Vůně domácího chleba

Kdo má doma pekárnu na chléb, ví o čem mluvím, nebo možná také ne …

Když řeknu, že si doma peču svůj vlastní chléb, hned se mě všichni ptají, jestli jsem si koupila pekárnu. A na co?

Většina lidí, co znám, a koupili si domů pekárnu, si rovnou kupují směsi na chléb. To je už jen výhra. Mají sice čerstvý voňavý chléb, ale také s látkami, které tam vůbec nemuseli být.

Nemluvě o tom, že rozpis přípravy takového chleba je zhruba 3 hodiny i s pečením, což v žádném případě nestačí k tomu, aby v těstě proběhly všechny důležité procesy.

Já si představuji a také peču chléb takový, jaký se pekl někdy dávno, když ještě neslyšeli o kvasnicích. Ty sice urychlily jeho přípravu, ale za jakou cenu?

Ta dlouhá příprava kvásku, i samotné kynutí zadělané těsta, má pro stravitelnost chlebu dost zásadní význam. Samotná mouka obsahuje, kromě lepku, kyseliny fytinové i bílkoviny a různé minerální látky, které se díky dlouhému procesu kvašení pomocí kvásku lépe rozloží a tím se stávají pro tělo lépe využitelnými.

Nemluvě o tom, jaké „zázraky“ se dnes do chleba přidávají. Stačí si přečíst složení.

I já jsem ještě nedávno kupovala chléb, nejraději celozrnný, jen jsem marně hledala takový, co neobsahuje droždí, karamel a různé vylepšovadla či stabilizátory, a to všechno je problém. Tak jsem se rozhodla, že ať si ty barevné, voňavé a nadýchané „chleby“ prodávají, komu chtějí, ale já to nebudu. Já si svůj chléb upeču sama.

Začala jsem klasicky kváskem. Nejprve v prášku ze zdravého obchodu. Nebyla to žádná sláva, něco jsem asi udělala špatně, ale pokaždé, a zkoušela jsem to asi 3-krát, se mi na povrchu objevila plíseň. Tak jsem se rozhodla, že si kvásek založím sama. A podařilo se.

Bylo to jednodušší, než jsem si myslela.

Podobné články:

Máme nového malého společníka
Jaká by to byla zahrada, kdyby neměla svého ochránce. Před...
Číst dále
Přijďte na čanoju: Na čajový obřad zveme...
Japonská dívka s pečlivě vyčesaným uzlem tmavých černých vlasů, oblečená...
Číst dále
Aby brambory neutíkali po sporáku
Určitě tuto situaci znáte. Snažíte se udržovat sporák čistý. Po...
Číst dále
Zázrak jménem jablko
Obyčejné jablko v sobě skrývá nesčetně důvodů, proč jíst alespoň jedno...
Číst dále
Opět jiný recept na tiramisu
Máte rádi sladké tiramisu, ale trpíte alergií na vajíčka? Nebo...
Číst dále
Vyrobil jsem domeček pro hmyz
Bez včel a jiných opylovačů to v zahradě nejde. Darmo...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.