Zajímavé recepty z netradičních lázní

zapekaná zelenina

Když se řekne lázně, většina z nás si představí vodu. Ovšem tu léčivou. Ať už je v bazénu nebo ve vaně s vířivkou. No lázně, ve kterých byl šéfkuchař Jarda Žídek se svým Nebíčkom v papuľke tentokrát, jsou vskutku netradiční. Léčivými látkami v nich je nádherná příroda a čistý vzduch.

 
 

Lázně se nacházejí na východě Slovenska. Ve vesnici Štós. Léčí tu problémy s dýchacími cestami, astma či sníženou imunitu. Kromě procházek v rozlehlém parku využívají pro léčebné účely i unikátní jeskyni. Teplota v ní je stabilní po celý rok a vzduch je přímo sterilní.

Jak to již v této relaci bývá, po procházce přišel čas i na kuchtění. A jelikož v kraji bylo kdysi hodně horníků, i připravované jídla byly tak trochu pro ně. Pořádně vydatné.

pocukrované koláče Tradiční koláč dělala místní paní kuchařka. Klasické kynuté těsto s náplní z vařených brambor a opražené cibule, ochucené solí a mletým pepřem. Upečený politý rozpuštěným máslem vypadal opravdu lákavě. Až do chvíle, dokud ho „neozdobili“ pořádnou dávkou poprašku z bílého arzenu. Tedy moučkového cukru. Prý, pokud máte rádi sladkou verzi. No nevím. Zřejmě to bude pro ty, kteří pochválí a snědí cokoliv, hlavně ať je to sladké. A věřte mi, vím, o čem mluvím. Jednoho takového mám i v rodině. Pokud je na povrchu dost cukru, sní i plněnou papriku s rajčatovou omáčkou.

Prokládané brambory byl také dobrý tip. Zvlášť, pokud se chystáte rýt či kácet dřevo. Jinak kalorická bomba.

ghi A poslední recept? Ten mě osobně zaujal nejvíc. Kuřecí maso na indický způsob vypadalo úžasně. Oceňuji, že pan Žídek v něm použil ghií, čili moje oblíbené pročištěné máslo . Dodává jídlu jedinečnou chuť a zlepšuje stravitelnost celého pokrmu. Ostatní použité suroviny též znám, ale spolu jsem je ještě nikdy nepoužila. Zvlášť kombinaci máku, kešu oříšků, kokosového mléka a zázvoru. Zajímala by mě výsledná chuť.

Přesto, že jídla z tohoto dílu relace byly kaloricky náročnější, jako inspirace rozhodně stojí za vyzkoušení. A výlet do „vzdušných“ lázní určitě také.

Podobné články:

Tajemství čínské medicíny
Biorezonance: Může nám a našim dětem pomoci léčení vlněním? Máte vy...
Číst dále
Výroba kvásku na chleba
Pečení kváskového chleba patří k tradičním dovednostem, při kterých se...
Číst dále
Děti na trampolíně
Když jsme kupovali svou zahradu, plánovali jsme nejen zeleninové záhony...
Číst dále
Indukční varné desky
Nedávno jsem nesla švagrové kvásek na pečení domácího chleba. Jak...
Číst dále
Pravá domácí majonéza
Časy, kdy se v každé domácnosti šlehala do salátu pravá...
Číst dále
Investice do umělých hnojiv nemusí stačit
Ke každému se dostanou takové informace, které potřebuje, a to,...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.