web analytics
Čvc 042012
 

Velmi ráda experimentuji s různými druhy sladidel. Čím přírodnější, tím lépe. A tak jsem se dostala k používání obilných sladů. Jsou dost sladké, mně do snídaňové lněné kaše stačí jedna kávová lžička a tak mi takový zavařeninový pohár vydrží velmi dlouho.

Mám vyzkoušený slad pšeničný a ječný. Konzistencí připomínají med. I barvu mají podobnou. Pšeničný je světlejší, skoro jako lípový med. Chutná jemně, skoro karamelově. Ječný je tmavší. Připomíná mi trošku vůni piva. Co už, ječmen se nezapře. I když já pivo moc nemusím, slad mi vyhovuje.

med Slad se vyrábí z obilí, ale například i z rýže. Neobsahují žádný přidaný cukr. Naopak, jsou prospěšné kvůli množství minerálů a vitamínů, které tělu dodávají. Na rozdíl od bílého cukru, který nám právě ty vitamíny a minerály z těla odebírá.

Jsou dobře stravitelné, ale mají nízký glykemický index. To znamená, že jednoduchý cukr se z nich uvolňuje postupně a slinivka tak nemusí tvořit příliš mnoho inzulínu najednou.

Z obilí se vyrábějí fermentací, tedy jakýmsi kvašením. Aby po otevření slad nepřekvasil, má se uchovávat v chladničce.

To jsem však zjistila až po přečtení štítku na sklenici. A tak jsem pro slad v sedmdecovém poháru musela najít v chladničce místo. Škoda jen, že ta naše chladnička není nefukovací.

Když jsme ji před časem kupovali, byla největší v obchodě. Větší už neměli. Ukázalo se však, že je pro nás stále malá. Zvláště v létě, když v ní uchováváme téměř všechno jídlo.

Včera jsem si však konečně vydechla. Po asi měsíci každodenního vybírání a ukládání sladu z lednice na stůl a ze stolu do lednice, jsem z poháru vybrala poslední lžičku.

„Hurá, aspoň budu mít v chladničce více místa“, pomyslela jsem si. A od dnes začnu zase používat med. Ten se při skladování med a lžíce uspokojí i s pokojovou teplotou.

Můj recept na sladký začátek dne:

  2 komentáře na “Jak jsem si udělala místo v ledničce”

  1. Google Chrome 20.0.1132.57 Google Chrome 20.0.1132.57 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/536.11 (KHTML, like Gecko) Chrome/20.0.1132.57 Safari/536.11

    Na jakém mlýnku meleš lněná semínka?

    • Firefox 10.0.1 Firefox 10.0.1 Windows XP Windows XP
      Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:10.0.1) Gecko/20100101 Firefox/10.0.1

      Používám starý mlýnek na kafe k mixéru ETA 0010.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)