Udělali jste už redukci násady plodů?

Pokud jste tuto důležitou činnost ve své zahradě ještě nestihli udělat, máte nejvyšší čas. Velká násada plodů sice potěší, ale ovocný strom může vyčerpat a příští rok nemusí plodit vůbec.

A abychom tomu předešli, je důležité počet plodů na stromě regulovat. Zdá se to možná kruté a nehospodárné, ale opak je pravdou. Když odstraníte nadbytečné plody, ostatní dostanou doslova větší šanci na život. Získají více nejen živin, ale i slunce a vzduchu. Budou tím pádem hezčí, větší a samozřejmě i zdravější. Proudící vzduch zajistí, že se nebude šířit hniloba ani škůdci. A to už stojí za tu námahu.

Mně se probírka velmi osvědčila. Dělám ji už léta na jabloních, občas musím probrat i hrušky. Záleží na tom, jaká se ukazuje úroda. Termín volím v druhé polovině května, případně začátkem června. Čím dříve, tím lépe. Stromy v červnu i samy shazují přebytečné plody, ale mnohdy to nestačí. A tak vezmu kbelík, nůžky a stříhám a stříhám.

 moje zdravá úroda

loňské krasavice

A jak to v praxi vypadá? Po odkvětu zůstává ve svazku více malých plůdků. Některé, většinou ty nejmenší, případně nějak poškozené, jabloň sama shodí. Já už jen dokončuji. Ve svazku nechávám jen jeden plod, ten největší, královský. Dva nechávám jen v případě, že je plodů příliš málo. Další odstřihnu. Dávám však velký pozor na to, abych se plodu, který má zůstat, ani nedotkla. Je to velmi důležité.

Takto postupuji po celém stromu a nechávám plody na šířku dlaně. Tedy ve vzdálenosti cca 10-15 cm. Pohled na strom o pár dní mě vždy přesvědčí o tom, že jsem jednala správně. Velikost plodů je prakticky dvojnásobná.

Přitom jde o velmi nenáročnou práci, která jde celkem rychle. Zvlášť, když všechny tyto práce dělám ze země. I když mám jabloně a hrušně staré přes dvacet let, postupně jsem jejich koruny snížila na takovou výšku, že veškerou „údržbu“, včetně stříhání, případných postřiků, probírky i sběr, dělám bez použití žebříku.

Pokud tedy chcete mít letos kvalitní úrodu jablek, neváhejte a redukujte. Vyplatí se.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..