
Velmi ráda experimentuji s různými druhy sladidel. Čím přírodnější, tím lépe. A tak jsem se dostala k používání obilných sladů. Jsou dost sladké, mně do snídaňové lněné kaše stačí jedna kávová lžička a tak mi takový zavařeninový pohár vydrží velmi dlouho.
Slad se vyrábí z obilí, ale například i z rýže. Neobsahují žádný přidaný cukr. Naopak, jsou prospěšné kvůli množství minerálů a vitamínů, které tělu dodávají. Na rozdíl od bílého cukru, který nám právě ty vitamíny a minerály z těla odebírá.
Jsou dobře stravitelné, ale mají nízký glykemický index. To znamená, že jednoduchý cukr se z nich uvolňuje postupně a slinivka tak nemusí tvořit příliš mnoho inzulínu najednou.
Z obilí se vyrábějí fermentací, tedy jakýmsi kvašením. Aby po otevření slad nepřekvasil, má se uchovávat v chladničce.
To jsem však zjistila až po přečtení štítku na sklenici. A tak jsem pro slad v sedmdecovém poháru musela najít v chladničce místo. Škoda jen, že ta naše chladnička není nefukovací.
Když jsme ji před časem kupovali, byla největší v obchodě. Větší už neměli. Ukázalo se však, že je pro nás stále malá. Zvláště v létě, když v ní uchováváme téměř všechno jídlo.
Včera jsem si však konečně vydechla. Po asi měsíci každodenního vybírání a ukládání sladu z lednice na stůl a ze stolu do lednice, jsem z poháru vybrala poslední lžičku.
„Hurá, aspoň budu mít v chladničce více místa“, pomyslela jsem si. A od dnes začnu zase používat med. Ten se při skladování uspokojí i s pokojovou teplotou.
Můj recept na sladký začátek dne:
- 2 PL tvarohu li>
- 2 lžičky lněných semínek čerstvě namletých li>
- 1 lžičku lněného oleje, za studena lisovaného li>
- 1 lžičku sladu nebo medu li>
Ul>
Kromě toho, že to pomáhá při bolestech kloubů, artróze, proti cholesterolu, proti zácpě, díky sladké chuti si nastartujete metabolismus a během dne máte menší chuť na sladké.Podobné články:
Se sluchem má problémy více než 500 milionů lidí po...
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/536.11 (KHTML, like Gecko) Chrome/20.0.1132.57 Safari/536.11
Na jakém mlýnku meleš lněná semínka?
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:10.0.1) Gecko/20100101 Firefox/10.0.1
Používám starý mlýnek na kafe k mixéru ETA 0010.