
Na dobré se rychle zvyká a když ochutnáte v různých restauracích různé druhy téhož masa, začnete si vybírat, kam budete chodit na obědy a také to, co si budete kupovat domů pro rodinu. Jednoduše poctivá potravina poctivě chutná. Ale najít ji v obchodech nebývá tak jednoduché. Zčásti proto, že velká skupina nakupujících stále rozlišuje potraviny jen podle ceny a zčásti proto, že mnoho obchodníků se snaží jen vydělat, názory zákazníků je nezajímají. Jakou tedy kupovat drůbež?
U balených potravin mají výrobci povinnost uvádět na obalech složení výrobku a zákazníci si postupně zvykají tyto informace číst, často pak výrobek putuje zpět do regálu a jeho místo v nákupním košíku zaujme jiný podobný produkt, při kterém se jeho výrobce nemusí stydět za označení „potravina“ . Komplikovanější situace nastává u masa. Ne, že by nebylo složení vyznačené, ale víte, čímž bylo zvíře krmeno? Protože skladba krmiva a způsob chovu také rozhodují o chuti masa a o obsahu různých látek ve vašem jídle.
Zde nám nezbývá, jen se předem informovat, který producent masa jak se stará o svou farmu. A zjistit si, kteří obchodníci realizují pak prodej slepic, kachen či hus z jeho produkce. Zda je drůbež chovaná v uzavřených halách nebo skutečně běhá po dvoře a žije životem, jaký by měla i na vaší farmě. Ještě stále jsou také u nás chovatelé, kde kuřata nebo kachny dostávají krmivo bez GMO plodin. Protože produkce potravin s GMO látkami je v EU nepovolená, ale dovoz krmiva zakázán není. A přestože se producenti takových krmných směsí dušují, že to nebezpečné není, před lety se totéž mluvilo o všem možném a víme, jak je to dnes. Já se proto vyhýbám těmto výrobkům a volím raději dražší, ale zaručeně kvalitní drůbež od výrobců, kterým důvěřuji.
Mnozí lidé si uvědomují, že není jedno, co mají na talíři. Když jsou potraviny navíc od českých výrobců, zlepšujeme situaci lidí v celé zemi. I vaše produkty musí někdo kupovat, možná právě ten, koho drůbeží maso vám tak zachutnalo.
Komentáře