Deset procent stačí na začátek

Když se bavíme o naší permakulturní zahradě a jiném způsobu péče o půdu a pěstování na ní, nejčastěji narážíme na „problém“ nemožnosti změny starého způsobu na nový. A dohady o tom, zda to udělat na jaře, anebo raději na podzim, zda tedy ještě porýt anebo zorat, anebo to nechat tak, ale jak se potom bude sít a podobné, pro mne kváziproblémy. Přitom řešení je jednoduché.

Opět musím připomenout mé oblíbené, že „Cokoliv si dokážete představit, dokážete uskutečnit“. A z toho vyplývá, že jestli si něco představit nedovedete, tak to jednoduše nedosáhnete. A šlus. Tedy jste-li hlava otevřená nebo zadubená. Zda jste schopni vnímat nebo jedete v zaběhaných kolejích. Protože inspirací je habaděj, stačí jen hledat a vnímat.

Nemusíte řešit zásadní problém, jak „překopat“ celou zahradu najednou a zahodit vše dosavadní. Včetně zkušeností. Nikdo nechce přijít o celou příští úrodu najednou. Nikdo nechce riskovat, že nebude mít úrodu, protože v novém systému něco nezvládl nebo pokazil.

Zajímá-li vás permakulturní, regenerativní, přírodní způsob pěstování a péče o půdu, začněte v malém. Vyčleňte si řekněme desetinu pěstitelské plochy, nejlépe izolované od současných záhonů, a vyzkoušejte si nový způsob pěstování, přičemž na zbytku plochy můžete aplikovat váš dosavadní. Tím si zajistíte dostatek jisté úrody a současně budete mít možnost srovnat, jak se vám pracuje na starém i na novém záhonu. Jaká je potřeba práce i energie a jaké jsou výnosy.

Jestli se vám nový způsob zalíbí anebo ukáže jako perspektivní a neřku-li efektivnější 😉 , můžete další rok přidat dalších deset procent plochy. Anebo se také na vše vykašlat a vrátit se k původnímu způsobu, budete-li mít dost sil a peněz na palivo, postřiky, hnojiva a léky.

Sami se rozhodnete, co je pro vás lepší, která metoda pěstování zeleniny je vám bližší.

Podobné články:

cizrna večeřecizrna večeře
Večeře z polotovaru? Ale jen ze svého...
Pokud potřebujete připravit večeři co nejrychleji, vyplatí se mít doma...
Číst dále
Balkónová rajčata, kam s nima?
Měla jsem dnes zase milou návštěvu. Tetu z rodinného domu...
Číst dále
V zimě teplo, v létě chládek, to...
Říká se, že člověk vždy chce to, co nemá. V...
Číst dále
makový koláčmakový koláč
Levný průmyslový mák: Recept, jak si snadno...
  Máte rádi makové buchty? Pokud ano, jistě si pokládáte otázku,...
Číst dále
Léčba akné vyžaduje šetrnou kosmetiku i výživu...
Nervózně vymačkáváte pupínek, abyste další den objevili kousek od něj...
Číst dále
Toužíte po ideální hmotnosti? Nestresujte se vážením!
Chcete být štíhlí a zdraví a efektivně hubnout? Možná se...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.