Když si zvyknete na domácí chléb, připravovaný z láskou a hlavně z kvásku, ani na um vám nepřijde kupovat velkovýrobní chleby z bílé mouky, plné lepku a éček v obchodě. Ve více méně pravidelných intervalech vyberete kvásek z ledničky, zamísíte těsto a pečete. Když však přijde období takových veder, jako nám vládli teď, je docela oříšek naplánovat pečení domácího chleba. Ale jen málokoho napadne řešit dilema, zda péct nebo si koupit hotový chléb, hlavně když víte, co do něj v průmyslové výrobě dávají.
U nás doma vždycky pečeme dva bochníky najednou, přibližně třičtvrtě kilové. Nepoužíváme žádnou pekárnu, žádné kupované směsi, které jsou totožné s tím, co do chleba, kdysi nejzdravější potraviny, přidávají v průmyslových pekárnách. Poctivý kváskový chléb bez chemie se u nás peče v elektrické troubě po tom, co kyne v klasické ošatce.

Pečení vychází na večerní hodiny, po tom, co od brzkého rána proběhne kompletní proces kvašení a štěpení lepku v mouce na stravitelnější složky. Samozřejmě, že elektrická trouba dobře hřeje a vytopí kuchyni. Co v případě, že na teploměru uvnitř máte 27 °C, není nic, z čeho byste se těšili. Naštěstí předpověď počasí na dnes oznamuje ochlazení na cca 20 °C z nynějších odpoledních 37 °C venku, tak budeme moci větrat během pečení chleba v troubě. Doufám, že i přes toto vytápění se nám podaří byt trochu ochladit.
Nyní jsme na jedení chleba doma tři, takže oba bochníky nám vydrží do deseti dnů. Zdá se vám to hodně? Možná je to proto, že jste ještě domácí kváskový chléb nejedli. Kdo ho konzumuje pravidelně, tak už ví, že na zasycení stačí dva malé tenké plátky. Velmi hladovému tři. Protože neobsahuje žádné balastní látky, neobsahuje příliš mnoho vzduchu obaleného lepkem, neobsahuje žádné chemikálie a ani cukr, který by „cvičil“ s vaší glykémií a způsoboval brzké vyhladovění.

Když už se načíná druhý bochník, začínáme plánovat termín pečení nové várky chleba. Jenže toto léto v takové podobě nás nutí plánovat i s ohledem na počasí venku a na předpověď na nejbližší dny. Protože kváskový chléb vydrží až dva týdny, není problém posunout pečení o pár dní dopředu. Pravda, pokud jsme doma a ne někde na výletě nebo dovolené.
Takže jak péct chléb v horku? Tak jako jindy, jen s ohledem na to, co se děje venku.
Komentáře