, rýži, kukuřici či jáhly umeleme na mouku raz dva. Pak už stačí přidat jen trochu soli a vody, případně jogurtu a těsto na placky máte hotové.

A co luštěniny? Myslíte si, že vás nezasytí aspoň tak dobře jako chléb? Cizrna, cizrna hrášek, fazole a sója se, mimochodem, také dají semlít na mouku. A ještě jakou výživnou!

Související:  Polední menu v restaurantu Kandelábr

Tak jak? Ještě stále máte pocit, že jsme všichni závislí na milosti či nemilosti výrobců tradičního chleba a pečiva? Že když se zvýší ceny těchto potravin, zůstaneme hladoví? Nevěřte tomu. Mám to vyzkoušené na sobě. Domácího celozrnného chleba mi stačí na zasycení poloviční množství ve srovnání s bílým. A to je jen jedna z výhod.

Podobné články:

Kam pro čerstvou zeleninu
Jídlo uvařené z čerstvých surovin chutná jinak. Chutná dobře. I...
Číst dále
zemolezzemolez
První letošní ovoce
Květen se přehoupl do své druhé poloviny. V zahradě už...
Číst dále
Trávu sekáme už od dubna
Tráva je pro mnohé zahrádkáře problém, který je třeba odstraňovat....
Číst dále
Překyselení organismu není dobrým jevem
Určitě jste se ve školních hodinách chemie učili, že pH...
Číst dále
Nová pergola
Zima v zahradě je zajímavým obdobím. Sníh pokryje trávník i...
Číst dále
Jehličnany v zahradě
Ať už máte svoji zahrádku hned u rodinného domu nebo...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.