Večeře z polotovaru? Ale jen ze svého vlastního!

Pokud potřebujete připravit večeři co nejrychleji, vyplatí se mít doma alespoň nějaký základ. U mě se většinou najde nějaký bílý jogurt nebo zakysaná smetana, čerstvé klíčky, trošku zeleného „plevelu“ a můj vlastní polotovar, tedy vařená luštěnina nebo obilovina. Dnes to byla vařená cizrna.

Znáte cizrnu?

Cizrna nebo-li římský hrách, v Čechách se ji říká cizrna beraní, prý podle tvaru zrna, které připomíná beraní hlavu. No musím uznat, že Češi mají dobrou fantazii. Každopádně ta podoba tam je, co říkáte?

Tak tedy cizrna je luštěnina s jemnou máslovou strukturou a oříškovou chutí. Je lehce stravitelná, nezpůsobuje nadýmání. Proto je vhodná pro dospělé i pro děti. Obsahuje téměř celé spektrum vitamínů a minerálů. Nejvýznamnější je obsah železa, vápníku a hořčíku. Takže působí proti únavě a anémii z nedostatku železa, proti stresu či řídnutí kostí. Kvalitní bílkoviny a množství vlákniny dělá z cizrny výživnou komplexní potravinu. Ale právě díky vláknině má nízký glykemický index, tedy vás zasytí na delší dobu a určitě z ní nepřiberete.

Můj tip na rychlou a výbornou večeři:

Základem je „polotovar“, tedy uvařená cizrna. Jak ji vařit?

Já cizrnu opláchnu a namočím na 12 hodin do vody. Potom dám vařit v téže vodě. Po 10 minutách vaření ji scedím a na sítku opláchnu. Doplním vodu, přidám bobkový list a kousek řasy Kombu (to kvůli tomu, aby se rychleji uvařila) a znovu dám vařit, nejčastěji do tlakového hrnce. Vařím cca 45 minut. Dnes jsem vařila v hrnci obyčejném 1 hodinu. Sůl jsem přidala až na konci vaření. Uvařenou cizrnu jsem nechala vychladnout.

Po vychladnutí jsem si část odebrala do misky. Přidala jsem zakysanou smetanu , tak 3-4 PL, hrst naklíčené pšenice a povrch jsem ozdobila čerstvou pažitkou . K tomu krajíc kváskového chleba a večeře byla na stole. Mňam.

cizrna večeře

ještě pažitku a je to hotové

Zbytek uvařené cizrny zítra rozmixuji, dochutím a bude z něj výborná pomazánka.

Podobné články:

O fazolích
Nedávno jsem měla na návštěvě moji tetu. Bývá na samotě,...
Číst dále
steak z falešné svíčkovésteak z falešné svíčkové
Grilování hodné králů
Husté sněžení za oknem připomíná spíše příchod Vánoc než jara....
Číst dále
Proč hledáme dům na venkově a ne...
Tuto otázku jsem dostal nedávno a myslím, že jako mě...
Číst dále
Prodej stromků u nás na tržnici. Smíšené...
Jaro je vhodným obdobím pro výsadbu ovocných stromků. Dokonce pro...
Číst dále
I Manu podlehl mamonu
  Pokud rádi vaříte podle nových receptů, zcela určitě znáte televizního...
Číst dále
Mořská sůl s kyanidem
I vy jste ve své sláncey vyměnili klasickou sůl za...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.