Jak správně skladovat potraviny

Pestrá a kvalitní strava je základem pevného zdraví. Kromě pečlivého výběru tělu prospěšných poživatin je na místě i jejich správné skladování. Nevhodným nakládáním s potravinami totiž klesá jejich výživová hodnota. Další nebezpečí tkví vtom, že se v nich mohou vytvářet zdraví toxické látky a pomnožovat plísně nebo bakterie. Pečivo, brambory nebo mouka ‒ vše co zakoupíme vyžaduje odlišný přístup. Pojďme se tedy podívat jak na to, abychom se vyvarovali chyb a jídlo nám vydrželo co nejdéle a zároveň prospívalo našemu zdraví.

Chléb a ostatní pečivo

Pečivo je bohužel nejčastější potravinou, která končí v odpadkovém koši. Je to škoda, neboť naložíme-li s ním správně, je možné jeho trvanlivost prodloužit. Ideální je sice konzumovat pečivo v den jeho zakoupení, co když ale bydlíme třeba na vesnici a nemůžeme každý den do obchodu pro křupavé rohlíky a čerstvý chléb? Uvažujme již při nákupu, kolik pečiva spotřebujeme. Jako první konzumujeme výrobky z pšeničné mouky. Pak přichází na řadu chléb.

Mistři v uchovávání chleba byli naši předci. Když se pekl v domácích podmínkách, vydržel výborný klidně i celý týden. Ten čerstvě zakoupený je ideální zabalit do utěrky, plátěného sáčku nebo ho umístit do dřevěné nádoby ‒ chlebníku. Čím více žitné mouky chléb obsahuje, tím delší dobu vydrží. Déle si také pochutnáme na chlebu, u kterého byl do těsta použitý místo droždí kvásek. Další alternativou prodloužení trvanlivosti pečiva je jeho zmrazení. Před zmrazením jej necháme vychladnout. Pečivo nikdy nepatří do mikrotenového sáčku. V něm zvlhne a stane se živnou půdou pro škodlivé mikroorganismy.

Mléčné výrobky, uzeniny a maso

Mléčné výrobky patří pouze do lednice. Nejlépe jim bude při teplotě do 8 °C. Neumísťujeme je tedy do prostoru dvířek lednice, zejména pokud lednici často otvíráme. Sýry a salámy se doporučuje zabalit do alobalu nebo do potravinářské fólie, aby neokoraly. Na trhu je široká nabídka dóz právě na sýry a uzeniny. Pod jejich poklopem vydrží čerstvé a chutné delší dobu a jejich aroma nenasají ostatní potraviny. Jogurty, stejně jako maso, by měly mít svůj prostor vyhrazený v horní části lednice, kde je teplota nejnižší.

Ovoce a zelenina

Většina druhů ovoce a zeleniny nepatří do lednice. Rychle v ní ztrácejí živiny a vitamíny a mohou začít hnít. Do lednice ukládejme jen plody, jež jsme nestihli sníst ‒ zralé avokádo, mango nebo ananas. Přebytky bobulovitého ovoce, které ztrácí vitamíny nejrychleji, je ideální zamrazit. Zmrazené ovoce můžeme konzumovat zhruba rok od jeho zamražení.

Související:  Energie ukrytá v klíčcích

Bez obav můžeme v lednici ponechat hlávkový či ledový salát ‒ ideálně v misce s vodou. Naopak nikdy do ní nedávejme okurky nebo rajčata. Rychle ztrácejí aroma i živiny a mají tendence k hnití. Bylinky ukládejme do lednice v mikrotenových sáčcích. Žampiony, hlíva i další houby také patří do lednice. Před uložením je nikdy nemyjeme.

Pro přechovávání brambor, mrkve, okurek, rajčat či banánů je ideální sklep nebo dobře větraná spíž. Prostory by měly být co nejsušší. Vlhké prostředí totiž podporuje růst plísní. Aby se případná vlhkost odsála, ukládáme ovoce a zeleninu na papír nebo do papírových košíčků. Pozor také na to, jak ovoce umísťujeme. Některé druhy by neměly být skladovány dohromady. Například hrušky nebo banány vylučují ethylen urychlující zrání ostatních druhů ovoce. Využít této jejich schopnosti můžeme u plodů, které jsme koupili nezralé a chceme si na nich co nejdříve pochutnat.

Aby třeba banán neovlivňoval ostatní ovoce, můžeme jej zabalit do potravinářské fólie, zůstane tak déle čerstvý. Stejně tak se nedoporučuje dávat dohromady brambory, cibuli a česnek. Mandarinky, citróny a pomeranče po nákupu přemístíme do košíku nebo nádoby s otvory. Ovoce ani zeleninu před uskladněním neomýváme.

Trvanlivé potraviny

Trvanlivé potraviny patří do dobře větrané spíže, ale mnohé z nich můžeme uložit i do regálů v kuchyni. Respektujme doporučení výrobců ‒ některé je ideální přechovávat v suchu a temnu. Kávu je nejlepší po otevření originálního obalu přesypat do uzavíratelné nádoby. Přesypání do dózy prospěje i mouce. V papírovém obalu za přístupu vzduchu se totiž mohou začít množit škůdci. Stejně je vhodné přemístit i strouhanku. Dózy se hodí i na těstoviny, luštěniny nebo rýži. Přesypáním z původních obalů prospějeme i oříškům, v nichž se mohou vytvářet nebezpečné aflatoxiny. Nádob je na trhu pestrý výběr, bývají elegantní a stylové, takže doladí kuchyň k dokonalosti.

 

Podobné články:

A už jsem i já "zmodernizována"
Ano, i navzdory mé úporné snaze vyhýbat se výdobytkem moderní...
Číst dále
Langoše podle starého receptu
Ve většině domácností se během vánočních svátků vaří tradiční jídla....
Číst dále
Aby v noci v peci nevyhaslo
Pokud nebydlíte ve městě v paneláku, musíte se postarat o...
Číst dále
Chcete si pořídit kočku, ale nechcete uklízet...
Kočka umí být hrdým a nezávislým, ale i milujícím a...
Číst dále
Pět rad pro kancelářské krysy: Jak bojovat...
Patříte také mezi kancelářské krysy, které ve svém zaměstnání neustále...
Číst dále
3-omega zadarmo? Možná...
Našla jsem si dnes v poštovní schránce obálku. Byla v...
Číst dále