Už zas jím vajíčka

Z rozhovorů určitě znáte pocity diabetiků, jaké mívají chutě na sladké. Anebo celiatici na kousek křupavého chleba. Tak já jsem si takovéto sebetrýznění nezvolil, já jsem vajíčka nemohl jíst z celkem pragmatického důvodu. Jednoduše jsme neměli v našem chovu nosnice, které by je snášeli. Ale už to přešlo, už zase mohu jíst vajíčka.

Máme sice dvě voliéry se dvěma kurníky, ale letos jsem chtěl o hodné více kuřat, než obvykle. A tak jsem po čase, když trochu podrostli, část z nich přestěhoval z velkého kurníku do vedlejšího, abych oddělil zejména dorůstající kohoutky od zbytku hejna. Jednak jsem tím omezil šarvátky o hierarchii v hejnu, jednak jsem tím snížil hustotu kuřat. No a na to jsem potřeboval uvolnit ten menší kurník, takže starší nosnice skončili ve vývaru a v mrazáku. A jelikož jich ke konci bylo jen pět, tak i zásoba vajec, které mívám na snídani, nebyla velká. A i při snížení „přídělu“ mi vajíčka jednoho dne došli. V čase přebytků rajčat různých druhů, paprik a okurek žádný problém.

Letos chováme Plymutky, polotěžké plemeno slepic a kohoutů. U ostatních plemen jsem byl zvyklý, že už koncem dvacátého prvního týdne se objevili první vajíčko. A u těchto bílých krásek pořád nic. Dvacátý šestý týden byl tím, kdy začali snášet! Přesněji koncem srpna se ve snáškovém hnízdě objevily dvé malá vajíčka, další den tři. Tedy dospívají postupně, ale polovina z nich už snáší!

Každý den jsem netrpělivé poslouchal, kdy se od kurníku ozve typický hlas, oznamující snesení vajíčka. Ze začátku jsou i u těchto slepic vajíčka malá a asi každý třetí den jedno. Mají od 36 do 40 gramů, za pár dní jsou pak už větší. Takže nyní si už na snídani namísto obvyklých dvou 60 gramových dám tři 40 gramová. A za pár dnů si dopřeji už i smaženici.

Podobné články:

Luštěniny naše každodenní, nebo ne?
Naši předkové prý jedli luštěniny téměř každý den. Že je...
Číst dále
Online prodej semen a osiv
Na podzim u mé babičky všude byly pečící plechy, pokryté...
Číst dále
Opomíjené luštěniny: Zdravé výživné a přitom levné...
Luštěniny jsou v našem jídelníčku často dost opomíjené. Je to velká...
Číst dále
Oprava zahradního vědra
V zahradě je třeba často něco někam přenášet. Někdy menší...
Číst dále
Chcete rekonstruovat kuchyň? Poradíme vám, jak postupovat...
V současné době existuje nespočetné množství variant kuchyňských linek, co...
Číst dále
Vyseli jsme papriky pro novou úrodu
Konec ledna je termín, kdy by se v našich končinách...
Číst dále

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.