Ne pouze k dekoraci slouží hokaido

Hezké malé oranžové tykvičky dostat koupit i v našich obchodech. Prodávají se jako zelenina, ale mnoho lidí je používá spíše pro dekorační účely. Vyzdobují si své příbytky a venkovské domy, vytvářejí zejména na podzim náladové instalace. Podle mě je to zbytečné vyhazování peněz. Dýně hokkaido se totiž pěstují velmi snadno a ještě snadněji se z nich připravují chutné pokrmy.

Málokdo si uvědomuje závažnou skutečnost. Že slupka hokaido dýní je jedlá, je chutná a dává jídlům z dýně charakteristickou oranžovou barvu. Kdybyste ji chtěli okrájet, dost se nadřete a pak musíte využít „zlepšovák“ jedné vychytané kuchařky z TV magazínu, která polévku z hokkaido dobarvovala strouhanou mrkví. Zbytečná práce.

Hokkaido dýně začátkem podzimu

Druhou skutečností je to, že dýně hokkaido mohou růst zcela samy, bez zásahu člověka, pokud jim v zahradě najdete dobré místo. V tomto případě místo po hnojišti (hnůj byl převezen do vyvýšených záhonů) bylo doplněno zemí z terénních úprav v zahradě, dobře jsme to promíchaly a zamulčovali dřevní štěpkou i senem. Jelikož toto místo je navíc podmáčené, za celou sezónu jsme dýně nemuseli zalévat. Devět doma předpěstovaných rostlin (semínka jsme měli samozřejmě vlastní z loňské úrody – získáte je i z první koupené hokaido tykve) nám dalo sto kusů dýní.

Část úrody dýní hokkaido

Z dýní se dá dělat skvělá polévka. Na kostky nakrájená neloupaná umytá dýně se dá vařit na opražené cibuli a pak rozmixuje ponorným mixérem. Skvělé na zasycení i ohřátí uprostřed zimy.

Přestože sezóna sběru hokkaido začíná na podzim, tato dýně bez problémů vydrží i krátké skladování. V chladném nevytopené domě, bez mrazu, vydrží až do ledna, ačkoli nějaký odpad (směrem do kompostu – semena ptákům) zde je. V temperovaných místnostech s nízkou úrovní vlhkosti může část úrody vydržet až do jara.

Hokaido je skvělá i nakrájená na 3 mm plátky ze čtvrtí, opečená v troubě s provensálským kořením a olivovým olejem na papíře na pečení. Nebo na kostky nakrájená zapečená s cuketou a paprikou s přidáním kousků slaniny nebo kvalitních Špekáčky. Ať už samotná nebo jako příloha k masu.

Podobné články:

Vylepšené Hanácké koláčky z celozrnné mouky
Na nápad upéct si poctivé domácí koláčky jsem přišla ve...
Číst dále
Langoše podle starého receptu
Ve většině domácností se během vánočních svátků vaří tradiční jídla....
Číst dále
Padesát čtyři
Odpoledne se zatáhlo, mírně ochladilo, spustil vítr a po něm...
Číst dále
Kvarnerská riviéra, Istrie a Dalmácie jsou nejkrásnější...
Chorvatsko je rozmanitá země, která české turisty ještě zdaleka neomrzela....
Číst dále
Snídaně hospodáře
Co snídají lidé? Většinou to, co si připraví z toho,...
Číst dále
Jahod plná zahrada
Taková byla naše zahrada na konci května a začátkem června....
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..