O fazolích

Nedávno jsem měla na návštěvě moji tetu. Bývá na samotě, kde život není jednoduchý. Práce není a tak člověk musí přemýšlet, jak vyžít z mála, které má. Protože si dopěstuje jen co to brambor a kořenové zeleniny, ostatní potraviny kupuje, zeptala jsem se jí: „Co luštěniny, vaříš?“

„No fazole miluji, zvlášť na kyselo, ale jinak … nevím“, zavrtěla hlavou. A tak jsem se ji snažila navést na to, aby se nebála trošku experimentovat. Vždyť je škoda nevyužít všechny živiny, které luštěniny obsahují.

Tyto superpotraviny jsou zdrojem kvalitních bílkovin, které mimochodem výborně nahradí maso, minerálů, vitamínů, zvláště béček na svaly a nervy, a spousty vlákniny.

A vláknina, ta nám vymete střeva, cévy, upraví cholesterol i cukr v krvi. Podle čínské dietetiky, protože je konkrétně fazole ve tvaru ledviny, posiluje ji. A to je určitě mnoho důvodů pro to, abych se s chutí a radostí mně vlastní pustila do tvoření.

Základ je luštěniny namočit alespoň na 12 hodin. Já to dělám večer. Ráno, když vstanu, tak vodu vyměním a dám vařit do tlakového hrnce s chvíli namočenou řasou Kombu na 10 minut bez pokličky, pak hrnec natlakuju a půl hodiny vařím. Zatímco dobicykluji svou půlhodinku na stacionárním kole, je uvařený základ. S loupaným hrachem je to jednodušší, ten se nenamáčí vůbec a čočce stačí i hodinka, dvě. Takto uvařené fazole pak používám na přípravu vlastní morcadely, tedy směsi na špagety. Část rozmixuju a tak zahustím třeba omáčku nebo i obyčejnou zeleninovou polévku. Osvědčila se mi kombinace s rýží, dušenou mrkví či osmaženou cibulkou. Dokonce prolisovaná s vanilkovým cukrem a trochou rumu nahradí i kaštanové pyré.

Možná si řeknete, není to maso, ale za zkoušku to určitě stojí. Ať už je to z hlediska ceny, nebo z hlediska živin, u mě jednoznačně vyhrávají luštěniny.

Podobné články:

Mouka v klobáse. Vtip nebo běžná realita?
Uzeniny kupujeme domů jen výjimečně. Ale občas nějakou tou dobrou...
Číst dále
Domácí pečení kváskového chleba
Domácí pečení chleba se stalo běžnou součástí života mnoha lidí....
Číst dále
Nový kompostér z palet
Naše zahrada je permakulturní a proto žádný rostlinný odpad nevyhazujeme,...
Číst dále
Jaké bude počasí?
Tuto otázku si my lidé klademe velmi často. Nejen večer,...
Číst dále
máslo
Správné tuky na vánoční pečení
Tak jsem se v televizi v programu "Černé ovce" na...
Číst dále
Po Slovensku ve čtveřici anebo s Toulavou...
Letos nám jaksi nevyšla dovolená na kolech. A tak když...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.