Jistě jste už viděli reklamu na úžasné hrnce, ve kterých se vaří úplně bez tuku. Může to být řešení pro vysloveně tlusté lidí, ale i to jen dočasné, protože tuky jako takové lidské tělo potřebuje.
Bez tuku by naše strava nebyla v rovnováze. Tuky jsou dodavatelem energie, kterou tělo skladuje v tukových buňkách a využívá v době zvýšených nároků, například při sportu. Jsou součástí každé buňky v našem těle, nacházejí se v tkáních, zejména nervových, v mozku například. Podílejí se na tvorbě žlučových solí, i mnoha hormonů. No a dost důležité je i to, že dodávají tělu vitamíny v tucích rozpustné, známé A, D, E, K. Takže je jasné, že bez tuku to nejde.
Jenže i zde platí, všeho s mírou. Podle nejnovějších výzkumů by měly tuky tvořit 30% denního příjmu potravy. Z tohoto množství asi čtvrtina mohou být tuky ve formě masa, másla, či jiných mléčných výrobků, tedy živočišné. Polovinu by měly tvořit rostlinné oleje, jako olivový, slunečnicový či řepkový. No a poslední čtvrtina připadá na zdroje v podobě různých oříšků a semínek.
Problém u většiny lidí je spíše v tom, že si neuvědomují, že skryté tuky, a musím zdůraznit, že nejméně kvalitní, dokonce zdraví škodlivé, s oblibou konzumují ve formě plněných sušenek, levných jakože čokolád, či „reklamovaných“ margarínů. Všechny tyto tuky jsou zátěží pro naše tělo. Neví si s nimi poradit. Neumí je strávit. Jen co zatěžují játra a zanášejí cévy.
Kdybychom tyto posledně jmenované tuky ze svého jídelníčku vynechali, mohli bychom si klidně dovolit na troše kvalitního tuku osmažit třeba placky, u nás doma tak oblíbené, dobrý steak, nebo na masílku dušenou zeleninu, mňam …
Je jen na vás, jak se rozhodnete, ale určitě mi dáte za pravdu, že vaření bez tuku není ono a navíc nám neprospívá.
Komentáře