Sušička ovoce běží na plné obrátky

Nedávno jsme měli u nás doma návštěvu. „Máte tu teplo. Už topíte?“ zněla otázka. „Ne, sušíme ovoce“ zněla odpověď. V naší zahradě se nám urodilo množství hrušek a jablek, tak jsme se opět rozhodli část z nich šetrně zakonzervovat na zimu i na léto. No a přirozeně, že při sušení ovoce se ohřívá celý náš byt.
 
 

Jablíčka a hrušky sušily už naše babičky spolu se švestkami. A zdá se, že dobře věděli, co dělají. Tehdy se ještě v kuchyni používali sporáky, na kterých se vařilo, peklo a které také i vytápěli celé domy. Takže do trouby vložili plechy s celými švestkami neboť plátky hrušek a měsíčky jablek a vedle vaření nasušili ovoce do zásoby. Sušené ovoce zabírá méně místa, neztrácí vitamíny, obsahuje vlákninu a ovocný cukr fruktózu.

My bydlíme v paneláku, takže nemáme sporák na uhlí. Vaříme na plynu, topíme radiátory, ty jsou nyní ale ještě studené. Ale také si chceme nasušit své vlastní ovoce, protože když si podíváme v obchodě, co obsahuje prodávané sušené ovoce, vůbec se nám nelíbí chemické konzervanty a často i přidaný rafinovaný cukr. Proto používáme elektrickou sušičku, vybrali jsme si výrobek ETA Kenya s otočnými pláty na ovoce, která suší rovnoměrně. Sušička se prodává s pěti pláty, my jsme dokoupili ještě tři náhradní. To je asi tak maximum, co mechanismus sušičky snese, protože čerstvě nakrájené plátky hrušek jsou dost těžké, aby se mohla sušička otáčet. S postupným vysušováním se hmotnost plátů snižuje. Letos jsem musel vyměnit kolečka pomocného otočného rámu, po dvou letech intenzivního sušení ovoce byly ty původní zcela odřené. Pro méně technicky zdatné majitele mám dobrou zprávu. Pomocný rám se dá koupit, s poštovným stojí necelé tři stovky.

koliesko sušičky

Začali jsme sušit hrušky, protože nevydrží dlouho po utržení ze stromu. Jsou sladké a šťavnaté a ty první rádi sníme čerstvé. Pak ale jdou do sušičky, nakrájené na 3 mm silné plátky. Postupně jak na spodních plátech se plátky suší, přidáváme na vrch čerstvě nakrájené.

plátky hrušiek

Se sušením švestek v elektrické sušičce nemáme dobré zkušenosti. Obsahují příliš mnoho vody, dlouho trvá sušení a celá sušička je dost špinavá. Takže po vysušení hrušek půjdou do sušičky jablka.

Směs sušených jablek a hrušek doplňujeme oříšky a vozíme na své cyklistické výlety a dovolené. V hermeticky uzavřené plastové nádobě v brašně na zadním nosiči nám poskytují možnost občerstvení a doplnění energie, když na trase výletu nenajdeme restauraci, kde bychom se mohli najíst. Nebo když víme, že nám to do reštiky bude ještě dlouho trvat.

Při sušení v elektrické sušičce musíme větrat. Zbavit se uvolněné vlhkosti, aby se nesrážela na oknech nebo v rozích kuchyně. I přes větrání je u nás tepleji, než v jiných bytech. Není divu, vždyť sušička jede teď u nás na plné obrátky.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..