Jak vybrat mlýnek na obilí

mlýnek na obilí

Dostala jsem zajímavý e-mail. Kromě pozitivních reakcí na moji stránku obsahoval několik zvědavých otázek, které by možná zajímaly více z vás. Proto jsem se rozhodla autorovi odpovědět formou samostatného článku.

Jak už mnozí víte, ve své kuchyni upřednostňuji celozrnnou mouku před bílou. A přestože se taková mouka dá koupit již ve více obchodech, většinou se nedozvíte, kdy byla namletá a jakým způsobem. Na obalu totiž najdete jen údaj o trvanlivosti a ten o čase mletí nemluví. Přitom čerstvě namletá mouka má jiné vlastnosti než mouka starší. Má více takzvané energie slunce, více vitamínů B, ale i kvalitní tuky. Při delším skladování energie slunce vyprchá a tuk zatuchne. Stejně při nešetrném zpracování na průmyslových mlýnech rychleji ztrácí své dobré vlastnosti.

Při pečení se také chová jinak. Například čerstvá pohanková mouka je taková lepivá, že z ní uděláte těsto i bez vajec. Dříve namletá to už nezvládne.

mlýnek Porkert

Podobné články:

Snídaně, která chutná
Snídaně je první jídlo dne a podle některých to má...
Číst dále
Opět bohatá úroda hokaido dýní
Někdy se člověk natrápí, aby mu něco vyšlo a někdy...
Číst dále
Čtvrtina lidí na home office si objednává...
Své stravovací návyky změnilo sedm z deseti lidí, kteří v...
Číst dále
Přírodní kosmetika
  Taky vás občas při pohledu na kosmetické regály napadne otázka,...
Číst dále
Jak správně skladovat potraviny
Pestrá a kvalitní strava je základem pevného zdraví. Kromě pečlivého...
Číst dále
Borůvky - kulaté zdraví
S příchodem léta se naše lesy plní sběrači borůvek pro...
Číst dále

4 komentáře “Jak vybrat mlýnek na obilí

  1. Google Chrome 24.0.1312.52 Google Chrome 24.0.1312.52 Windows Vista Windows Vista
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0) AppleWebKit/537.17 (KHTML, like Gecko) Chrome/24.0.1312.52 Safari/537.17

    Mám taky mlýnek na obilí kupovaný v Německu před 10 lety,značka Jupiter,k tomu jsem koupila krouhač zeleniny,s kterým jsem maximálně spokojená,je to cak cak.Mlýnek s krouhačem stál tenkrát dohromady 350 eur.Později jsem k tomu dostala dárek-vločkovač,ale ještě jsem ho ani pořádně nevyužila,vyukoušela,to ano.
    Jinak pšenici kupujeme na statku 2 km vzdáleného a když chci špaldu,musím do města.
    Napsala jsi krásný článek

  2. Internet Explorer 8.0 Internet Explorer 8.0 Windows XP Windows XP
    Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; GTB7.4; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; .NET4.0C; .NET CLR 1.1.4322; BRI/2; AskTbATU2/5.17.1.28235)

    Taky jsem měl mlýnek s kameny ve dřevě. Mlelo se na tom ručně a pořád se to ucpávalo a šlo to strašně pomalu. Nakonec jsem ho prodal. Ještě mám ve špajzu ten porkert vyfocený nahoře, tak ten mlel výborně, jen se mi tam začala loupat barva z těch kamenů. Teď používám starou Uks na elektriku. Původně to byli kameny asi na mák, ale obilí mele spolehlivě a dá se regulovat pomocí šroubu na jemno nebo hrubo. Občas jí v inzerátech ještě vidím. Krásná mašina za tisícovku, ale není pro fajnšmekry, protože má železný kameny. Píšu kameny, ale myslím ty železný talíře, jen mi nenapadá to správný slovo.

  3. Opera 12.12 Opera 12.12 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Opera/9.80 (Windows NT 6.1; WOW64) Presto/2.12.388 Version/12.12

    Já doporučuji litinový mlýnek. Pokud nepotřebujete mlít větší objemy, tak je ideální.

  4. Google Chrome 46.0.2490.80 Google Chrome 46.0.2490.80 Windows 8.1 x64 Edition Windows 8.1 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/46.0.2490.80 Safari/537.36

    Já tedy doporučuji mlýnek značky Waldner Biotech. Je to opravdu kvalita.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..