Odkud získat důležité živiny pro naše tělo?

Řeknete si: „Jednoduché, přece z potravy“. Ano, téměř každá potravina se skládá ze živin. A víte, co to vlastně ty živiny jsou? Jak napovídá název, jsou to látky, z nichž doslova žije naše tělo.

 Můžeme je rozdělit do dvou základních skupin na:

 

 

  • živiny energetické, poskytující energii, jsou surovinou na výstavbu a přestavbu živé hmoty

    jsou to proteiny (bílkoviny), sacharidy (cukry) a lipidy(tuky)

  • živiny neenergetické, tyto jsou ale nezbytné pro vstřebávání a látkovou přeměnu živin energetických

    jsou to vláknina, voda, minerální látky, stopové prvky a vitamíny

Bílkoviny

fazulapolievka– jsou látky, tvořené aminokyselinami a jsou součástí stěny každé buňky v našem těle

– tvoří hlavní složku svalové hmoty

– mohou být původu:

  • živočišného (z masa, uzenin, vnitřností, ryb, vajec, mléka a mléčných výrobků) nebo
  • rostlinného (ze sóje, mořských řas, mandlí, ořechů, obilnin, luštěnin)

– pro dostatek všech druhů aminokyselin je třeba kombinovat bílkoviny rostlinné i živočišné v poměru 1:1, zdravý dospělý člověk potřebuje 1 gram bílkovin na 1 kilogram své váhy denně

– z hlediska správné výživy je významná jejich sytící schopnost a fakt, že jejich látková přeměna na samotné aminokyseliny vyžaduje vyšší energetickou spotřebu, než je tomu u ostatních živin, tedy cukrů a tuků. To znamená, že jedením bílkovin nepřibíráme

– pokud chceme hubnout, je vhodné zvýšit příjem bílkovin, ale je třeba hodně pít, abychom si nezatížili ledviny zbytky jejich metabolismu (kyselinou močovou a kyselinou mléčnou)

Tuky

– jsou komplexní molekuly označované jako mastné kyseliny

– jsou pro naše tělo nezbytné, poskytují zásobní energii, kterou může tělo v případě potřeby okamžitě využít

– nacházejí se ve všech tkáních, zejména v nervovém

– mohou být původu:

  • živočišného (z masa, mléka, ryb, másla, vajec) nebo
  • rostlinného (tuky a oleje ze semen a plodů rostlin, margaríny)

– dělí se ještě podle toho, jak ovlivňují hladinu cholesterolu na:

tuky, které hladinu cholesterolu zvyšují: to jsou nasycené tuky, nacházejí se v mase, másle, sýrech, sádle, mléčných výrobcích

tuky, které na hladinu cholesterolu téměř nepůsobí: to jsou tuky z vajec a drůbeže bez kůže

tuky, které hladinu cholesterolu snižují: jsou to rostlinné oleje z oliv, řepky, slunečnice, kukuřice

zeleninaSacharidy (glycidy nebo cukry)

– jsou to látky, z nichž se v těle tvoří glukóza, významný a rychlý zdroj energie

– podle složitosti molekul rozlišujeme:

  • jednomolekulové (jednoduché) cukry: glukóza obsažená v ovoci, medu, fruktóza také obsažená v medu a ovoci
  • dvojmolekulové (dvojité) cukry: sacharóza (bílý řepný a třtinový cukr), laktóza (mléčný cukr), maltóza (cukr obsažený v pivu a v kukuřici)
  • vícemolekulové (složené) cukry: amidon, jehož molekula obsahuje stovky molekul glukózy, nachází se v obilninách (pšenice, kukuřice, rýže), v hlízách (brambory, topinambur), v luštěninách (fazole, čočka, hrách, cizrna, sója

Každá potravina, obsahující sacharidy, se v těle štěpí na glukózu. Množství této glukózy se projeví zvýšením její hladiny v krvi. Zhruba půl hodiny po snědení takové potraviny dochází k tzv. glykemického vrcholu, tedy k vytvoření a vstřebání největšího množství glukózy.

Na základě toho, jak silné zvýšení hladiny glukózy v krvi sacharidy vyvolávají, je můžeme rozdělit) na:

  • dobré (tyto vyvolávají jen mírné zvýšení hladiny glukózy v krvi-glykémie, čili mají nízký glykemický index)
  • zlé (tyto způsobují velké zvýšení glykémie, čili mají vysoký glykemický index)

Z hlediska správné výživy a hubnutí bychom si měli vybírat takové potraviny, které zvyšují glykémii jen mírně. Vhodné jsou celozrnné obiloviny, naturální rýže, škrobovité jako čočka, hrách, fazole, většina druhů ovoce a zeleniny. Například brokolice, zelí a květák, neboť kromě škrobů obsahují i ​​vlákninu.

Potravinová vláknina

– patří mezi neenergetické živiny, znamená to, že sice nemá energetickou hodnotu, ale její význam je hlavně při trávení potravy

– nerozpustná vláknina (celulóza) snižuje vstřebávání cukrů do krve, čímž snižuje glykémii, tedy hladinu glukózy v krvi

– rozpustná vláknina (pektin) snižuje i vstřebávaní tuků, čímž chrání před arteriosklerózou

omezuje toxické účinky potravinových přísad a barviv

– potraviny bohaté na vlákninu obsahují i ​​vitamíny, minerální látky a stopové prvky, proto jejich nedostatek může vést k vážným chorobám

Živiny tedy můžeme získat z různých potravin. Jaký užitek z nich bude naše tělo mít, zda budeme štíhlejší a zdravější, nebo nemocnější a tlustší, závisí od našeho výběru.
Zpracováno podle knihy Michela MONTIGNAC „Jím, tedy hubnou … a natrvalo“.

 

Podobné články:

Balkonová rajčata III.
Výborným osvěžením v letních vedrech jsou nepochybně právě dozrávající červená...
Číst dále
Internetové zahradnictví
Podzim je tradičním obdobím sázení nových stromků. Ať už potřebujete...
Číst dále
autoauto
Auto jako výhra? Super! Ale papírové letáky...
Chtěli byste nové auto? To je otázka, viďte? Vždyť kdo...
Číst dále
Fakta, mýty a nesmysly kolem chovu slepic
Při hledání informací na internetu člověk narazí na různé zajímavosti...
Číst dále
Školní tašky a potřeby pro prvňáčky
Sháníte ještě poslední věci do školy pro vašeho caparta? Stará...
Číst dále
VIFONky z kola ven
Vietnamské instantní polévky stáhli na Slovensku z prodeje. Kontroloři ze...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.