web analytics
Dub 222014
 

Jistě jste i vy letos sháněli kvalitní uzenou šunku na sváteční stůl. Někteří možná u řezníka. Jiní v supermarketu. A přestože se zdá být nabídka opravdu široká, je to roky o tomtéž. Cena za kilo nás sice nezruinuje, ale kvalitu si já představuji jinak. A vy? Nebo se vám zdá podíl masa 60 % na kvalitní šunku dostačující?

 

Ne každý je věřící a slaví Velikonoce půstem. A kdyby i. Na velikonoční neděli i pondělí přece tradiční uzená šunka nesmí na žádném stole chybět. No vybrat si rolku v obchodě bývá častokrát problém. Pokud tedy nechcete nějakou akciovou s podílem masa tak 40 %. Nebo že by už takovou nevyráběly? No, popravdě, já jsem už takovou raritu tedy dávno neviděla. Ale kdo ví? Možná se z minulých let fakt poučili a přestali takový šmejd plný vody zákazníkům nabízet.

I 97% masa v šunce může být realita

uzené maso U nás ve městě mají obchody dva velké řetězce. Pro srovnání: Jedna prodejna ve svém letáku nabízela prý „tradiční kvalitu“. Šunkovou rolku z krkovičky i plece. No podíl masa měly obě od 60 do 63 %. Ale lidé, zejména starší, si je kladli do vozíků ve velkém. Přitom málokdo se podíval na složení. Však je to otrava, nosit s sebou brýle a v kuse šilhat po těch malých písmenkách. Vždyť když jednou napíšou „tradiční“ a ještě k tomu „kvalitní“, není přece o čem přemýšlet. Pokud by však ty brýle měli, zjistili by, že si z obchodu koupí této šunky odvážejí kromě masa i obyčejnou vodu. A to až čtvrtinu váhy celé šunky. Možná by se pak nedivili, proč jim ta šunka chutná jako houba. No, bohužel, jinak ani chutnat při tom složení nemůže.

Kdo si však ještě pamatuje, jak chutnala uzená šunka před možná dvaceti lety a nyní, ví, o čem mluvím. Dnes už takovou nikdo nedělá. Nebo že by přece? Věru že ano! Dostanete ji koupit v Lidlu. Tedy alespoň před svátky ji měli. Podíl masa, prosím pěkně, 97%. Tak to se hned tak nevidí. Byla jsem na ni fakt zvědavá. A jelikož jsem byla jakási nemocná a nechtělo se mi brzy ráno vstávat, poprosila jsem dceru, jestli by nešla tu skvělou šunku koupit. Šla hned ráno o sedmé. A výsledek? Šunky nepočítaně, zájem lidí minimální. Dokonce zažila situaci, že pán v letech nahlas utrousil: „Takové malé škvarky, ať si je nechají.“

Malé kousky, vysoká kvalita

šunková rolka Ano, měl zčásti pravdu. Ty rolky šunky měli jen kolem půl kila a tedy žádné velké kusy to nebyly. Ale ten podíl masa mě zlákal. Koupili jsme je nakonec čtyři. Dvě do mrazničky a dvě pro okamžitou spotřebu. Nevěděla jsem se dočkat, kdy je uvařím a společně doma ochutnáme.

Velikost rolí se nakonec ukázala být předností. Bez problémů se mi mohly vejít i do menšího hrnce a rychle se uvařily. A jak chutnaly? Fantasticky! Tak toto je šunka, jakou si pamatuji z dětství. Na průřezu opravdu maso, žádné bubliny. A při trhání se oddělovaly jednotlivé kousky po vláknech. Přesně jako z masa. I chutnala výborně. Žádná přesolená umělá hmota. Tak to jsem už dávno neviděla.

Zdá se, že nám přece jen svítá na lepší časy. Že ani kvalitní šunková rolka by v budoucnu nemusela být problém. A jak toho dosáhnout? Nejlépe tak, že ty „tradiční“ vodnaté houby, které někteří obchodníci honosně nazývají šunky, jednoduše přestaneme kupovat.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..