Dávejte slepicím jenom drcené vaječné skořápky

Jako dítě jsem prázdniny trávil u babičky na vesnici. A viděl jsem, jak slepicím dávala kromě jiného i skořápky z vajec, použitých v kuchyni. V té době se neprodávaly nejen hotová jídla, v obchodech nebyly ani polotovary. Všechno jídlo se vařilo a peklo doma. Takže skořápek z vajec bylo hodně, stejně jako domácích vajec od vlastních slepic. A prázdné skořápky dávám i já svým slepicím.

Pravda, dnes už mám nastudováno, proč, protože s prostým konstatováním „protože se to tak vždy dělalo“ se nikdy neuspokojím. Vaječné skořápky jsou pro slepice jedním ze zdrojů vápníku, dalším jsou samozřejmé zelené rostliny a případně přidávané krmné vápno k pšenici anebo jako součást hotových krmných směsí, které využívám hlavně v době chovu kuřat, abych jim zajistil správnou výživu. Takže jde vlastně o recyklaci materiálu a živin, protože jinak by si slepice brali vápník z kostí a to by skončilo problémy a také sníženou snáškou.

Házet slepicím čerstvé polovičky vaječných skořápek ale může být nebezpečné. Slepice je tvor sice opatrný, ale zato učenlivý. Trvá jí asi tři dny, než si zvykne na novinku. Takže i na skořápky od vajec nejprve hledí nedůvěřivě, později už to bere jako skvělou pochoutku. Ale jestli se náhodou podaří při snášení nějaké vejce poškodit, rozbít, jako tvor zvídavý samozřejmě do všeho strká zobák a ochutnává. A pak rychle zjistí, že to rozbité vajíčko, které před chvíli snesla, chutná stejně, a ještě i stejně vypadá, jako ta pochoutka, co jí nosí hospodyně! Takže proč by měla čekat, jestli a kdy ji zase něco do výběhu hodí, když si může zobnout sama! A problém je na světě. Od jedné slepice se v krátké době naučí to samé i ostatní a vám nezůstane nic jiného, než se smířit s tím, že sice slepice chováte, ale vajíček máte méně, protože se jimi krmí slepice, zkrátili tak recyklační řetězec na váš úkor. Anebo slepice zaříznout, připravit na různé způsoby a na snášku si zaobstarat jiné.

Proto je potřeba všechny prázdné vaječné skořápky nejprve vysušit a pak rozdrtit na malé kousky. A až takto podávat slepicím do misky ve výběhu. Dostanou tak dost vápníku, vy snížíte objem vyváženého odpadu a slepice si nespojí svůj produkt se svou potravou.

Podobné články:

Řez révy - ještě není pozdě
Možná už máte tuto činnost pro tento rok za sebou....
Číst dále
Víme, jak topit ekologicky a levněji
Vytápění domu není levná záležitost a výběrem špatného zdroje energie...
Číst dále
Vesničané kupují bylinkové čaje ve městě
Nošení dříví do lesa je u nás zřejmě rozšířený zvyk....
Číst dále
Krájejte zeleninu jako mistři kuchaři se Santoku...
Příprava skvělých pokrmů je úplným uměním, které fascinuje lidi již...
Číst dále
Pitný režim v létě: Sázejte na čistou vodu...
V horkých letních dnech znovu nabírá na aktualitě otázka pitného...
Číst dále
Moje cestovatelské menu
Můj přítel se svým kamarádem se dohodl, že se půjdou...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..