Řeknete si: „Jednoduché, přece z potravy“. Ano, téměř každá potravina se skládá ze živin. A víte, co to vlastně ty živiny jsou? Jak napovídá název, jsou to látky, z nichž doslova žije naše tělo.
- živiny energetické, poskytující energii, jsou surovinou na výstavbu a přestavbu živé hmoty
jsou to proteiny (bílkoviny), sacharidy (cukry) a lipidy(tuky)
- živiny neenergetické, tyto jsou ale nezbytné pro vstřebávání a látkovou přeměnu živin energetických
jsou to vláknina, voda, minerální látky, stopové prvky a vitamíny
Bílkoviny
– jsou látky, tvořené aminokyselinami a jsou součástí stěny každé buňky v našem těle
– tvoří hlavní složku svalové hmoty
– mohou být původu:
- živočišného (z masa, uzenin, vnitřností, ryb, vajec, mléka a mléčných výrobků) nebo
- rostlinného (ze sóje, mořských řas, mandlí, ořechů, obilnin, luštěnin)
– pro dostatek všech druhů aminokyselin je třeba kombinovat bílkoviny rostlinné i živočišné v poměru 1:1, zdravý dospělý člověk potřebuje 1 gram bílkovin na 1 kilogram své váhy denně
– z hlediska správné výživy je významná jejich sytící schopnost a fakt, že jejich látková přeměna na samotné aminokyseliny vyžaduje vyšší energetickou spotřebu, než je tomu u ostatních živin, tedy cukrů a tuků. To znamená, že jedením bílkovin nepřibíráme
– pokud chceme hubnout, je vhodné zvýšit příjem bílkovin, ale je třeba hodně pít, abychom si nezatížili ledviny zbytky jejich metabolismu (kyselinou močovou a kyselinou mléčnou)
Tuky
– jsou komplexní molekuly označované jako mastné kyseliny
– jsou pro naše tělo nezbytné, poskytují zásobní energii, kterou může tělo v případě potřeby okamžitě využít
– nacházejí se ve všech tkáních, zejména v nervovém
– mohou být původu:
- živočišného (z masa, mléka, ryb, másla, vajec) nebo
- rostlinného (tuky a oleje ze semen a plodů rostlin, margaríny)
– dělí se ještě podle toho, jak ovlivňují hladinu cholesterolu na:
– tuky, které hladinu cholesterolu zvyšují: to jsou nasycené tuky, nacházejí se v mase, másle, sýrech, sádle, mléčných výrobcích
– tuky, které na hladinu cholesterolu téměř nepůsobí: to jsou tuky z vajec a drůbeže bez kůže
– tuky, které hladinu cholesterolu snižují: jsou to rostlinné oleje z oliv, řepky, slunečnice, kukuřice
Sacharidy (glycidy nebo cukry)
– jsou to látky, z nichž se v těle tvoří glukóza, významný a rychlý zdroj energie
– podle složitosti molekul rozlišujeme:
- jednomolekulové (jednoduché) cukry: glukóza obsažená v ovoci, medu, fruktóza také obsažená v medu a ovoci
- dvojmolekulové (dvojité) cukry: sacharóza (bílý řepný a třtinový cukr), laktóza (mléčný cukr), maltóza (cukr obsažený v pivu a v kukuřici)
- vícemolekulové (složené) cukry: amidon, jehož molekula obsahuje stovky molekul glukózy, nachází se v obilninách (pšenice, kukuřice, rýže), v hlízách (brambory, topinambur), v luštěninách (fazole, čočka, hrách, cizrna, sója
Každá potravina, obsahující sacharidy, se v těle štěpí na glukózu. Množství této glukózy se projeví zvýšením její hladiny v krvi. Zhruba půl hodiny po snědení takové potraviny dochází k tzv. glykemického vrcholu, tedy k vytvoření a vstřebání největšího množství glukózy.
Na základě toho, jak silné zvýšení hladiny glukózy v krvi sacharidy vyvolávají, je můžeme rozdělit) na:
- dobré (tyto vyvolávají jen mírné zvýšení hladiny glukózy v krvi-glykémie, čili mají nízký glykemický index)
- zlé (tyto způsobují velké zvýšení glykémie, čili mají vysoký glykemický index)
Z hlediska správné výživy a hubnutí bychom si měli vybírat takové potraviny, které zvyšují glykémii jen mírně. Vhodné jsou celozrnné obiloviny, naturální rýže, škrobovité jako čočka, hrách, fazole, většina druhů ovoce a zeleniny. Například brokolice, zelí a květák, neboť kromě škrobů obsahují i vlákninu.
Potravinová vláknina
– patří mezi neenergetické živiny, znamená to, že sice nemá energetickou hodnotu, ale její význam je hlavně při trávení potravy
– nerozpustná vláknina (celulóza) snižuje vstřebávání cukrů do krve, čímž snižuje glykémii, tedy hladinu glukózy v krvi
– rozpustná vláknina (pektin) snižuje i vstřebávaní tuků, čímž chrání před arteriosklerózou
– omezuje toxické účinky potravinových přísad a barviv
– potraviny bohaté na vlákninu obsahují i vitamíny, minerální látky a stopové prvky, proto jejich nedostatek může vést k vážným chorobám
Komentáře