Bez tuku? Ani náhodou…

Jistě jste už viděli reklamu na úžasné hrnce, ve kterých se vaří úplně bez tuku. Může to být řešení pro vysloveně tlusté lidí, ale i to jen dočasné, protože tuky jako takové lidské tělo potřebuje.

Bez tuku by naše strava nebyla v rovnováze. Tuky jsou dodavatelem energie, kterou tělo skladuje v tukových buňkách a využívá v době zvýšených nároků, například při sportu. Jsou součástí každé buňky v našem těle, nacházejí se v tkáních, zejména nervových, v mozku například. Podílejí se na tvorbě žlučových solí, i mnoha hormonů. No a dost důležité je i to, že dodávají tělu vitamíny v tucích rozpustné, známé A, D, E, K. Takže je jasné, že bez tuku to nejde.

Jenže i zde platí, všeho s mírou. Podle nejnovějších výzkumů by měly tuky tvořit 30% denního příjmu potravy. Z tohoto množství asi čtvrtina mohou být tuky ve formě masa, másla, či jiných mléčných výrobků, tedy živočišné. Polovinu by měly tvořit rostlinné oleje, jako olivový, slunečnicový či řepkový. No a poslední čtvrtina připadá na zdroje v podobě různých oříšků a semínek.

Problém u většiny lidí je spíše v tom, že si neuvědomují, že skryté tuky, a musím zdůraznit, že nejméně kvalitní, dokonce zdraví škodlivé, s oblibou konzumují ve formě plněných sušenek, levných jakože čokolád, či „reklamovaných“ margarínů. Všechny tyto tuky jsou zátěží pro naše tělo. Neví si s nimi poradit. Neumí je strávit. Jen co zatěžují játra a zanášejí cévy.

Kdybychom tyto posledně jmenované tuky ze svého jídelníčku vynechali, mohli bychom si klidně dovolit na troše kvalitního tuku osmažit třeba placky, u nás doma tak oblíbené, dobrý steak, nebo na masílku dušenou zeleninu, mňam …

Je jen na vás, jak se rozhodnete, ale určitě mi dáte za pravdu, že vaření bez tuku není ono a navíc nám neprospívá.

Podobné články:

Fóliová vrata
Při nákupech v supermarketech jsem si všiml zajímavě řešených vrat...
Číst dále
O fazolích
Nedávno jsem měla na návštěvě moji tetu. Bývá na samotě,...
Číst dále
Vrata do garáže
Jezdíte-li autem každý den a každý den parkujete ve své...
Číst dále
Mulčované záhony nepotřebují rýč
Ještě stále na podzim ryjete a na jaře kultivujete záhony...
Číst dále
Jablíčka rekordně trvanlivé
V pondělí 9.7. jsem se dopoledne vybrala do zahrady popolévat...
Číst dále
Mít zahradu se vyplácí čím dál tým...
Když jsme před lety kupovali zahradu, očekávali jsme od ní...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.