Mouka bíla či celozrnná ?

Určitě jste už někde slyšeli nebo četli o tom, jaké těstoviny či pečivo se doporučuje, pokud si chcete zachovat zdraví, energii či štíhlost. Ano, správně, přece celozrnné.

Ono se to lehce řekne, jen někdy těžce dodržuje. Přijdeme do obchodu a hledáme … To, co nacházíme, se mnohdy jen tváří, že je zdravé, ale není tomu zdaleka tak.

V nabídce běžného řetězce, hlavně v malých městech, najdete například obrovské množství různě tmavého chleba a pečiva. Podle čeho se tedy orientovat, když i ten nejtmavější chléb je měkký a nadýchaný? No a právě tohle je ten první poznávací znak. Chléb upečený z mouky z celého zrna nebude nikdy jako vata. Bude vždy hutnější, těžší a bez velkých pórů. Je to dáno tím, že samotná mouka je jiná. V ideálním případě jsou použity všechny součásti zrnka, to znamená kromě bílého jádra plného hlavně lepku, i obaly zrnka, čili plevy plné vlákniny a vitamínů řady B a stejně klíček. A ten je zásobárnou enzymů důležitých při trávení. Nemluvě o tom, kolik energie se v něm skrývá, když si představím, že je schopen vyklíčit, růst a dát novou úrodu.

Problém je v tom, že se tato úžasná energie rychle ztrácí. Zhruba do dvou týdnů po namleté ​​vyprchá. A samotné tuky také žluknou. Takže kdo by se s tím už papral, mlít mouku vždy čerstvou a ještě k tomu se bát, že se poškodí. Asi by se jim to nevyplatilo. A neznalý zákazník si i tak musí vybrat z toho, co je na regálu. Netuší o co všechno ho obrali. Přitom mohl mít ještě i vápník, hořčík, selen a tak důležitou vlákninu. A to si teď musí koupit v lékárně. Ale zato má různé kypřidla a barviva, bez čeho mohl být. Člověk by si myslel, že se chléb bez toho ani nedá upéct.

Ale všechno jde, jen třeba chtít. Mám to odzkoušené. U mě doma nenajdete žádnou bílou mouku, přitom pravidelně vařím těstoviny, peču chléb i koláče a jde to. Moje rodina si zvykla, že všechno je tmavší a tečkované, to ta vláknina, ale jinak si nestěžují. Vyhradila jsem si místo ve skříňce na celé obiloviny a když jdu vařit či péct, jen vsypu obilí do mlýnku, zapnu a mouku mám hotovou během pár sekund. Někdy je spíše problém sehnat to celé zrno. Ještě pšenice a žito se dá, ale špalda, kamut nebo oves je problém. Obchodníci se toho bojí a když už to objednají, tak od radosti nevědí, co za to chtít. Ceny na Slovensku jsou minimálně dvojnásobné ve srovnání s nákupem v Čechách. Takže se vyplatí spíše nakupovat přes internet nebo jak to dělám většinou já, že když jedeme do Čech, udělám si větší nákup. Vždyť celé zrno vydrží i rok.

Související:  Jak na překyselení?

Podobné články:

metrmetr
10 potravin, které nám pomohou v boji s přebytečnými...
Pokud se snažíme hubnout, nebo si minimálně udržet štíhlou linii,...
Číst dále
S kultivátorem se pracuje snadněji
Už jste si připravili záhony na jarní výsadbu? A bolí...
Číst dále
Konec sezóny balkónových rajčat
Ještě před pár dny to vypadalo na krásné babí léto....
Číst dále
patifu_s_bylinkamipatifu_s_bylinkami
Pomazánka z tofu
Nemůžete nebo nechcete jíst maso a přitom byste si dali...
Číst dále
autoauto
Auto jako výhra? Super! Ale papírové letáky...
Chtěli byste nové auto? To je otázka, viďte? Vždyť kdo...
Číst dále
Efektivní stravování zaměstnanců ve vlastním zařízení
Možnosti stravování zaměstnanců řeší mnoho větších i menších firem. Ne...
Číst dále

Jeden komentář u “Mouka bíla či celozrnná ?

  1. Firefox 31.0 Firefox 31.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0

    Dobrý den, zaujalo mě, že si kupujete zrna a pak si je melete. Máte nějaké typy na osvědčené stránky na nákup?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.