Ne pouze k dekoraci slouží hokaido

Hezké malé oranžové tykvičky dostat koupit i v našich obchodech. Prodávají se jako zelenina, ale mnoho lidí je používá spíše pro dekorační účely. Vyzdobují si své příbytky a venkovské domy, vytvářejí zejména na podzim náladové instalace. Podle mě je to zbytečné vyhazování peněz. Dýně hokkaido se totiž pěstují velmi snadno a ještě snadněji se z nich připravují chutné pokrmy.

Málokdo si uvědomuje závažnou skutečnost. Že slupka hokaido dýní je jedlá, je chutná a dává jídlům z dýně charakteristickou oranžovou barvu. Kdybyste ji chtěli okrájet, dost se nadřete a pak musíte využít „zlepšovák“ jedné vychytané kuchařky z TV magazínu, která polévku z hokkaido dobarvovala strouhanou mrkví. Zbytečná práce.

Hokkaido dýně začátkem podzimu

Druhou skutečností je to, že dýně hokkaido mohou růst zcela samy, bez zásahu člověka, pokud jim v zahradě najdete dobré místo. V tomto případě místo po hnojišti (hnůj byl převezen do vyvýšených záhonů) bylo doplněno zemí z terénních úprav v zahradě, dobře jsme to promíchaly a zamulčovali dřevní štěpkou i senem. Jelikož toto místo je navíc podmáčené, za celou sezónu jsme dýně nemuseli zalévat. Devět doma předpěstovaných rostlin (semínka jsme měli samozřejmě vlastní z loňské úrody – získáte je i z první koupené hokaido tykve) nám dalo sto kusů dýní.

Část úrody dýní hokkaido

Z dýní se dá dělat skvělá polévka. Na kostky nakrájená neloupaná umytá dýně se dá vařit na opražené cibuli a pak rozmixuje ponorným mixérem. Skvělé na zasycení i ohřátí uprostřed zimy.

Přestože sezóna sběru hokkaido začíná na podzim, tato dýně bez problémů vydrží i krátké skladování. V chladném nevytopené domě, bez mrazu, vydrží až do ledna, ačkoli nějaký odpad (směrem do kompostu – semena ptákům) zde je. V temperovaných místnostech s nízkou úrovní vlhkosti může část úrody vydržet až do jara.

Hokaido je skvělá i nakrájená na 3 mm plátky ze čtvrtí, opečená v troubě s provensálským kořením a olivovým olejem na papíře na pečení. Nebo na kostky nakrájená zapečená s cuketou a paprikou s přidáním kousků slaniny nebo kvalitních Špekáčky. Ať už samotná nebo jako příloha k masu.

Podobné články:

Jak si poradit s nemocí králů?
V minulosti tato nemoc údajně postihovala hlavně ty, co se...
Číst dále
Bulharsko je opět v kurzu
Pamětníci si jistě vzpomenou na letní dovolené u Černého moře...
Číst dále
Infrasaunování
Kdo si užil u nás o dovolené teplo, může mluvit...
Číst dále
cizrna večeřecizrna večeře
Večeře z polotovaru? Ale jen ze svého...
Pokud potřebujete připravit večeři co nejrychleji, vyplatí se mít doma...
Číst dále
Černé čaje
Hledáte osvěžení či povzbuzení? Pro mnohé je jím obyčejné posezení...
Číst dále
řízekřízek
Polední menu v restaurantu Kandelábr
Je libo něco z tradiční české kuchyně? Pokud ano a...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.