Super a hypermarkety nám nabízejí pestrou škálu potravin. Na regálech můžeme objevit ovoce i zeleninu i v zimních měsících. Jenže i když si možná připadáme jako v pohádce O dvanácti měsíčkách, kde se Maruška vydala na jahody v tuhé zimě a kupodivu uspěla, v reálném životě je něco podobného proti přírodě. Znásilňujeme tedy svůj jídelníček, když konzumujeme podobné potraviny mimo jejich sezónu?
Skleníky dávají plody i v zimě
Ano. Naši předkové respektovali přírodní koloběh vycházející z jednotlivých ročních období. Ta jednoznačně určovala charakter jejich stravy během jara, léta, podzimu i zimy. Po celá staletí se tento koloběh opakoval a lidé na něj byli zvyklí. Přizpůsobili mu svoje trávení. Ale moderní způsoby výroby a pěstování potravin tento koloběh obrátily naruby. Dobře vyhřívané a zavlažované skleníky a pěstírny umožňují vypěstovat kvalitní ovoce a zeleninu i během tuhé zimy.
Respektujte sezónnost potravin
Jenže ruku na srdce, pochutnáte si opravdu na jahodách zakoupených v supermarketu v polovině ledna stejně, jako na těch, které v červnu koupíte čerstvé na trzích? Určitě ne. Lednovým jahodám bude chybět správná chuť i vůně, kterou červnové jahody doslova přebíjí. Nakonec zjistíte, že i když vydáte za ovoce drahé peníze, požitek z jeho konzumace bude mizivý. Je naprosto jasné, že skleníkové produkty v žádném případě nemohou dosáhnout stejné chuti jako plody ze zahrad. Proto byste měli respektovat, že některé potraviny jsou k dispozici sezónně a snažili se je v té době co nejvíce zařazovat do jídelníčku.
Řiďte se ročními obdobími
Jak to se sezónností potravin vlastně je? Každé roční období má svoje typické produkty a svoji charakteristiku, kterou bychom se měli řídit. Je to úplně jednoduché. Pokud byste žili ještě v nedaleké minulosti na statku na venkově, celý váš život a tím pádem i jídelníček by se řídil právě jednotlivými ročními obdobími. Naprosto přirozeným způsobem byste se tak stravovali sezónně. Jinou možnost, než zásobovat svoji kuchyň a stůl ze svých polí, zahrad a sadů byste totiž ani neměli. Tím pádem byste stravováním neodporovali přírodě. Jedli byste úplně všechno, ale v závislosti na tom, co vám vaše přírodní zdroje momentálně v sezóně nadělí.
Od jara až do zimy
Sezónní stravování není nic složitého. Na jaře zahrnuje všechno, co vyroste z první jarní vláhy. Tedy například salát z výhonků, polévku z kořenové zeleniny. Léto nám dává na výběr mnohem víc. Nabízí spoustu ovoce, takže bychom je měli jíst ve všech podobách a především syrové, kdy má největší sílu. Také zeleninu si dopřávat ve velkých porcích formou nejrůznějších letních salátů, kde se, pokud jde o složení, fantazii meze nekladou. Také polévky vývary jsou dobrou součástí letní stravy. Podzim přináší brambory, hroznové víno, pozdní jablka a hrušky. Nastává čas všech těchto potravin, k tomu letní polévky je dobré nahradit hustými zeleninovými krémy, protože děláme zásoby na horší časy. Zima je vyhrazena masu, omáčkám a těžším jídlům, žijete ze zásob.
Roční období pomohu udržet optimální hmotnost
Zjednodušeně řečeno v sezónní stravě na jaře jíte nízkokalorická a netučná jídla z prvních výhonků a zeleniny. Ta nám zajistí jarní očistu po dlouhé zimě, vitamíny dodají novou energii a chuť do života. V létě se štědře dopujete sacharidy z ovoce, vitamíny a vlákninou ze zeleniny, protože potřebujete hodně energie. Hodně se hýbete a pracujete, jste na sluníčku, proto potřebujete vyživit své tělo. Na podzim pak postupně ustává nášup sacharidů, protože končí sezóna ovoce, a přibývá proteinů v podobě masa. Právě proteiny jsou důležité, abyste bez úhony přežili tuhou zimu. Pokud budete brát úvahu tato pravidla, zjistíte také, že budete snáze udržovat optimální hmotnost.
Komentáře