VIFONky z kola ven

Vietnamské instantní polévky stáhli na Slovensku z prodeje. Kontroloři ze Státní veterinární a potravinové správy zjistili, že ačkoli mají v názvu slovíčka „vepřová“, „kuřecí“ nebo „slepičí“, žádné maso neobsahují. Jen aroma. Vás to překvapuje? Mě ne. Jde přece o cenu a chuť, ne o maso.

Lidem, kteří s oblibou takové „otraviny“ nakupují a jedí, zřejmě o kvalitu nejde. Argumentují většinou tím, že jsou levné, rychle se připraví a zároveň jim chutnají. Splňují tedy všechny rozhodující kritéria. Hlavně ta cena je dnes pro mnohé důležitá. Málokomu však napadne, že za 25 eurocentů se přece nedá vyrobit porce kvalitní polévky. Ještě s masem a nudlemi. No ale čas tlačí, peněženka tenká a hlad velký. A tak jdou a koupí si co nejlevněji sáček nudlí s jakousi příchutí. Už jen jednoduše zalít horkou vodou a „sytá“ polévka je hotová. Že v ní není maso? Nad tím se velmi nezamýšlejí. Vždyť na obalu je krásné kuřecí stehýnko, tak tam snad nějaké maso je. zelenina

No a zdá se, že není. Při čtení složení by na to lidé přišli, jenže takové malé písmenka se číst nikomu nechce. S tím zřejmě výrobci počítají. Musíte ale uznat, že dnešní potravinářský či spíše chemický průmysl dokáže „zázraky“. Z obyčejných nudlí a ničeho vyrobit masovou polévku. To nic se jmenuje glutamát sodný. Úžasná věc, tento nevýrazný bílý prášek, se schopností zvýraznit chuť nekvalitních surovin. Neboť kvalitní suroviny přece žádné zvýrazňovače nepotřebují.

Pokud si uvaříte poctivou polévku z masa a zeleniny, získáte výborný zdroj všech důležitých živin pro své tělo. Její chuť si můžete vylepšit trochou Solčanky. Je to směs sušené zeleniny. Chutná velmi dobře i bez glutamátu. Čas přípravy je samozřejmě delší, ale výsledek za to určitě stojí.

vifon S polotovary s glutamátem však riskujete několik problémů. Jelikož se přidává do více potravin, nikdy nevíte, kolik jste ho vlastně snědli. Jeho nadbytek však může být pro lidské tělo škodlivý. V chemické formě, v jaké se do jídel přidává, může způsobit problémy s tlakem (pro obsah sodíku a následné zadržování vody v těle), bolesti hlavy, zúžení dýchacích cest a následné ztížené dýchání či dokonce poškození mozku.

Pokud jsem vás neodradila a navzdory mému varování si chcete nadále vychutnávat oblíbené VIFONky, mám pro vás dobrou zprávu. Podobné gebuziny, jen pod jinými názvy, najdete stále v regálech více obchodních řetězců.

Podobné články:

čajový ostrůvekčajový ostrůvek
Kam za zdravými potravinami?
Častokrát se mě moji známí ptají, kde nakupuji suroviny, které...
Číst dále
Jarní probuzení v zámeckém stylu. Aktivity pro...
Jaro patří na zámku Chateau Herálec mezi nejmagičtější období. Zámecký...
Číst dále
Už zas jím vajíčka
Z rozhovorů určitě znáte pocity diabetiků, jaké mívají chutě na...
Číst dále
Sport utužuje zdraví
Souvislost mezi zdravím a jídlem je již mnohým lidem jasná....
Číst dále
Jak nahradit maso? Můžete zkusit tempeh
Kdo se zabývá zdravou výživou, nejspíš někdy narazil na tempeh....
Číst dále
Krůta – od vidlí po vidličku
Krůta se podává na evropské stoly od 16. století. Od...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.