Hrušky všude kam se podíváš

hrušky

Říká se, že pokud něco nemáme, je to špatně, ale pokud máme něčeho příliš mnoho, je to ještě horší. Takto je to většinou s úrodou ovoce. Jeden rok jí je nepočítaně a druhý téměř žádná. I mé hrušky jsou na tom podobně. Jenže jeden rok jich je mnoho a na druhý ještě více. A tak pokaždé spekuluji, co s nimi. Neumíte mi poradit?

 

Hrušky v mé zahradě pocházejí ještě z dob jejích předchozích majitelů. Já jsem je jen trochu vytvarovala, přizpůsobila své výšce a jinak nic. Přestože jsou obě stejné odrůdy, jsou úžasné. Šťavnaté, křupavé a sladké. Mají však jednu obrovskou nevýhodu. Dozrávají v témže čase. A co je ještě horší, nemají téměř žádnou trvanlivost. Do dvou týdnů po sklizni jsou z nich hniličky, které nikdo nechce. Proto jedinou možností jak si je užít trochu déle, je zpracovat je. A tady nastává problém.

sušené hrušky
Sušené hrušky

Co s hruškami, když kompot ani džem z nich nikdo nechce?

Po minulé roky jsem hrušky většinou kompotovala. Dokonce jsem jednou od kohosi donesla recept, podle kterého se do sklenice při zavařování k hruškám přidají plátky citronu. Prý aby hrušky nezhnědly, ale zůstaly pěkné bílé. No řeknu vám, hrušky sice nezhnědli, ale byly tak kyselé, že se téměř nedaly jíst. Od té doby jsem už hruškový kompot nedělala. Ani s citronem, ani bez.

Odkdy jsem ale loni koupila sušičku, suším ostošest. A hrušky letos již minimálně měsíc. Jak postupně padají ze stromu, nosím je ze zahrady doslova po vědrech. A to to vypadalo, že ani velká úroda nebude.

Ačkoliv plátky hrušek při sušení zmenší svůj objem zhruba na desetinu, přesto již máme doma několik plných třílitrových dóz. A čerstvých hrušek je stále dost. Co mám s nimi dělat? Poradí mi někdo?

Podobné články:

Chovat slepice lze i v moderní zahradě
Z většiny zahrad na vesnici se postupně vytrácí chov hospodářských...
Číst dále
Nemáme potřebu kupovat rajčata v obchodě
Při našem způsobu stravování sníme opravdu kvantum zeleniny. Ke každému...
Číst dále
Žvásty o čínských křovinořezech a sekačkách
Na internetu je prý všechno. A zřejmé to bude tak....
Číst dále
Pěkný a nebo jedlý balkon?
Máte i vy balkon? A i ho využíváte? Jistě, většina...
Číst dále
Sluncem pečená slepice
V létě sice bývají horka, ale nadpisem nemyslím to, že...
Číst dále
Grilování špekáčků
Podle naší rodinné tradice patří první květnový den společnému grilování...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.