Deset procent stačí na začátek

Když se bavíme o naší permakulturní zahradě a jiném způsobu péče o půdu a pěstování na ní, nejčastěji narážíme na „problém“ nemožnosti změny starého způsobu na nový. A dohady o tom, zda to udělat na jaře, anebo raději na podzim, zda tedy ještě porýt anebo zorat, anebo to nechat tak, ale jak se potom bude sít a podobné, pro mne kváziproblémy. Přitom řešení je jednoduché.

Opět musím připomenout mé oblíbené, že „Cokoliv si dokážete představit, dokážete uskutečnit“. A z toho vyplývá, že jestli si něco představit nedovedete, tak to jednoduše nedosáhnete. A šlus. Tedy jste-li hlava otevřená nebo zadubená. Zda jste schopni vnímat nebo jedete v zaběhaných kolejích. Protože inspirací je habaděj, stačí jen hledat a vnímat.

Nemusíte řešit zásadní problém, jak „překopat“ celou zahradu najednou a zahodit vše dosavadní. Včetně zkušeností. Nikdo nechce přijít o celou příští úrodu najednou. Nikdo nechce riskovat, že nebude mít úrodu, protože v novém systému něco nezvládl nebo pokazil.

Zajímá-li vás permakulturní, regenerativní, přírodní způsob pěstování a péče o půdu, začněte v malém. Vyčleňte si řekněme desetinu pěstitelské plochy, nejlépe izolované od současných záhonů, a vyzkoušejte si nový způsob pěstování, přičemž na zbytku plochy můžete aplikovat váš dosavadní. Tím si zajistíte dostatek jisté úrody a současně budete mít možnost srovnat, jak se vám pracuje na starém i na novém záhonu. Jaká je potřeba práce i energie a jaké jsou výnosy.

Jestli se vám nový způsob zalíbí anebo ukáže jako perspektivní a neřku-li efektivnější 😉 , můžete další rok přidat dalších deset procent plochy. Anebo se také na vše vykašlat a vrátit se k původnímu způsobu, budete-li mít dost sil a peněz na palivo, postřiky, hnojiva a léky.

Sami se rozhodnete, co je pro vás lepší, která metoda pěstování zeleniny je vám bližší.

Podobné články:

Parkety
Jako malý kluk jsem vyrůstal v činžovním domě, kde jsme...
Číst dále
Odkud semena pro výsev zeleniny
Letošní sezóna pěstovaní zeleniny na zahradě právě skončila, ale dobrý...
Číst dále
Je dobré si koupit k pračce i...
Prádlo dnes v pračce perou až na pár výjimek úplně...
Číst dále
Nejlepší pizza je z pece na dřevo
Nedá se říct, že bych pizzu jedl pravidelně a ani...
Číst dále
Černý bez: dokonalý všelék a vitamínová bomba...
Černá bezinka, bzinčí, hulák, blivánky i smrdibez, to jsou lidové...
Číst dále
Tajemná pomoc kamenů: Mohou také léčit?
Spousta lidí má doma sbírku kamínků. Většinou se jedná o...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..