Sezóna sušení ovoce je opět tady

Slunce svítí stále méně a stále kratší dobu. A stále méně času můžeme trávit v zahradách. V podstatě je podzim měsíc sklizně. A ukládáním všeho na zimu. Některé druhy ovoce a zeleniny vydrží až do jara, když jsou dobře uskladněny ve stavu, v jakém byly sebrány v zahradě. No ostatní je třeba nějakým způsobem zakonzervovat. Nejlépe tak, aby nic neztratily ze svých dobrých vlastností a chutí.

Tradiční způsob konzervace zeleniny je nakládání do sladkokyselých nálevů, ovoce se zase nakládá do cukerného roztoku. Obojí nemá nic společného s uchováním vitamínů či se zdravím, je to jen o uskladnění rostlinné masy s přídavkem energie (cukru) na horší časy a zajišťovalo v minulosti přežití lidí.

Šetrným způsobem uložení ovoce na zimu je sušení. Sušením jablek, hrušek nebo i jiného ovoce se z něj odstraňuje voda. Ovoce tak nepodléhá hnilobě, výrazně sníží svůj objem, tedy se lépe skladuje a neztrácí žádné vitamíny, vlákninu ani ovocný cukr, který v ovoci vznikl v průběhu zrání.

susicka ovocia

Sušené ovoce je příjemným zákuskem na dlouhé zimní večery, hodí se i do pečení nebo do směsí s oříšky či dýňovými semínky. Je to skvělá svačina v práci, zasytí a dodá energii bez umělých přísad.

Právě dozrávají jablka a hrušky. Ne všechny odrůdy jsou vhodné pro dlouhodobé uskladnění, ne každý má sklep, v němž ovoce vydrží až do jara. No nasušit si plátky ovoce může každý. Pokud nemáte k dispozici sporák, kde byste ovoce sušily na plechu v troubě, využijte elektrickou sušičku ovoce. Je třeba sice zaplatit za spotřebovanou elektrickou energii, zato ale získáte vynikající sušené plody z vlastní zahrádky a bez přidaných cukrů a konzervačních látek. Šikovní lidé si sestrojí solární sušičku ovoce a využijí energii zdarma.

Podobné články:

Outdoor potřeby, které se hodí nejen horolezcům
Výlety do přírody, treking, horolezectví, přespání v lese v nouzových...
Číst dále
Kam pro čerstvou zeleninu
Jídlo uvařené z čerstvých surovin chutná jinak. Chutná dobře. I...
Číst dále
Švestková povidla rychle a snadno
Domácí švestková povidla si mnozí spojují s dětstvím a pobytem...
Číst dále
Barvy, které zabraňují kondenzaci vody na kovových...
Kovové povrchy jsou odolné, ale zároveň extrémně náchylné na vlhkost....
Číst dále
Aktualita 19.4.2012
Promiňte, že se vám momentálně nevěnuji, ale na české TV...
Číst dále
balerinybaleriny
Trendy oblečení a obuv
V posledním období jsme často svědky snižování nároků zákazníků ve...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.