Máte rádi sladké snídaně? I já. Ale ne přeslazené. A takovými klasické kupované muesli pro mě jsou. Vyřešila jsem to po svém. Vyrábím si svou směs doma. Z domácích surovin. Základ tvoří ovesné vločky a k nim leccos. Dle nabídky spíže. Oříšky, semínka, sušené ovoce. V sezóně nejčastěji čerstvé ovoce. A dnes přišli na řadu ovocné zbytky.
Ne, nelekejte se. Nepoužila jsem žádný nahnilých odpad. Jen jsem využila malé odřezky jablek a hrušek, které se nevyplatí vysušit. Kdo má doma sušičku ovoce, jistě ví, o čem mluvím. Ze špičatého konce hrušky vzniknou při krájení tak malé kousky, že by se po vysušení téměř ztratili. Ale vyhodit je by byla věčná škoda. Tolik vitamínů a přírodního cukru. A tak i dnes skončili v misce s vločkami.
Že nemáte čas si snídaňovou směs míchat? Nevadí! Stačí použít zkrácený postup. Jako já.
moje zdravá nedělní snídaně (ty fleky na hrušce je fyziologická vada, žádná hniloba!)
Ovesné vločky v misce jsem zalila horkou vodou a nechala nabobtnat. Díky tomuto kroku se vločky staly lépe stravitelné a také živiny z nich lépe tělu dostupné. Když vychladly a já jsem stihla ranní toaletu, přidala jsem k nim mleté lněné semínko . Na misku tak 2 kopcovité čajové lžičky. Na to 1 polévkovou lžíci lněného oleje a na vrch kousky čerstvých hruškových zbytků . Někdy přidávám i trochu sekaných ořechů, ale dnes jsem je vynechala. Nakonec jsem směs jen promíchala a snídaně byla hotová. Pěkně vyvážené, plné kvalitních bílkovin, sacharidů i správných tuků. Ideální na začátek podzimního deštivého dne.
A pokud by se vám zdálo, že máte ovoce málo sladké, stačí přidat trošku medu. Hrušky ani jablíčka z mé zahrady však letos rozhodně dosladzovať netřeba.
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.11 (KHTML, like Gecko) Chrome/23.0.1271.95 Safari/537.11
Také někdy dělávám a je to moc dobré. Nedávám tam lněný olej, přidávám třeba i jiná semínka, slunečnicová, sezamová, mandle…
Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 9.0; Windows NT 6.0; Trident/5.0)
To musí být dobrá mńamka.A máš vše,co tělo potřebuje.Já si sem tam dělám ayurvédskou snídani.Dělá se s uvařenou rýží a ted‘ nevím,zda ji mám na mém blogu nebo né.Musím se kouknout.Krásný večer.