O fazolích

Nedávno jsem měla na návštěvě moji tetu. Bývá na samotě, kde život není jednoduchý. Práce není a tak člověk musí přemýšlet, jak vyžít z mála, které má. Protože si dopěstuje jen co to brambor a kořenové zeleniny, ostatní potraviny kupuje, zeptala jsem se jí: „Co luštěniny, vaříš?“

„No fazole miluji, zvlášť na kyselo, ale jinak … nevím“, zavrtěla hlavou. A tak jsem se ji snažila navést na to, aby se nebála trošku experimentovat. Vždyť je škoda nevyužít všechny živiny, které luštěniny obsahují.

Tyto superpotraviny jsou zdrojem kvalitních bílkovin, které mimochodem výborně nahradí maso, minerálů, vitamínů, zvláště béček na svaly a nervy, a spousty vlákniny.

A vláknina, ta nám vymete střeva, cévy, upraví cholesterol i cukr v krvi. Podle čínské dietetiky, protože je konkrétně fazole ve tvaru ledviny, posiluje ji. A to je určitě mnoho důvodů pro to, abych se s chutí a radostí mně vlastní pustila do tvoření.

Základ je luštěniny namočit alespoň na 12 hodin. Já to dělám večer. Ráno, když vstanu, tak vodu vyměním a dám vařit do tlakového hrnce s chvíli namočenou řasou Kombu na 10 minut bez pokličky, pak hrnec natlakuju a půl hodiny vařím. Zatímco dobicykluji svou půlhodinku na stacionárním kole, je uvařený základ. S loupaným hrachem je to jednodušší, ten se nenamáčí vůbec a čočce stačí i hodinka, dvě. Takto uvařené fazole pak používám na přípravu vlastní morcadely, tedy směsi na špagety. Část rozmixuju a tak zahustím třeba omáčku nebo i obyčejnou zeleninovou polévku. Osvědčila se mi kombinace s rýží, dušenou mrkví či osmaženou cibulkou. Dokonce prolisovaná s vanilkovým cukrem a trochou rumu nahradí i kaštanové pyré.

Možná si řeknete, není to maso, ale za zkoušku to určitě stojí. Ať už je to z hlediska ceny, nebo z hlediska živin, u mě jednoznačně vyhrávají luštěniny.

Podobné články:

D5100
Nejraději fotím zrcadlovkou
Jeden obrázek je za sto slov a proto i na...
Číst dále
Lněné semeno jako zdroj 3-omega a lecčeho...
Co jsou 3-omega mastné kyseliny? Ono jsou to vlastně tuky. Ale...
Číst dále
Zelenina jako pomoc při hubnutí
Léto nám mimo jiné přináší stálý přísun čerstvého ovoce a...
Číst dále
Podzim v mé zahradě
Nejen sychravé rána s nízkou teplotou, ale i zkracující se...
Číst dále
Víme, jak topit ekologicky a levněji
Vytápění domu není levná záležitost a výběrem špatného zdroje energie...
Číst dále
Březen je měsíc výsevu rajčat
Zahrádkář musí myslet na svou úrodu s předstihem. Zejména u...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..