Co je glykemický index a jak nám může pomoct?

V článku o živinách jsem mluvila o sacharidech, tedy cukrech a jejich základní složce glukóze. Asi každý ví, že glukóza je pro naše tělo nezbytným palivem. Je nezbytná pro mozek a proto je stále přítomna v krvi.

Kolik glukózy v krvi normálně máme se vyjadřuje mírou glykémie. Nalačno by v krvi mělo být

1 gram glukózy na 1 litr krvi.

Pokud tato míra poklesne, vyloučí slinivka hormon glykogen, jehož působením se hladina glukózy dostane do normálu.

Jakmile sníme jídlo obsahující sacharid (cukr), projeví se to zvýšenou glykémií. Nyní pankreas vyloučí jiný hormon, inzulin. Tento „uklidí“ přebytečnou glukózu z krve a uloží ji do jater a svalů.

Pokud je ale v krvi glukózy příliš mnoho a nemá už místo v játrech ani ve svalech, uloží se v podobě tuku do tukových buněk. Ale i inzulínu se tím pádem musí vyloučit více, což samozřejmě zatěžuje slinivku.

Schopnost zvyšovat hladinu glukózy v krvi (tedy způsobit hyperglykémii) je u každého sacharidu definována jeho glykemickým indexem (GI). Samotná glukóza má GI 100. GI ostatních sacharidů se počítá podle určitého vzorce vzhledem na glukózu.

GI jednotlivých sacharidů je tím vyšší, čím silnější zvýšení hladiny glukózy (glykémii) způsobí.

Důležité je pro nás vědět, že cukry průmyslově vyráběné, jak rafinovaný bílý cukr, bílá mouka, bílá rýže vyvolávají silné zvýšení glukózy v krvi. Stejně průmyslovým a tepelným zpracováním se GI potravin zvyšuje.

Dobrou zprávou určitě je, že GI potraviny nezávisí jen na složení jejího sacharidů, ale i od množství bílkovin a kvality vlákniny, kterou tato potravina obsahuje.

například:

GI bílého chleba je 70, žitného chleba 50, celozrnného chleba 40.

GI bílé rýže je 70, rýže naturální 50.

Proč je vlastně glykemický index potravin pro nás tak důležitý?

Protože si musíme uvědomit, že čím vyšší je GI potraviny, tím vyšší hladinu glukózy v krvi potravina vyvolá. Zároveň se vyloučí více inzulínu, hladina glukózy v krvi rychle klesne a my dostaneme „vlčí hlad“. Potřebujeme se najíst, tělo si žádá hlavně sladké, protože má nedostatek energie. Pokud si ale vybereme potravinu, která hladinu cukru v krvi zvyšuje jen málo a postupně, tělo bude mít energii dostupnou déle a my nebudeme mít žádné „chutě“.

Podobné články:

Maso nebo zelenina? Špatně položená otázka
Nedávno jsem se stal respondentem v jedné anketě. A jedna...
Číst dále
Efektivní stravování zaměstnanců ve vlastním zařízení
Možnosti stravování zaměstnanců řeší mnoho větších i menších firem. Ne...
Číst dále
Privátní značky supermarketů: Zlo nebo dobrá věc?
Stačí projít regály supermarketů. Jejich oblíbených trikem jsou privátní značky....
Číst dále
Prostředek, který dokáže vyčistit takřka všechno
Úklid nikdo nemá rád i přes případné drahé pomůcky. Problém...
Číst dále
Nesolte nadměrně, řiďte se heslem „sůl nad...
Lékaři nás informují o tom, že přílišné solení škodí. I...
Číst dále
Jednoduché nosidla na materiál
Zvykli jsme si v naší zahradě veškerý náklad namísto nošení...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.