Jak na překyselení?

Za ideálních okolností je poměr kyselin a zásad v našem těle v rovnováze. Pokud se však tato rovnováha poruší, většinou převáží kyseliny nad zásadami. Proč? Neboť kyseliny si tělo tvoří samo, kdežto zásady přijímá zvenčí formou stravy nebo potravinových doplňků.


Pokud se tedy stane, že kyselin je v těle nadbytek, například z trávení cukrů či masa, musí být zneutralizované a z těla vyloučeny. Ne, že by všechny byly škodlivé, vždyť bez žaludeční kyseliny bychom nestrávili potravu, ale pokud se tvoří ve velkém množství, na jejich neutralizaci potřebujeme příliš mnoho zásad. Zásoby těchto zásad ve formě minerálních solí máme uloženy v kostech, zubech či vazech. Je proto zřejmé, že pokud je tělo zaplaveno kyselinami, zásoby minerálů se rychle strácejí a tedy kosti měknou, kazí se zuby a podobně. Když už i došlo k „vychytání“ přebytečných kyselin, vznikly v těle sloučeniny, které je třeba vyplavit. Pokud ale dostatečně nepijeme a nehýbeme se, mohou se v těle usadit na různých místech, čehož důsledkem mohou být vážnější nemoci.

Jistě mi dáte za pravdu, že je lepší se takovým problémům vyhnout, než je řešit. Zásadotvorné potraviny jsou přitom snadno dostupné. A ještě i chutné. S jejich příjmem můžete začít hned ráno,

sklenicí teplé vody s citrónem. Citrón sice chutná kysele, ale v těle působí zásadotvorně.

Další chod, moje oblíbené mandle. Je potřeba nechat je namočené přes noc ve studené vodě, dobře se dají potom oloupat. Stačí 10 mandlí denně, tak 2 měsíce, pak si můžete dát pauzu týden, dva a znovu pokračovat. Jsou to jediné ořechy, které působí zásadotvorně. Obsahují hodně vápníku i hořčíku, vyživují kosti, vlasy, nehty i zuby. Působí výborně proti stresu i na srdíčko a cévy. Můžete si je přidat i do pečiva či koláčů, sníží vám tak škodlivé působení cukru.

Přes den si dopřejte dostatek zeleniny, může být i vařená či pařená. S dovozovým ovocem bych byla opatrná, protože se sklízí ještě nedozrálé a je v něm příliš mnoho kyselin. Spíše se zaměřte na naše sezónní druhy.

A omezte bílý rafinovaný cukr, který sice chutná sladce, ale to je asi tak všechno. Nejenže vám nedodá žádné živiny, dokonce vás o ně připraví a ještě vaše tělo zbytečně překyselí.

Stojí vám to „sladké potěšení“ za to?

Podobné články:

Protizánětlivé potraviny: Co by měl jíst atopik,...
Lidé trpící atopickým ekzémem nemají jednoduchý život. Často se potýkají...
Číst dále
Malovýroba versus obchodní řetězce
Po dlouhé chladné zimě, když jsme se ohřívali teplými vařenými...
Číst dále
Sekačka na benzín nebo s akumulátorem
Je tady sezóna sečení trávy v zahradách. Pokud nesečete velké...
Číst dále
Kuchyňky pro malé hospodyňky
Pokud vaříte nedělní oběd a motá se vám "pod nohama"...
Číst dále
Postřeh z procházky městem
Po nedělním obědě dobře padne malá procházka. A tak jsme...
Číst dále
Sluneční pohon pro kolečko
Horké a slunečné dny považují zahradníci za problém. Slunce a...
Číst dále

2 komentáře “Jak na překyselení?

  1. Firefox 17.0 Firefox 17.0 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:17.0) Gecko/20100101 Firefox/17.0

    Pro mne právě aktuální článek. Je noc a já nemohu spát, protože silou vůle překonávám alergii na léky na odkyselení vnitřností. Ráno po probuzení piji teplou vodu s citronem a jím hodně zeleniny. Nesladím cukrem a hodně piji. I pravidelně chodím, což je jediný pohyb, který si mohu dovolit. Ale pořád mám hodně kyselosti i mykózy v těle. Nemohu se toho zbavit. To vše vede k bujení rakovinových buněk. Jsem už po operaci, ale nebezpečí je stále. Nevím, jak to vymýtit. Nikdo si s tím neví rady.

    1. Google Chrome 26.0.1410.43 Google Chrome 26.0.1410.43 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.31 (KHTML, like Gecko) Chrome/26.0.1410.43 Safari/537.31

      velmi dobrym prostriedkom proti plesniam je uzivat oreganovy olej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.