Slunce svítí stále méně a stále kratší dobu. A stále méně času můžeme trávit v zahradách. V podstatě je podzim měsíc sklizně. A ukládáním všeho na zimu. Některé druhy ovoce a zeleniny vydrží až do jara, když jsou dobře uskladněny ve stavu, v jakém byly sebrány v zahradě. No ostatní je třeba nějakým způsobem zakonzervovat. Nejlépe tak, aby nic neztratily ze svých dobrých vlastností a chutí.
Tradiční způsob konzervace zeleniny je nakládání do sladkokyselých nálevů, ovoce se zase nakládá do cukerného roztoku. Obojí nemá nic společného s uchováním vitamínů či se zdravím, je to jen o uskladnění rostlinné masy s přídavkem energie (cukru) na horší časy a zajišťovalo v minulosti přežití lidí.
Šetrným způsobem uložení ovoce na zimu je sušení. Sušením jablek, hrušek nebo i jiného ovoce se z něj odstraňuje voda. Ovoce tak nepodléhá hnilobě, výrazně sníží svůj objem, tedy se lépe skladuje a neztrácí žádné vitamíny, vlákninu ani ovocný cukr, který v ovoci vznikl v průběhu zrání.
Sušené ovoce je příjemným zákuskem na dlouhé zimní večery, hodí se i do pečení nebo do směsí s oříšky či dýňovými semínky. Je to skvělá svačina v práci, zasytí a dodá energii bez umělých přísad.
Právě dozrávají jablka a hrušky. Ne všechny odrůdy jsou vhodné pro dlouhodobé uskladnění, ne každý má sklep, v němž ovoce vydrží až do jara. No nasušit si plátky ovoce může každý. Pokud nemáte k dispozici sporák, kde byste ovoce sušily na plechu v troubě, využijte elektrickou sušičku ovoce. Je třeba sice zaplatit za spotřebovanou elektrickou energii, zato ale získáte vynikající sušené plody z vlastní zahrádky a bez přidaných cukrů a konzervačních látek. Šikovní lidé si sestrojí solární sušičku ovoce a využijí energii zdarma.
Komentáře