Kolik sušeného ovoce můžeme sníst?

Podzim je obdobím sklizně ovoce a jeho uskladněním na později. Proč? Protože pokud ho neprodukujete na prodej, reálně většinou nejsme schopni sníst tolik ovoce, kolik ho je najednou k dispozici. Řešením je ho uskladnit a zkonzumovat později, v zimě či na jaře. Ale hodně ovoce vyžaduje hodně prostoru. Proto kromě konzervace a nakládání či vaření povidel se hodně ovoce suší. Jak dlouho vydrž a kolik ho můžeme najednou sníst?

Sušení ovoce je v našich končinách tradiční metoda zužitkování přebytků úrody. Nejznámějším ovocem, používaným na sušení, jsou jablka a hrušky. Suší se poměrně snadno, nakrájené na plátky nebo měsíčky. O něco pomaleji a obtížněji se suší švestky a meruňky. Ze zeleniny se nejvíce suší rajčata.

Ovoce sušením ztrácí vodu, ale zachovávají se vitamíny, vláknina, ovocný cukr. Optimální teploty pro sušení ovoce jsou v rozmezí 50 až 70 °C. Sušit můžeme na plechu v troubě sporáku, v elektrické sušičce nebo solárních sušičkách. Podle druhu ovoce se sušením ztrácí až 80% hmotnosti původních plodů.

jablíčka

Takže pokud sníme půl kila sušených jablek, což není žádný problém, jako kdybychom snědli dvě a půl kila čerstvých jablek. Co se vlákniny, vitamínů a cukru týče, samozřejmě. A co to s námi udělá?

Taková dávka cukru nás nabudí a také nám zamává s glykémií našeho těla. A vláknina v sušených plodech začne nabobtnávat, nabírat vodu. Odkud ji vezme? No přece z našeho těla. Břicho se nám trochu nafoukne, jako kdybychom opravdu snědli dva a půl kila jablek 😉 Může nás trochu bolet.

To ale není nejvážnější problém. Tím je ta chybějící voda z těla. V některých orgánech může chybět.

Takže byste neměli zapomínat poté, jak schroustáte celou misku sušených jablek nebo hrušek, dobře se napít čisté vody. Neuděláte špatně, pokud si dáte doušek vody i mezi jednotlivými sousty. Spíše si tak zaplníte žaludek, ukontrolujete množství sušených plodů, na kterých si pochutnáváte a nemusíte se obávat trávicích obtíží.

Kolik tedy toho sušeného ovoce najednou můžeme sníst, aby nám nebylo špatně?

Tak, jak to platí i u jiných pokrmech, každému člověku by za normálních okolností mělo stačit tolik jídla, kolik se mu vejde do dlaní. Já vím, je těžké odolat takové chutné a sladké pochoutce, jakou jsou sušené jablíčka z vlastní zahrady. Ale pamatujte. Pokud si dáte hodně sušeného ovoce před spaním, ráno se vzbudíte neskutečně hladový!

Proč?

Pro vysoký obsah cukru v sušených plodech. Večer se vám prudce zvýší hladina cukru, během spánku vám zase cukr v krvi klesne a ráno po probuzení vaše tělo registruje prudký pokles hladiny cukru v krvi, tělo vydává povel „jsem hladové“.

Související:  Obecní kořenové čistírny

Takže opatrně se sušenými jablky nebo hruškami. Jsou chutné a zdravé, ale všeho s mírou.

Podobné články:

praci-gel-natural-sensitive-1420ml
Ekologická drogerie
Už jste zvyklí číst složení výrobků, které kupujete, v prodejnách...
Číst dále
Efektivní stravování zaměstnanců ve vlastním zařízení
Možnosti stravování zaměstnanců řeší mnoho větších i menších firem. Ne...
Číst dále
A je po rajčatech na balkoně
Podzim se ukázal v plném proudu. Slunce je méně, zato...
Číst dále
šálek kávy
Kafe nebo pořádná káva je docela rozdíl
Kafe nebo pořádná káva, co to má zas být? Asi...
Číst dále
O fazolích
Nedávno jsem měla na návštěvě moji tetu. Bývá na samotě,...
Číst dále
Artróza - bolestivý společník
Bolí vás klouby či páteř? Nebo jste ráno takoví ztuhnutí,...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.