Dýně Hokkaido poprvé v mé kuchyni

Pokud je pravda, že každá informace se k nám dostane v ten pravý čas, když jsme na ni připraveni, tak mně se to stalo před pár dny. Ačkoliv jsem o dýni Hokkaido a její úžasných nejen chuťových vlastnostech četla už dost dávno, ochutnat jsem se ji odhodlala až nyní. Že bych už byla zralá? Na tyto tykvičky snad ano.

Vždy jsem ji vídala spíše v obchodech se zdravou výživou. Zda se mi zdála příliš drahá nebo jsem prostě neměla chuť experimentovat a zkoušet něco nového, nevím. Možná bych ji ani teď nebyla koupila, nebýt rozhovoru mladého páru při nákupu v Lidlu. Stáli u bedýnky s oranžovými tykvemi a spekulovali. Koupit? Nekoupit? Ani jeden z nich netušil, jak ji připravit, ale přesto se rozhodli, že ji vyzkouší. A vedle nich jsem se „rozhýbala“ i já.

Už to, že vůbec v Lidlu cosi takového objevíte je tak trochu zázrak. Přiznám se, že jsem se i bála, odkud tykvičky pocházejí. Naštěstí na cedulce byla zemí původu označena Česká republika. Už jsem neváhala ani chvilku a jednu si vybrala. I když nebyla v bio kvalitě, myslím, že k ní nemusí mít daleko. Je totiž nenáročná. Hodně chemie nepotřebuje. Vždyť pochází z nehostinných sopečnatých půd japonského ostrova Hokkaido. Odtud ten název. Dopěstovat se však dá bez problémů i u nás.

Jak si pořídit vlastní úrodu dýně Hokkaido?

Velmi jednoduše. Tedy už jen příští rok. Po zmrzlých vysejete. Můžete si připravit sazeničky i v předstihu doma na okně, jen v zahradě by jim mráz mohl ublížit. Takže sázet jen v druhé polovině května. Pak už jen poléváte. Občas přihnojíte. Hnojit můžete začít již při výsadbě. Použitím vyzrálého kompostu. Když jim zajistíte i dostatek místa, o bohatou úrodu máte postaráno. Oranžové sluníčka dozrávají v průběhu září až října. O to, zda je už správný čas na sběr, se starat nemusíte. Tykvička to ví sama. Když je už zralá, stonek ztvrdne, jakoby zdřevnatí, a plod se sám oddělí od rostliny. Vy ji jen posbíráte a můžete ji hned i použít. Nebo samozřejmě i uskladnit. Podle dostupných informací by měla v suchu a chladu vydržet do jara.

Co s dýní Hokkaido v kuchyni?

Pokud jste tuto odrůdu tykve ještě neochutnali, možná si myslíte, že bude jako ostatní tykve. Vodavá a bez chuti. Opak je však pravdou. Musím přiznat, překvapila i mě. A příjemně. Její slupka je sice tvrdá, ale tepelnou úpravou změkne. Proto tykvičky určitě neloupejte. Cenné látky jsou hlavně v ní a těsně pod ní. A dužina? Jedna báseň. Připomíná jemné máslové brambory s nádechem oříšků.

Je opravdu mnoho různých způsobů, jak se dá připravit. Zda na sladko nebo na slano. Hlavně tepelně. Můžete z ní uvařit sytou polévku či omáčku nebo ji upéct. Samotnou či s různými náplněmi. V zásadě ale platí, že čím méně přísad, tím lépe.

Já jsem na poprvé zvolila pečení. Tykvičky jsem kartáčkem dobře umyla. Opatrně jsem ji rozkrojila a vybrala jadérka. Ty jsem umyla a při nízké teplotě vysušila. Na rok z nich budou nové rostlinky. Dužinu jsem pak nakrájené na plátky silné tak 3 až 4 mm. Rozložené na papíře na pečení, pokapané olivovým olejem a mírně osolené jsem je upekla při teplotě cca 200 st. C. Tak půl hodiny.

 pečená dýně Hokkaido

pečená dýně Hokkaido doplněná domácími haluštičkami (špecle)

Nejlépe chutnají čerstvě upečené. A není to jen můj názor. Jelikož mi je pochválil i můj otec. A to už je co říct. Neboť on rád kritizuje. Když měli přijít minule na návštěvu, akorát jsem pekla čerstvé. No na stole bylo ještě pár kousků z večera a tak se s maminou pustili do těch. Zřejmě jim opravdu chutnaly, neboť je nevěděli vynachválit. Prý jsou výborné.

Pozitivní účinky dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido nejen, že výborně chutná, ale má i léčivé a očišťující účinky. Podporuje činnost sleziny, žaludku i slinivky. Obsahuje vitaminy skupiny B, provitamin vitaminu A, tedy betakaroten. Z minerálů má mnoho vápníku a draslíku. Semínka jsou svým obsahem zinku prospěšné při problémech s prostatou. A podle nejnovější reklamy prý pomáhají při problémech s udržením moči (inkontinencí) u žen.

Nevím jak vy, ale já už jsem se rozhodla. Příští rok v mé zahradě dýně Hokkaido určitě chybět nebude.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..