
Tento recept jsem odkoukala z programu „S Italem v kuchyni“, který dávají na Prime. Trochu jsem si ho upravila podle chutí mých milých domácích a tak se polívka stala u nás jednou z nejoblíbenějších. Přestože do ní dávám uzené maso, myslím si, že jednou za čas to není problém. Pokud to „jednou za čas“ není jednou za týden.
Tady je recept:
- 20 g másla
- 2 mrkve nakrájené na tenké proužky
- 2 nožičky stonkového celeru nakrájené na malé kousky
V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm mrkev s celerem. Zalijeme cca 1,5 litrem vody, přidáme:
- 100 g ječmených kroup
- 200-300 g uzeného masa vcelku, my máme rádi uzené krůtí maso, může být i moravské
- 3 bobkové list
Vaříme 1 a ¼ hodiny. Sůl přidáváme s mírou, protože maso je dost slané.
Potom maso vyjmeme, nakrájíme na malé kostičky (0,5 x0, 5 cm) a vložíme zpět do polévky. Ještě přidáme 2-3 brambory pokrájené na malé kousky a vaříme dalších 15 minut.
Ozdobíme pažitkou a můžeme podávat.
Polévka je chutná, sytá a protože kroupy obsahují rozpustnou vlákninu, tak ani uzené maso tak nezatíží naše trávení. No a cholesterol z něj nemá šanci nám ublížit.
Tak polívku vyzkoušejte. Přeji dobrou chuť!
Komentáře