
Podzim je obdobím sklizně ovoce a jeho uskladněním na později. Proč? Protože pokud ho neprodukujete na prodej, reálně většinou nejsme schopni sníst tolik ovoce, kolik ho je najednou k dispozici. Řešením je ho uskladnit a zkonzumovat později, v zimě či na jaře. Ale hodně ovoce vyžaduje hodně prostoru. Proto kromě konzervace a nakládání či vaření povidel se hodně ovoce suší. Jak dlouho vydrž a kolik ho můžeme najednou sníst?
Sušení ovoce je v našich končinách tradiční metoda zužitkování přebytků úrody. Nejznámějším ovocem, používaným na sušení, jsou jablka a hrušky. Suší se poměrně snadno, nakrájené na plátky nebo měsíčky. O něco pomaleji a obtížněji se suší švestky a meruňky. Ze zeleniny se nejvíce suší rajčata.
Ovoce sušením ztrácí vodu, ale zachovávají se vitamíny, vláknina, ovocný cukr. Optimální teploty pro sušení ovoce jsou v rozmezí 50 až 70 °C. Sušit můžeme na plechu v troubě sporáku, v elektrické sušičce nebo solárních sušičkách. Podle druhu ovoce se sušením ztrácí až 80% hmotnosti původních plodů.
Takže pokud sníme půl kila sušených jablek, což není žádný problém, jako kdybychom snědli dvě a půl kila čerstvých jablek. Co se vlákniny, vitamínů a cukru týče, samozřejmě. A co to s námi udělá?
Taková dávka cukru nás nabudí a také nám zamává s glykémií našeho těla. A vláknina v sušených plodech začne nabobtnávat, nabírat vodu. Odkud ji vezme? No přece z našeho těla. Břicho se nám trochu nafoukne, jako kdybychom opravdu snědli dva a půl kila jablek 😉 Může nás trochu bolet.
To ale není nejvážnější problém. Tím je ta chybějící voda z těla. V některých orgánech může chybět.
Takže byste neměli zapomínat poté, jak schroustáte celou misku sušených jablek nebo hrušek, dobře se napít čisté vody. Neuděláte špatně, pokud si dáte doušek vody i mezi jednotlivými sousty. Spíše si tak zaplníte žaludek, ukontrolujete množství sušených plodů, na kterých si pochutnáváte a nemusíte se obávat trávicích obtíží.
Kolik tedy toho sušeného ovoce najednou můžeme sníst, aby nám nebylo špatně?
Tak, jak to platí i u jiných pokrmech, každému člověku by za normálních okolností mělo stačit tolik jídla, kolik se mu vejde do dlaní. Já vím, je těžké odolat takové chutné a sladké pochoutce, jakou jsou sušené jablíčka z vlastní zahrady. Ale pamatujte. Pokud si dáte hodně sušeného ovoce před spaním, ráno se vzbudíte neskutečně hladový!
Proč?
Pro vysoký obsah cukru v sušených plodech. Večer se vám prudce zvýší hladina cukru, během spánku vám zase cukr v krvi klesne a ráno po probuzení vaše tělo registruje prudký pokles hladiny cukru v krvi, tělo vydává povel „jsem hladové“.
Takže opatrně se sušenými jablky nebo hruškami. Jsou chutné a zdravé, ale všeho s mírou.
Komentáře