web analytics
Lis 162012
 

Od té doby, co jsme domů koupili sušičku na ovoce uběhl už celý měsíc. V kuchyni to ještě stále voní jablíčky a hruškami. Jen prázdných nádob už jaksi není. Zato se nám hromadí dózy plné výborných domácích chipsů. O zásobu vitamínů na zimu už máme postaráno.

Pokud si i vy chcete nasušit ovoce sami, nabízím pár svých postřehů.

Jak postupovat při sušení ovoce

Moje sušička má sice osm plátů, ale spodní nelze měnit s ostatními. Tvoří vlastně jakousi redukci, neboli převod mezi točícím se mechanismem a ostatními pláty. Proto mi připadá praktičtější, nedávat do něj ovoce. K sušení tedy využívám dalších 7 plátů.

Na začátku jsem zaplnila všechny pláty najednou, zapnula sušičku a čekala. Jelikož teplý vzduch proudí zespoda, nejrychleji se vysušil spodní plát. Trvalo to asi do druhého dne. Od té doby sušíme více méně v kuse. Tedy kromě dní, když nejsme doma nebo v noci. Nijak zvlášť pláty nepřekládám. Jen odebírám vždy spodní plát. Suché ovoce nechám vychladnout a rovnou plním do suchých dóz na potraviny. Mezitím si nakrájím další čerstvé plátky. Rozložím je na prázdný plát a ten pak dávám zase na vrch sušičky. Po hodině až hodině a půl vybírám zespoda další plát a postup opakuji.

čerstvé hrušky

plátky hrušek před sušením

Kolik ovoce sušit najednou

Množství závisí na velikosti a tloušťky plátků ovoce, ale i od velikosti sušícího plátu sušičky. Na začátku jsem dělala dost silné plátky, cca 0,5 centimetru. Sušení trvalo dlouho a plátky byly dost tvrdé. Pak jsem zkoušela dělat plátky na struhadle. Byly sice úhledné, ale příliš tenké. Nakonec jsem se rozhodla, že budu krájet plátky rukou. Tento postup se mi osvědčil nejvíce. Plátky jsou silné asi 3 milimetry a po vysušení asi milimetr. Hned po vysušení jsou tvrdší, ale pokud je nechám na talíři, rychle naberou vzdušnou vlhkost a zvláční.

sušené hrušky

a takto se scvrkly …

Na jeden plát se dá naskládat cca 300 až 500 gramů čerstvého ovoce. Po vysušení vám zůstane cca 100 gramů. Někdy méně. Samozřejmě na to má vliv i odrůda a druh ovoce. Pokud jsou plody více šťavnaté, počáteční váha je vyšší. No ve výsledku získáte malé, ale zato úžasně sladké kousky. Mně se to ukazuje hlavně u hrušek. Letos jsou ohromně sladké a plné šťávy. Poměr zesušení mi vychází tak 6 až 7:1. To znamená, že na jedno kilo sušených hrušek jsem spotřebovala cca 6 až 7 kilo čerstvých. U jablek je to trochu jiný poměr. Zhruba 5:1. Čili na to, abych získala jedno kilo sušených jablek, potřebuji cca 5 kilo čerstvých. Zde hraje také důležitou roli odrůda a obsah vody. Ostatní ovoce jsem ještě nezkoušela. Možná příští rok.

jablíčka

jablíčka čerstvé i sušené

Vyplatí se sušit si ovoce doma?

Pokud máte dostatek ovoce ze své zahrady a nemáte ho kde na zimu uskladnit, je sušení správná volba. Stejně tak pokud máte ovoce, které by i tak dlouho nevydrželo. A nemusí být jen poškozené. Stačí, že máte takovou odrůdu třeba hrušek. Jako já. Čerstvé jsou úžasné. Křupavé a šťavnaté. Jakmile však trochu postojí v bedýnce, stávají se z nich hniličky. A ty už dlouho nevydrží. Sušené jsou ale neskutečně dobré. A vydrží podstatně déle. Nehledě na spotřebu elektřiny si myslím, že sušení v domácí sušičce má smysl. Zužitkujete přebytek ovoce a získáte pochoutku plnou vitamínů a vlákniny. Bez zbytečných konzervantů. Pozor však na koncentrovanou energii v podobě cukrů. Abyste na jaře kromě vitamínů neměli ještě i nějaké to kilo navíc.

 Zanechat komentář

Můžete používat tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)